Κυριακή 12 Μαΐου 2024

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΖΩΟΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ



 Ολοκληρώθηκαν σήμερα 11/5/2024 οι πανηγυρικές εκδηλωσεις στο χωριό με την ευκαιρία τη γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής του παρεκκλησίου στα Πλατανούδια.



Δυστυχώς ο καιρός φέτος δεν ήταν σύμμαχος με αποτέλεσμα να τροποποιηθεί το πρόγραμμα που δημοσίευσε η Επιτροπή Πανήγυρης.



Την παραμονή 9/5/224 η καταρακτώδης βροχή που έπληξε τη Θεσ/νίκη και οι προβέψεις της ΕΜΥ για τα καιρικά φαινόμενα στην Τερπνή ανάγκασαν το Σύλλογο Τερπνιωτών να ακυρώσει τη μετάβαση του χορευτικού συγκροτήματος.



Ευτυχώς που διαψέυστηκαν αργότερα οι προβλέψεις κα πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι εκδηλώσεις. Ήταν μία δικαίωση της Επιτροπής και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που ετοίμασαν πάνω από 1000 μερίδες φαγητού για τον κόσμο που κατέκλυσε το χώρο της παλαίστρας.


Τις εκδηλώσεις άνοιξε το μικρό τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής




ακολούθησε ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Σοχού





και το Τμήμα Επιδείξεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής.




Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με νταούλια και ζουρνάδες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Ανήμερα τς γιορτής 10/5/2024 δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι καιρικές προβλέψεις. Ήταν μία χειμωνιάτικη βροχή που κράτησε όλη την ημέρα και είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν οι παιδικοί αθλητικοί αγώνες για σήμερα το πρωί και να ακυρωθούν οι αγώνες πάλης, παρόλο που οι συμμετοχές των παλαιστών απ΄ όλη τη Β. Ελλάδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.


Παρόλα αυτά το πρωί τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής καθώς και η καθιερωμένη διέλευση της λιτανείας των εικονισμάτων της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου Νιγρίτας.



Σήμερα 11/5/2024 το πρωί πραγματοποιήθηκαν οι αναβληθέντες παιδικοί αγώνες στη θέση Κουσιγιλο.



Ήταν η αισιόδοξη και ελπιοφόρα νότα για το χωριό μας. Γέμισε ο χώρος από δεκάδες παιδάκια που διαγωνίστηκαν στο τρέξιμο, στο άλμα εις μήκος και στην ποδηλατοδρομία.



Η Επιτροπή των Αγώνων με υπομονή και διάθεση διαχώρησε τα παιδάκια ηλικιακά και όλα έφυγαν ευχαριστημένα και χαρούμενα με τα διπλώματα συμμετοχής τους , τα μετάλια για τους πρώτους και χρηματικά έπαθλα για όλους τους συμμετέχοντες.


Το απόγευμα οι ιππικοί αγώνες έκλεισαν τις τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις




Πραγματοποιήθηκαν κούρσες στα 1000 , 1400 και 1800 μέτρα.




Συμμετείχαν άλογα από Δοξάτο Δράμας, Σκούταρι, Επανωμή, Λητή, Τερπνή και Νιγρίτα.


Κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών η Επιτροπή Πανήγυρης σε μία συγκινητική στιγμή τίμησε τον αείμνηστο Στέργιο Γκέντζικα ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες του ιππικού κινήματος της Τερπνής.




Την πλακέτα επέδωσε στον γιό του Νικηφόρο ο Πρόεδρος της Τερπνής κ. Γιάννης Ντούλας


Κάνοντας τον απολογισμό των πανηγυρικών εκηλώσεων οφείλουμε για μία ακόμη χρονιά να δώσουμε τα εύσημα στην Επιτροπή Πανήγυρης. Αξίζει πολλά συγχαρητήρια η πολυμελής Επιτροπή Πανήγυρης, με πολλα νέα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να μη δημιουργηεί κανένα παράπονο.



Και του χρόνου