Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Έντονη ανησυχία για το μέλλον των Θαλάσσιων Χελωνών



Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2011, έχουν καταγραφεί 307 εκθαλασσώσεις θαλάσσιων χελωνών μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης αποτελείται από τοπικά λιμεναρχεία, ψαράδες, μέλη και εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, τοπικές ή εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς πολίτες. Όταν βρεθεί νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα τα μέλη του Δικτύου φροντίζουν ώστε να ενημερωθεί άμεσα η πλησιέστερη λιμενική αρχή. Σε περίπτωση νεκρής, η λιμενική αρχή φροντίζει να γίνει άμεση ταφή από τον Δήμο ή την κοινότητα της περιοχής, αφού πρώτα καταγραφούν σε ειδικό έντυπο τα απαραίτητα  στοιχεία. Σε περίπτωση τραυματισμένης χελώνας, η λιμενική αρχή φροντίζει για τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης

Οι κυριότερες τοποθεσίες που έχουν βρεθεί οι νεκρές χελώνες το πρώτο οκτάμηνο του 2011 είναι οι παρακάτω:

Τα Ιόνια νησιά με 56 νεκρές χελώνες
Η θαλάσσια περιοχή της Ηπείρου με 45 νεκρές χελώνες
Τα παράλια της Αττικής με 40 νεκρές χελώνες
Το Νότιο Αιγαίο με 32 νεκρές χελώνες

Όσον αφορά τις τραυματισμένες χελώνες, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο έχουν φιλοξενηθεί 65 θαλάσσιες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Το Κέντρο Διάσωσης συντονίζει τη λειτουργία του Δικτύου και συγκεντρώνει τα στοιχεία εκθαλασσώσεων που αναλύονται με τη βοήθεια Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Κάθε χρόνο πολλές τραυματισμένες  χελώνες μεταφέρονται στο Κέντρο και εφόσον θεραπευτούν απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Παράλληλα το Κέντρο, λειτουργεί και ως τόπος περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και μπορείτε να το επισκεφτείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή 11:00 με 17:00 (επάνω στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας).


Δεν υπάρχουν σχόλια: