Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων καθιερώθηκε το 2007 από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ) και γιορτάζεται κάθε 1η Νοεμβρίου, ημέρα γιορτής των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, που θεωρούνται προστάτες της μεταμόσχευσης . Και λέμε γιορτάζεται γιατί η δωρεά οργάνων πρέπει να συνδέεται με τη ζωή και όχι με το θάνατο.
Σκοπός είναι να ενημερωθεί ο κάθε πολίτης και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς Ιστών και Οργάνων Σώματος.

Η δωρεά οργάνων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και είναι μια πράξη που μας αφορά όλους. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία.

Δυστυχώς όμως, εξ αιτίας της ελλιπούς αλλά και πολλές φορές, εσφαλμένης ενημέρωσης ή και παραπληροφόρησης του πληθυσμού, των προκαταλήψεων που συνοδεύουν το τέλος της ζωής, αλλά και της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών και του επιστημονικού προσωπικού, πολλοί συνάνθρωποί μας χάνονται άδικα, περιμένοντας ένα όργανο που κυριολεκτικά θα σώσει τη ζωή τους ή θα βελτιώσει την ποιότητα της υγείας τους.

Ο αριθμός των ασθενών στις λίστες αναμονής είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη Δωρεά Ιστών και Οργάνων Σώματος, και οι περισσότεροι Σύλλογοι – μέλη του σ’ όλη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στον τομέα αυτό και βέβαια έχουν αναλάβει το βάρος της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάντα με τρόπο επιστημονικό.

Πρέπει να κατανοήσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να γίνει πράξη η ιδέα της προσφοράς οργάνων, συμπληρώνοντας τη δήλωση δωρεάς και συζητώντας το θέμα με την οικογένειά τους.

Ακόμα η Πολιτεία πρέπει να επανδρώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τις κατάλληλες υποδομές και το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και τις δομές υποστήριξης των συγγενών που έχουν δωρίσει όργανα αγαπημένων τους .

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ανιδιοτελώς για την ανάκαμψη και
αναβάθμιση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Το οφείλουμε στους χιλιάδες ανθρώπους που ακριβώς επειδή μας εμπιστεύονται, προσφέρουν αίμα, ιστούς και όργανα και φυσικά σε όλους αυτούς τους ασθενείς και τις οικογένειες τους που περιμένουν εναγωνίως ένα μόσχευμα ώστε να ξαναρχίσουν μια νέα ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: