Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μήνυμα Γ Γ ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η βιοποικιλότητα στη Γη, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και απευθύνει έκκληση σε όλους "να μας βοηθήσουν να σημάνουμε συναγερμό". "Πάρτε μέρος, μιλήστε. Βγείτε μπροστά και βοηθήστε στον καθαρισμό της Γης. Επανασυνδεθείτε με τη φύση, τη δύναμη της ζωής. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε ένα καινούργιο όραμα για τη βιοποικιλότητα. Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον", τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι είδη εξαφανίζονται με πρωτοφανή ρυθμό τις περισσότερες φορές εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας που μολύνει και εξαντλεί τους υδάτινους πόρους, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και αλλάζει το παγκόσμιο κλίμα. "Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, "Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον" επαναλαμβάνει την έκκληση του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας να σταματήσει ο μαζικός αφανισμός των ειδών και να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των εκατομμυρίων ειδών που κατοικούν στα εδάφη, τα δάση, τους ωκεανούς, τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα βουνά του πλανήτη. Η υγεία μας, η ευημερία μας και το βιώσιμο μέλλον εξαρτώνται από αυτό το πολύπλοκο και ευαίσθητο δίκτυο οικοσυστημάτων και ζωής", σημειώνεται στο μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ και προστίθεται: "Η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η Ρουάντα. Η μικρή αυτή χώρα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής, αποκτά όλο και περισσότερο τη φήμη μιας χώρας που βρίσκεται στην πράσινη πρωτοπορία. Η Ρουάντα είναι το καταφύγιο 52 ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, συμπεριλαμβανομένου του σπάνιου ορεινού γορίλα. Η χώρα αυτή δείχνει το πως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως η φτώχεια και η εκτεταμένη υποβάθμιση του εδάφους, η "χώρα των χιλίων λόφων" εργάζεται για την αναδάσωση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία και την ανάπτυξη ενός πράσινου οράματος για το μέλλον. Φέτος, στο Κιγκάλι θα χτυπάει η καρδιά μιας παγκόσμιας, πολυπολιτισμικής και διαγενεακής γιορτής του πλανήτη, των εκατομμυρίων ειδών του και των αμέτρητων τρόπων με τους οποίους αλληλοσυνδέεται η ζωή πάνω στη Γη".


© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5gY5Z99_IokqMClBnYn3VUUXezyVg

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2010 είναι "Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον"

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ με στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον.
Από τότε και κάθε χρόνο, δίνεται και άλλη μια ευκαιρία σε όλους, φορείς και πολίτες, για να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και σχετίζονται ιδιαίτερα με τη διαχείριση Περιβάλλοντος, τη ρύπανση, τη διατήρηση και σωτηρία της πανίδας και της χλωρίδας σε κάθε μήκος και πλάτος. Όλο και περισσότερο, όμως, βασικό μέλημα των επιστημονικών ενώσεων, των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των κυβερνήσεων αποτελεί πια και η εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου ζωής για τους κατοίκους των πόλεων και, πιο πολύ, των μεγάλων αστικών κέντρων.
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2010 είναι “Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον”. Απηχεί την επείγουσα έκκληση για τη διατήρηση της πολυμορφίας της ζωής στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια άνθρωποι και εκατομμύρια είδη μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη και μόνο από κοινού μπορούμε να απολαύσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Διαβάστε περισσότερα στο ClubUnescoSerron


Πολιτιστική Εταιρία ΑΡΜΟΝΙΑ

Ρήγα Φεραίου 2 Τ.Κ.: 62400

Ηράκλεια Σερρών τηλ.: 2325300501

Α.Φ.Μ.: 099211105 Δ.Ο.Υ.: Ηράκλειας

Η Πολιτιστική Εταιρία Αρμονία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώνει διημερίδα ενημερωτικού & εκπαιδευτικού χαρακτήρα που, για πρώτη φορά, συνενώνει Οργανισμούς (Επιχειρήσεις, Επιμελητήριο, Τοπική Αυτοδιοίκηση), Ενεργούς Πολίτες, και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και προσκαλεί όλους να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση για μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Εαυτό μας και «Παιχνίδια με το νερό, στο νερό, για το νερό, το ψάρι, τον άνθρωπο!» και δράση: ψάρεμα με καλάμι στη λίμνη Κερκίνη στις 19-20 Ιουνίου 2010, με στόχο την προβολή του υδροβιότοπου της λίμνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Θα είμαστε όλοι εκεί!
Σε μια διημερίδα που:
• Αποπνέει το μήνυμα: η προσφορά και η δράση είναι το ίδιο σημαντικές.
• Προκαλεί τον εθελοντισμό: νέοι άνθρωποι καλούνται να δηλώσουν τι θα κάνουν εκείνοι για ένα καλύτερο κόσμο.
• Αναδεικνύει τόσο τα κοινωνικά όσο και τα περιβαλλοντικά θέματα, φιλοξενώντας εταιρείες, Μ.Κ.Ο. και Δήμους που αναπτύσσουν τόσο κοινωνικές όσο και περιβαλλοντικές δράσεις.
• Φέρνει την έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας στο προσκήνιο και, κυρίως, σε επαφή με τον απλό πολίτη.
• Καλεί σε δράση μικρούς και μεγάλους.
• Δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των μελλοντικών ενεργών πολιτών.
• Συμβουλεύει τον απλό πολίτη για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει ενεργός πολίτης
Στην διημερίδα περιμένουμε:
Νεολαίοι να έρθουν και να αυτοδεσμευθούν για μια υπεύθυνη δράση που θα κάνουν τους επόμενους μήνες.
Που;
• Πότε; στις 19-20 Ιουνίου 2010.
• Πού; στο Μεγαλοχώρι και στο Λιμανάκι Μανδρακίου.
• Ώρες λειτουργίας: 09.30 14.00 & 18.00 – 21.00.
• Είσοδος: Ελεύθερη.
Σε ποιούς απευθύνεται;
Αυτή η διημερίδα είναι μια μεγάλη γιορτή για την υπεύθυνη στάση που θα πρέπει να έχουμε όλη μας απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία και απευθύνεται σε όλους μικρούς και μεγάλους.
• Νέοι 15 – 125.
• Οικογένειες με παιδιά.
• Σχολική κοινότητα Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης.
• Ευρύ κοινό.
Γιατί διοργανώνεται η διημερίδα αυτή;
• Ζούμε σε έναν κόσμο που καλείται να αντιμετωπίσει όλο και περισσότερα κοινωνικά & περιβαλλοντικά προβλήματα, συνθήκες που δημιουργούν κοινωνική αναταραχή και αποκλεισμό. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων , χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων μας
• Διοργανώνεται ένα Φεστιβάλ ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή Επιχειρήσεων – ΜΚΟ – Δήμων – Ενεργών Πολιτών και στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση & ενεργοποίηση όλων για μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Εαυτό μας
• Μια πιο ενεργή στάση απέναντι σε θέματα Περιβαλλοντικά & Κοινωνικά.
Γιατί χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων –κοινωνικών & περιβαλλοντικών- που καθημερινά μας απασχολούν.
Ποιο είναι το περιεχόμενο της;
• 4 Θεματικοί χώροι Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης πάνω στα θέματα: Ανακύκλωσης, Οικολογικού αποτυπώματος, Βιώσιμης Πόλης και Νερό-Βιοποικιλότητας. Κάθε τομέας είναι σκηνογραφημένος ανάλογα με το περιεχόμενό του και περιέχει interactive δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
• Οργανωμένες επισκέψεις σχολείων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
• Θεατρικές παραστάσεις σχολείων για το περιβάλλον.
• Μαραθώνιος Ανακύκλωσης (σχολικά βιβλία, μικροσυσκευές, άλλα υλικά) & κληρώσεις .
• Χώροι αυτοδέσμευσης νέων ανθρώπων σε δράσεις.
• Συμβολικές πορείες, με τη συμμετοχή εργαζομένων εταιρειών.
• Ενημερώσεις κοινού από κοινωνικούς φορείς .
• Περίπτερα εταιρειών με παρουσιάσεις προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας.
• Περίπτερα φορέων ΜΚΟ-ΔΗΜΩΝ με παρουσιάσεις κοινωνικών & περιβαλλοντικών προγραμμάτων.
Ποιος διοργανώνει τη διημερίδα;
Το Φεστιβάλ Υπεύθυνης Δράσης είναι μία πρωτοβουλία της Π. Ε. Αρμονία ενταγμένη στο θεσμό του Μαραθώνιου Περιβάλλοντος και υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Πετριτσίου, η Ν.Α. Σερρών, το ΕΒΕ Σερρών, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, η εθελοντική ομάδα ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α, η Οικολογική Κίνηση Σερρών, UNESCO Σερρών.
Πώς μπορώ να συμμετέχω;
Με πολλούς τρόπους!
Εάν είστε ενεργός πολίτης μπορείτε να έρθετε να ενημερωθείτε μέσα από τις θεματικές ενότητες του Φεστιβάλ για την Ανακύκλωση ,του πώς μπορείτε να μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα αλλά και από τα περίπτερα των οργανισμών για προγράμματα και δράσεις Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Χαρακτήρα .Να δείτε την φωτογραφική έκθεση μας και να συμμετάσχετε στον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΄φέρνοντας μαζί σας κάτι από τα υλικά που συμμετέχουν σε αυτή και ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΩΡΑ !!!!
Εάν είστε υπεύθυνη Επιχείρηση και εφαρμόζεται κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα πρέπει να δώσετε το παρών σε μια τέτοια διοργάνωση και να έρθετε σε επικοινωνία με το ευρύ κοινό που ενδιαφέρετε για περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις . Να ακούσετε
Εάν είστε Οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορείτε να παρουσιάσετε τις δράσεις που έχετε εφαρμόσει στην πόλη σας και να προσκαλέσετε τα σχολεία της περιοχής σας να συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες μας καθώς και να παρουσιάσουν τις θεατρικές παραστάσεις τους που έχουν ως θέμα το περιβάλλον.
Εάν είστε οικογένεια με μικρά παιδιά μπορείτε να περάσετε ευχάριστες ώρες μαζί τους παίζοντας και μαθαίνοντας. Τα παιδιά από 4-13 ετών μπορούν να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με την εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος ,και εσείς θα μπορείτε να ενημερωθείτε από τις θεματικές μας ενότητες καθώς και από τους διάφορους οργανισμούς που συμμετέχουν για τα προγράμματα τους και τις δράσεις τους.


Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών

Δέκα ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 20 Μαΐου, από την περυσινή ημερομηνία οι μητέρες χελώνες ξεκίνησαν την ωοτοκία τους για την φετινή χρονιά. Και αυτή τη χρονιά η πρώτη φωλιά στον κόλπο του Λαγανά στην Ζάκυνθο και στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο στην Πελοπόννησο έγιναν την ίδια νύχτα!!

Το ξεκίνημα της φωλεοποίησης σηματοδοτεί και το ξεκίνημα της περιόδου μελέτης και προστασίας των θαλασσίων χελωνών που προστατεύονται από την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία. Συγκεκριμένα η προστασία τους περιλαμβάνεται στην διεθνή σύμβαση CITES, την Σύμβαση της Βόννης, τα πρωτόκολλα της Διεθνούς Σύμβασης της Βαρκελώνης, τη Σύμβαση της Βέρνης, στο παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), το Προεδρικό Διάταγμα 617/80 και το Προεδρικό Διάταγμα 67/81 που απαγορεύει την σύλληψη, το εμπόριο, την κακοποίηση, την θανάτωση και την κατοχή θαλασσίων χελωνών.

Όπως είναι γνωστό ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή αναπαραγωγής της καρέττα-καρέττα στη Μεσόγειο. Μαζί με τη Ζάκυνθο συγκεντρώνουν το 38% της μεσογειακής παραγωγής αυγών από θαλάσσιες χελώνες. Όμως τα δύο αυτά σημαντικά μεσογειακά «μαιευτήρια» έχουν άνιση μεταχείριση, όσον αφορά στην προστασία τους και στα κοινοτικά κονδύλια που απολαμβάνουν. Η μεν Ζάκυνθος με το Θαλάσσιο Πάρκο που λειτουργεί από το 2000 έχει προχωρήσει αρκετά τόσο στην προστασία όσο και στην εξεύρεση κονδυλίων που επωφελείται η περιοχή και αναβαθμίζεται ο τουρισμός της, ενώ ο Κυπαρισσιακός Κόλπος παραμένει χωρίς κανένα νομικό καθεστώς προστασίας, παρόλο που η περιοχή έχει περιληφθεί – δικαίως – στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από το 1983 συλλέγοντας στοιχεία ωοτοκίας και προστατεύοντας τις φωλιές που κινδυνεύουν, κυρίως από τη θήρευση που προκαλούν αλεπούδες. Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τροχοφόρα που έχουν το κακό συνήθειο να κυκλοφορούν, χωρίς να υπάρχει λόγος, πάνω στην άμμο. Η εργασία στο πεδίο, που γίνεται με άδεια του Υπουργείου, διεξάγεται από εκπαιδευμένους εθελοντές που έρχονται για το σκοπό αυτό από πολλές χώρες του κόσμου και υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει επισκευάσει και μετατρέψει σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγιαννάκη, κοντά στο Καλό Νερό, όπου γίνονται παρουσιάσεις σε σχολεία και οργανωμένες ομάδες.


Ας ευχηθούμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη και να μη συνεχιστεί η μείωση αριθμού φωλιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι περίπου 500 εθελοντές του απ’ όλο το κόσμο θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την προστασία τους!!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο διακριτικός τίτλος του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, γράφεται πάντοτε με κεφαλαία γράμματα


Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους καθώς και την ενημέρωση του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: