- 22,23,24/10/2010
- ΩΡΑ: 19:00
- ΧΩΡΟΣ: ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΕ/ΤΚΜ (ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 49),ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
- ΕΙΣΟΔΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ένα ξεχωριστής σημασίας Επιστημονικό Συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το Συνέδριο έχει θέμα «Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους – Έρευνα και Ιστορία» και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τόσο στην αρχιτεκτονική βυζαντινή και μεταβυζαντινή, λόγω της τεράστιου δομημένου αποθέματος μιας περιόδου δέκα περίπου αιώνων, όσο και εκ του γεγονότος ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει για πρώτη φορά ένα επιστημονικό συνέδριο, και οι εισηγήσεις των ομιλητών αναμένονται με ενδιαφέρον τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και το ευρύ κοινό.
Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από επιστήμονες με σημαντικό έργο στην έρευνα της Αρχιτεκτονικής του Αγίου Όρους και έχει επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π., κ. Χαράλαμπο Μπούρα, Πρόεδρο της Μεγάλης Επιτροπής για την διάσωση του Πρωτάτου.
Τα υπόλοιπα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι:
Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτονας της 10ης ΕΒΑ
Πέτρος Κουφόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Αποκαταστάσεων Πανεπιστημίου Πατρών
Σταύρος Μαμαλούκος, Επικ. Καθηγητής Μεσαιωνικής & Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών
Μίλτος Πολυβίου, Αρχιτέκτονας 10ης ΕΒΑ
Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτονας του ΚΕΔΑΚ
Θεματική του συνεδρίου θα είναι η έρευνα για την ιστορία της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε στη χερσόνησο του Άθω από την αρχαιότητα ως τα μέσα του 20ου αι. Στη θεματική περιλαμβάνεται επίσης, ως ένα βαθμό, και η αρχιτεκτονική των αγιορείτικων μετοχίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο είναι το πρώτο που διοργανώνεται ειδικά για την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους Άθω ως συνολικό φαινόμενο που αναπτύχθηκε με ποικίλες επιρροές και είχε μεγάλη ακτινοβολία στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής. Υπενθυμίζεται πως, παρά ταύτα, τα μνημεία του Αγίου Όρους έχουν ως τώρα διερευνηθεί άνισα και αποσπασματικά, ενώ στις μέρες μας υφίστανται εκτεταμένες επεμβάσεις που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν και να τεθούν στη διάθεση της επιστημονικής έρευνας σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα τους.
Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49), ενώ οι εργασίες των δύο επόμενων ημερών, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010, στην Αίθουσα Συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27).
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την λειτουργία της Έκθεσης «Η Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους μέσα από το Αρχείο του Παύλου Μυλωνά» η οποία πραγματοποιείται στους Εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας.
Η Έκθεση θα παρουσιάσει έργα (σχέδια, αποτυπώσεις, φωτογραφίες) των Ρώσων περιηγητών του 18ου αιώνα Ουσπένσκι και Σεβαστιάνωφ καθώς και ανέκδοτες μελέτες, αποτυπώσεις και φωτογραφίες του Παύλου Μυλωνά.
Συνεχίζοντας την δημιουργική συνεργασία της με το Μουσείο Μπενάκη και ιδιαιτέρα τα Αρχεία του αείμνηστου Ακαδημαϊκού Παύλου Μυλωνά, η Αγιορειτική Εστία και η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αφιερώνουν τόσο το Συνέδριο, όσο και την Έκθεση που τη συνοδεύει σε ένα άλλο εξαιρετικής σημασίας τμήμα του πολύτιμου αρχείου του, αυτό που καλύπτει μεγάλο μέρος των συλλογών των Ρώσων περιηγητών – προσκυνητή, ιστορικού και συλλέκτη – Πέτρου Ιβάνοβιτς Σεβαστιάνωφ (1811 – 1867) και επισκόπου Πορφυρίου Ουσπένσκι (1804 – 1885), με θεματολόγιο το Άγιον Όρος και ειδικότερα το φωτογραφικό, σχεδιαστικό και ζωγραφικό τους έργο γύρω από την Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που συγκέντρωσε ο Παύλος Μυλωνάς σε Μουσεία, Βιβλιοθήκες και Αρχεία της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, και αναφέρονται στις αρχές του 19ου αιώνα, αποτελούν πολύτιμα βοηθήματα όχι μόνο για τους ειδικούς επιστήμονες, τους ερευνητές, τις αρμόδιες αρχαιολογικές και αναστηλωτικές υπηρεσίες, αλλά και για το ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε συνεργασία τριών φορέων, της Αγιορειτικής Εστίας, της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Μπενάκη μια ομάδα ειδικών επιστημόνων, ετοιμάζει μια Έκθεση με στοιχεία, ντοκουμέντα, σχέδια, αναπαραστάσεις κ.λπ. καθώς και μια δίγλωσση έκδοση, που θα δώσει τη δυνατότητα ευρύτερης διάδοσης του πλούτου της Αγιορείτικης κληρονομιάς και της ακτινοβολίας της στη διεθνή κοινότητα.
Τόσο το Συνέδριο όσο και η Έκθεση αφιερώνονται στον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Παύλο Μυλωνά του οποίου το ερευνητικό έργο για την Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, παραμένει μέχρι σήμερα η σημαντικότερη επιστημονική καταγραφή εθνικών και διεθνών διαστάσεων.