Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Βαλκανική ΠΛΑΤΕΙΑ. Δήμος Νεάπολης

2/9 ΤΕΤΑΡΤΗ 9.00 μ.μ

Ο "Προεστός" τουΧωριού
Θεατρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Το κωμειδύλιο του Σπ. Περεσιάδη, γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα καταγράφοντας με τρόπο γλαφυρό και ξεκαρδιστικό, ήθη, έθιμα και συμπεριφορές των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου. Η υπόθεση αναφέρεται στον έρωτα του προεστώτα του χωριού προς τη χήρα συντοπίτισσά του, η οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται στα αισθήματά

του…αλλά για άλλους λόγους. «Ο Προεστώς του χωριού» παρουσιάζεται από το Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. Στο ρόλου του προεστώτα ο Κώστας Σαντάς.

3/9 ΠΕΜΠΤΗ

10.15 Δημήτρης Νικολούδης

«…μ’ ένα μουσικό τρεχαντηράκι»

Ο Δημήτρης Νικολούδης σαλπάρει με το γεμάτο μουσικές και τραγούδια τρεχαντήρι του για ένα νέο Ταξίδι. Από το παραδοσιακό «Τρεχαντηράκι» του Ηλιόσπορου που κυκλοφόρησε πρόσφατα ως την «Εγνατία» του Ντίνου Χριστιανόπουλου που ήταν το ξεκίνημα…

8.45 Ιωσήφ ο Υμνογράφος

Σχολή εκκλησιαστικής, Βυζαντινής

και Παραδοσιακής Μουσικής

Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως υπό την εποπτεία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ Βαρνάβα, συνέστησε και έθεσε σε λειτουργία Σχολή Εκκλησιαστικής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής με την επωνυμία «ΙΩΣΗΦ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ». Η σύσταση της αποτέλεσε διακαή πόθο του Μητροπολίτου αλλά και του γερόντος Μητροπολίτου κ.κ Διονυσίου.

Η σχολή στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 25 στη Νεάπολη, Το κτίριο θεμελιώθηκε από το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Χριστόδουλο και εγκαινιάστηκε στις 20/10/2006 από τον οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο. Η φοίτηση είναι πενταετής.

8.00 μ.μ Piriska Kitka

Χορευτικό από το Blagoevgrad στις Βουλγαρίας

Το PIRISKA KITKA ιδρύθηκε το 1965 στην πόλη του Blagoevgrad της Βουλγαρίας. 1200 παιδιά ηλικίας από 6-18 ετών αποτελούν τον πυρήνα της χορευτικής παράδοσης της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Βουλγαρίας. Με διεθνείς συμμετοχές, μετάλλια και διακρίσεις το PIRISKA KITKA αποτελεί ένα κεφάλαιο για τη μουσικοχορεύτικη παράδοση του Blagoevgrad. Για 37 χρόνια το συγκρότημα χειροκροτείται από θεατές τόσο μέσα στη Βουλγαρία όσο και στο εξωτερικό μεταφέροντας την παράδοση από γενιά σε γενιά.

9.30 μ.μ Tradicija

Μουσικό σχήμα από την Σερβία.

Το συγκρότημα Tradicija ιδρύθηκε το 2002, και παίζει αποκλειστικά έθνικ ήχους των Βαλκανίων, ενώνοντας τους ήχους των παλιών παραδοσιακών οργάνων με νέα , τύμπανο, ντέφι, σαξόφωνο, κλαρινέτο, ακορντεόν, βιολί, διπλό μπάσο, γκάϊντα. Αποτελείται από 6 επαγγελματίες μουσικούς που ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή των Βαλκανίων - Νότια Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία…κάνοντας ότι καλύτερο μπορούν ώστε να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των παλιών και ξεχασμένων ήχων των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: