Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

“ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ”


 “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  -  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ”
Ένα μουσικό ταξίδι με την …………………
Κυριακή 20 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ

"Να μη φοβόμαστε από τις διαφορές μας. Δηλαδή, Έλληνες και Τούρκοι, όπως έζησαν παλιά ευτυχισμένα, μπορούν να ζήσουν και σαν γείτονες καλά, όπως τα ψάρια και τα πουλιά του Αιγαίου που δεν έχουν «τείχη» μεταξύ τους, κι αυτό το λέω με την ψυχική έννοια. Να ζούμε εν ειρήνη. Να βάζουμε μπροστά τα κοινά, που έχουμε  σαν λαοί."

Αυτά δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η σπουδαία ερμηνεύτρια Ντιλέκ Κοτς, γνωστή στο ευρύ κοινό από τα τραγούδια της στην ταινία ‘Πολίτικη κουζίνα’.
Αυτή την εκπρόσωπο της Ελληνοτουρκικής φιλίας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της καλής μουσικής που θα βρεθούν την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών.
Η Ντιλέκ Κοτς, που γεννήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα στο σύλλογο Πολιτισμού και Τέχνης του Ρουι Σου στην Κωνσταντινούπολη. To 1999 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου άρχισε σπουδές στη βυζαντινή μουσική, πήρε μαθήματα φωνητικής και συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα. Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε στο πλάι του Ρος Ντέιλι, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τον Γιώργο Καζαντζή στον δίσκο «Σέρρα», τραγουδώντας το «Αyrilk» που ήταν η μεταφορά του «Ήτανε αέρας» στα τούρκικα. Το 2003 συμμετείχε στο σάουντρακ της «Πολίτικης κουζίνας» τραγουδώντας το «Βaharat, tarcin ve buse» (Μπαχάρι, κανέλλα και φιλί) σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Το 2004 συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Νικολούδη στον δίσκο «Βalkan Voices II» και με τον Γιώργο Καζαντζή στον δίσκο «Του έρωτα και του ουρανού» τραγουδώντας το ομώνυμο τραγούδι στα τούρκικα σε δικό της στίχο. Μετείχε σε συναυλίες με τους Θωμά Κοροβίνη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Σαββίνα Γιαννάτου, Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Σόλωνα Λέκκα, Λιζέττα Καλημέρη, Γιώργο Καζαντζή κ.α. Τα τελευταία χρόνια η Ντιλέκ Κοτς εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας τα περίφημα «Καφέ Αμάν» και κάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τραγούδια της οθωμανικής κλασικής μουσικής.
Αγαπήθηκε  ακόμη περισσότερο μέσα από το προσωπικό της album με τίτλο «Karsi» (Απέναντι) με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από την κοινή μουσική παράδοση των Ελλήνων και των Τούρκων.
Στο 'Sevdalim aman' που είναι το νέο δισκογραφικό της βήμα, περιέχονται τραγούδια που αγαπήθηκαν εξίσου και από τις δύο μεριές του Αιγαίου, από την παραδοσιακή μέχρι και την πρόσφατη λαϊκή μουσική των δύο λαών. «Από τα γλυκά σου μάτια/Sallasana sallasana», «Ας βαστήξει αυτός ο μπάλος/Beberim oglan», «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα/Sevdalim aman» και «Έξω ντέρτια και καημοί /Pencereden ay dogdu» είναι τα τέσσερα τραγούδια τα οποία τραγουδούν μαζί η Ντιλέκ και η Γλυκερία.
Η Ντιλέκ  μας ταξιδεύει στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης και στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με την κοινή μουσική παράδοση και με τα κοινά σύγχρονα, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια μεταξύ των δύο λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: