Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΕΡΠΝΗΣ


 Ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας, ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι ανασκαφές στον Αρχαιολογικό χώρο Τερπνής, από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ν. Σερρών σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.




Σ΄ ένα ανασκαφικό πρόγραμμα με ορίζοντα πενταετίας και δυνατότητα παράτασης, 

για φέτος (πρώτο χρόνο του προγράμματος) μετά τη γεωφυσική ανασκόπηση του εδάφους το καλοκαίρι (μία ειδική τεχνική με τη βοήθεια επιστημονικών οργάνων που μετρούν το υπέδαφος) και προσφέρει μία ασφαλή εκτίμηση για τις ανασκαφικές τομές που θα πραγματοποιήσουν αργότερα τα συνεργεία, άρχισαν και συνεχίζονται οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής.


Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε την κ. Δημητρία Μαλαμίδου , προϊσταμένη της Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Σερρών, η οποία μας υποδέχθηκε θερμά , μας ξενάγησε και εξήγησε τα ανασκαφικά ευρήματα. 



Ήδη έχει αποκαλυφθεί και δεύτερη τρίκλιτη βασιλική 





καθώς επίσης και οικία και τείχη που αποδεικνύουν ότι στο Παλαιόκαστρο Τερπνής υπήρχε ακμάζουσα αρχαία πόλη με μεγάλη χρονική περίοδο. Ευχή όλων η αταύτιστη αυτή πόλη να ταυτιστεί επίσημα με κάποια αρχαία ελληνική πόλη, σύμφωνα με τυχόν επιγραφές που θα ανακαλυφθούν.


Πρόθεση της Εφορίας Αρχαιοτήτων, όπως μας είπε η κ. Μαλαμίδου, με διάφορες ενέργειες της Εφορίας και του Δήμου Βισαλτίας, να καταστεί ο αρχαιολογικός χώρος Τερπνής προσβάσιμος για το κοινό, ώστε να γίνει επισκέψιμος και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου και της τοπικής οικονομίας.


Σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Βισαλτίας, ο κ. Μασλαρινός επιβεβαίωσε την άριστη συνεργασία του Δήμου με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ν. Σερρών και την κ. Μαλαμίδου, 




εξέφρασε την στήριξή του  και συμμερίζεται απόλυτα στα φιλόδοξα σχέδια για τον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής αλλά και γενικότερα για τον αρχαιολογικό τουρισμό του δήμου Βισαλτίας. 



Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη FIBRAN και την κ. Μαρία Αναστασιάδη για τη στήριξή της στο ανασκαφικό έργο.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: