Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Στις 5 Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μας δίνεται η ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους Εθελοντές που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία της κοινωνίας, που προσφέρουν ανιδιοτελώς, με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας για την κοινωνία και τον άνθρωπο και να προβάλουμε το σημαντικό έργο που επιτελούν.
Μας δίνεται η ευκαιρία να στείλουμε σε όλους τους συνανθρώπους μας μηνύματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, συνεργασίας και πολιτισμού, στοιχεία που είναι απαραίτητα σ’ αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές που βιώνουμε στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια.
Οι εθελοντές είναι ελεύθεροι άνθρωποι, επιλέγουν μια κοινωνική ενασχόληση χωρίς καταναγκασμό, χωρίς κανείς να τους το επιβάλλει. Το γεγονός αυτό συνιστά όχι μόνο υψηλό βαθμό ελευθερίας αλλά και ωριμότητας. Οι εθελοντές όχι μόνο δεν τα περιμένουν όλα από το κράτος αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, συμπληρώνοντας και συχνά αναπληρώνοντας το κράτος. Προηγούνται της πολιτείας και πιέζουν κρατικούς φορείς και πρόσωπα για τη λήψη των αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο. Αντιστρέφουν τους ρόλους και βρίσκονται εκείνοι πάνω από την κρατική μέριμνα. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αν οι εθελοντές δεν βρίσκονταν σε υψηλό επίπεδο ηθικότητας.
Οι εθελοντές χαρακτηρίζονται και από υψηλές γνωστικές ικανότητες. Έχουν ενιαία νοητική σύλληψη για τον κόσμο. Κατανοούν τη θέση του μέσα σ’ αυτόν και προσφέρονται να αναλάβουν τις ευθύνες του. Είναι κοινωνικοί άνθρωποι που χαίρονται όταν αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα με κοινό σκοπό, όταν συμμετέχουν σε ένα δίκτυο υποστήριξης. Τους αρέσει η ενασχόληση με τα κοινά, τους αρέσει να παρεμβαίνουν και να αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Οι εθελοντές λειτουργούν ως καταλύτες στην κοινωνία, παράγοντας καινούργια πολιτισμικά ήθη. Τα κύρια, κοινά χαρακτηριστικά των εθελοντών: ωριμότητα, αίσθημα ευθύνης, ενδιαφέρον για τα κοινά, ευαισθησία.
Οι Εθελοντές Αιμοδότες, με αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προσφοράς δίνουν το Αίμα του για τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντισμού, ευχαριστεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες, όλα τα μέλη της για την προσπάθεια που καταβάλλουν, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, ώστε να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Απο το Δελτίο Τύπου της Π.Ο.Σ.Ε.Α (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών)

Δεν υπάρχουν σχόλια: