Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ


Ο Δήμος Νιγρίτας σ΄ ενα φιλόδοξο περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα

Μετά την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας (γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί) και την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων, ο Δήμος Νιγρίτας συνεχίζει την προσπάθειά του στην αειφόρο διαχείρηση του φυσικού περιβάλλοντος, επεκτείνοντας τις δράσεις ανακύκλωσης στο δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα της διαχείρησης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών.

Οι πλαστικές αγροχημικές συσκευασίες αποτελούν μια από τις κυριότερες μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης, καθώς έως σήμερα οι κοινές πρακτικές απόρριψης των συσκευασιών αυτών περιλαμβάνουν την ταφή τους ή την ανεξέλεγκτη καύση τους, με αποτέλεσμα σημαντικότατη μόλυνση εδαφών και υδροφόρου ορίζοντα καθώς και έκλυση χημικών αερίων εξαιρετικά επιβαρυντικών για την υγεία.

Αν και η χρήση αγροχημικών αυξάνεται συνεχώς (20,6 τόννοι αγροχημικών καταναλώθηκαν στη Μεσόγειο το 2003), η ανακύκλωση των συσκευασιών τους εξακολουθεί να είναι μια πολύπλοκή και δαπανηρή διαδικασία, και είναι λίγα τα Ευρωπαϊκά κράτη τα οποία εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης.

Στην πραγματικότητα, οι έως τώρα προσπάθειες διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών στην Ελλάδα ήταν κυρίως πρωτοβουλίες ιδιωτικών επιχειρήσεων, με έλλειψη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και ανάπτυξης προτάσεων θεσμικού χαρακτήρα, αλλά και αναμφίβολα περιορισμένης πιλοτικής εφαρμογής.

Το μέγεθος του προβλήματος διαχείρισης των πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε αγροτικές περιοχές όπως ο Δήμος Νιγρίτας, γεγονός που μας ώθησε να συνεργαστούμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Μπριασούλη, οι οποίοι πρόσφατα ολοκλήρωσαν σε συνεργασία με 17 ευρωπαϊκούς ερευνητικούς φορείς (πρόγραμμα LABELAGRIWASTE, http://labelagriwaste.aua.gr) τον σχεδιασμό ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης στερεών γεωργικών αποβλήτων.

Καρπός της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη πρότασης πιλοτικής εφαρμογής διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών στη Νιγρίτα αλλά και ο σχεδιασμός ενός περιβαλλοντικά φιλικού και οικονομικά βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης αυτών των συσκευασιών σε Μεσογειακό επίπεδο.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε από το Δήμο Νιγρίτας προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας MED στη 1/2/2010, ενώ αν εγκριθεί η υλοποίηση αναμένεται να αρχίσει την 1/6/2010.

Εταίροι της πρότασης εκτός από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι οι : Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Languedoc – Roussillon (FR), το Πανεπιστήμιο Basilicata (IT), ο Δήμος Cellamare (IT) και το Πανεπιστήμιο Lleida (ES).

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα προσφέρει τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών το οποίο θα είναι πιλοτικά εξακριβωμένο και εφαρμόσιμο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια κοινή μεσογειακή πολιτική διαχείρισης .

Δεν υπάρχουν σχόλια: