Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΔΟ

 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη ημερήσια εκδρομή του Συλλόγου στο Βελβενδό Κοζάνης.
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για βροχές και κατεγίδες, η μεγάλη παρέα των 50 ατόμων ξεκίνησε με διάθεση από το γνωστό σημείο εκκίνησης της Πλ. Αριστοτέλους την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Τελικά ο καιρός για άλλη μία φορά μας έκανε το χατήρι και μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να χαρούμε ένα από τα πολλά και άγνωστα πανέμορφα μέρη της πατρίδας μας. Το Βελβενδό Κοζάνης.
Μετά από μία ευχάριστη διαδρομή 2 ωρών φθάσαμε στη Νεράιδα , όπου απολαύσαμε τον πρωϊνό μας καφέ με την υπέροχη θέα της φέφυρας και της λίμνης του Πολυφύτου.
Στο Βελβενδό μας περίμενε ο πρ. Δήμαρχος Βελβενδού κ. Στεργίου Μανώλης ο οποίος μας ξενάγησε στο Λαογραφικό Μουσείο. Ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο που πληρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ενός Λαογραφικού Μουσείου. Τα εκθέματα πολύ σωστά κατανεμημένα σε ειδικούς χώρους σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη ζωή, τις γεωργικές ασχολίες και τα επαγγέλματα των κατοίκων του χωριού από τις αρχές του 20ου αιώνα. (Πολλά κοινά με το χωριό μας).
Επόμενη επίσκεψή μας ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ο παπά - Δημήτρης μας μίλησε για την πλούσια  ιστορία του ναού και την υπέροχη τεχνοτροπία των εικόνων και του ξυλόγλυπτου τέμπλου.
Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη φυσική ομορφιά του Βελβενδού. Από το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος, περπατήσαμε μέσα από πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά τα Πιέρια και θαυμάσαμε τον καταρράκτη του «Σκεπασμένου».
Μετά το μεσημεριανό γεύμα στην Κεντρική Πλατεία του Βελβενδού τελευταία επίσκεψη στο οινοποιείο του Γιάννη Καμκούτη. Μας υποδέχθηκε εγκάρδια ο ίδιος με τη σύζυγό του Μαρία. Μας εξήγησε όλη τη διαδικασία παραγωγής των περίφημων κρασιών του Βελβενδού στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του. Δοκιμάσαμε τα κρασιά του και δόθηκε η ευκαιρία σε όσους ήθελαν να τα προμηθευτούν.
Τελευταία στάση πριν από το δρόμο της επιστροφής τα Σέρβια της Κοζάνης, πρωτεύουσα του Δήμου απ΄ όπου φέτος ξεκίνησε η Φλόγα της 9ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Σερβίων κ. Όλγα Χήρα να ανταλλάξουμε απόψεις, και να γνωρίσουμε με μια πρώτη ματιά τα Σέρβια.
Μετά τον καθιερωμένο απογευματινό καφέ στη Βέροια, με μία ευχάριστη διαδρομή γεμάτη από ανέκδοτα και τραγούδια φθάσαμε το βράδυ στη … βροχερή Θεσσαλονίκη.
Ήταν μία εκδρομή που καταγράφεται σαν πετυχημένη από όλες τις απόψεις. Γνωρίσαμε ένα χωριό πανέμορφο, πεντακάθαρο με φιλόξενους κατοίκους που αποτελούν πρότυπο παράδειγμα Εθελοντισμού και αγάπης για την ανάπτυξη και προβολή του χωριού τους.
 Μεγάλη βοήθεια σ΄ αυτό είχαμε και από τους φίλους μας Ευθαλία και Γιώργο Κακούλη που κατάγονται από τον Βελβενδό και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: