Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης «Η Λογοτεχνία στην οθόνη» την προβολή μίας ταινίας κάθε μήνα, το σενάριο της οποίας στηρίζεται σε μυθιστόρημα ή διήγημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.  
Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στις πιο καθοριστικές απολαύσεις του πολιτισμού μας: του βιβλίου και της εικόνας.

 
3η ΠΡΟΒΟΛΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ 20:00
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ»
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Η ιστορία του Νόα και της Άλι ενός φτωχού εργάτη και μιας πλούσιας νεαρής που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ένα καλοκαίρι για να συναντήσουν στην συνέχεια τεράστια εμπόδια στο δρόμο τους μέχρι να ξαναβρεθούν θα μπορούσε να είναι ένα άρλεκιν εποχής. Το Ημερολόγιο όμως, εκτός από ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία όταν πρωτοβγήκε στις αίθουσες της Αμερικής είναι ευτυχώς καλύτερο από ένα φωτορομάντζο.
Η ταινία είναι ένα love story εποχής πανέμορφα κινηματογραφημένο σε ατελείωτης ομορφιάς τοπία της αμερικανικής υπαίθρου ανάμεσα σε δύο νεαρά παιδία.
Ο σκηνοθέτης Nick Cassavetes δίνει τον καλύτερο του εαυτό στα πρώτα 45 λεπτά της ταινίας που βλέπουμε το καλοκαίρι της γνωριμίας του Νόα με την Άλι. Ρομαντικό, αστείο και πανέμορφο το πρώτο μέρος της ταινίας είναι ένα από τα καλύτερα love story της πρόσφατης ιστορίας. Κάπου στη μέση όμως όταν τα εμπόδια χωρίζουν τους νεαρούς εραστές η ταινία κάνει μια αρκετά αισθητή κοιλία και όσο οδεύει προς το τέλος εστιάζει περισσότερο στους γηραιούς πλέον Νόα και Άλι και στην επισφράγιση της αιώνιας αγάπης τους στο φινάλε. Αν και μέχρι το τέλος η ταινία δεν χάνει ούτε τη ρομαντική ατμόσφαιρα, ούτε το ενδιαφέρον της κάποιοι (αναπόφευκτοι;) υπερβολικοί μελοδραματισμοί είναι σίγουρο ότι θα ενοχλήσουν κυρίως το αντρικό κοινό.
Ερμηνευτικά το Ημερολόγιο έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολύ μεγάλα ονόματα στους δεύτερους ρόλους από την Gena Rowlands και τον James Garner ως γηραιούς Αλί και Νόα μέχρι την Joan Allen και τον Sam Shepard που αν και έχουν ελάχιστο χρόνο στην οθόνη προλαβαίνουν να αποδώσουν πειστικά τους ρόλους τους. Κανείς όμως δεν μπορεί να κλέψει την παράσταση από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Οι Ryan Gosling και Rachel McAdams, σίγουρα δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Χόλιγουντ σήμερα, παίζουν εξαιρετικά και η χημεία τους εντός οθόνης είναι εκρηκτική. Αυτοί οι δύο με το ταλέντο και τη λάμψη τους ζωντανεύουν μια σχετικά κοινότοπη ιστορία και κάνουν την ταινία μια έξοχη απεικόνιση πρώτης αγάπης. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το Ημερολόγιο.
Ασχέτως που αν ο σκηνοθέτης δεν προσπαθούσε να δώσει στην ιστορία του επικές διαστάσεις από τη μέση της ταινίας και μετά θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: