Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

“Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σεργκέι Προκόφιεφ και τα Μπαλέτα Μπολσόι της Μόσχας

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ 20:00
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η τραγική μοίρα ενός έρωτα
«Star –crossed lovers» - έτσι ονόμασε ο Σαίξπηρ το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, ένα ζευγάρι, καταδικασμένο από τα αστέρια, να δυστυχήσει. Ένας άνδρας και μια γυναίκα δεν μπορούν να υπάρξουν μαζί, διότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Η πιο γνωστή ιστορία αγάπης στον κόσμο, δεν μπορεί παρά να έχει ένα τραγικό τέλος.

Πράξη Α΄

Ξημέρωμα στη Βερόνα. Ο Ρωμαίος περιφέρεται στους δρόμους και ονειρεύεται τη ρομαντική αγάπη. Όταν η πόλη ξυπνά, συναντά το φίλο του Μερκούτιο, ανιψιό του Δόγη, που συνοδεύεται από μια παρέα τσιγγάνων. Μαζί καλωσορίζουν την καινούργια μέρα. Η αρμονία ωστόσο διαταράσσεται, όταν εμφανίζεται ο Τυβάλδος με συγγενείς και φίλους στην πλατεία. Ο Τυβάλδος ανήκει στην οικογένεια των Καπουλέτων, ο Ρωμαίος στην οικογένεια των Μοντέγων. Όταν τα μέλη των δύο οικογενειών συναντώνται, ξεκινά μεταξύ τους μια συμπλοκή και γίνεται φανερό ότι Καπουλέτοι και Μοντέγοι έχουν μεταξύ τους μεγάλη έχθρα.
Ο Δούκας της Βερόνας εμφανίζεται μαζί με τη συνοδεία του και ζητά από τις δύο οικογένειες να σταματήσουν. Έχει βαρεθεί τους διαξιφισμούς τους και απαγορεύει εφεξής κάθε περαιτέρω αψιμαχία.
Μα οι Καπουλέτοι ορκίζονται να πάρουν εκδίκηση. Με αυτό κατά νου, ο Τυβάλδος λαμβάνει από το θείο του, κεφαλή της οικογένειας και πατέρα της Ιουλιέτας, όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα, ένα σπαθί.
Στον οίκο των Καπουλέτων η Ιουλιέτα αστειεύεται με την παραμάνα της. Οι γονείς της την προετοιμάζουν για τον επικείμενο αποκριάτικο χορό, στον οποίο έχουν προσκληθεί υποψήφιοι μνηστήρες για τη νεαρά γυναίκα. Οι γονείς της προτιμούν τον Κόμη Πάρη, τον οποίο της συστήνουν στην αρχή της γιορτής.
Ο Μερκούτιος ενθαρρύνει το Ρωμαίο να πάει μαζί του στο χορό της εχθρικής οικογένειας μασκαρεμένος, για να μην τον αναγνωρίσουν. Στο μεταξύ, ο Κόμης Καπουλέτος και η σύζυγός του δίνουν το σήμα για να αρχίσει ο Χορός των Ιπποτών.
Ακολουθεί η συνάντηση του μασκαρεμένου Ρωμαίου με την Ιουλιέτα. Ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος. Όταν ξεκινά εκ νέου ο Χορός των Ιπποτών, χάνει ο ένας τον άλλο. Η Ιουλιέτα, χαρούμενη και ερωτευμένη πλέον, χορεύει με τον Κόμη Πάρη. Ο έρωτάς της όμως έχει το πρόσωπο ενός άλλου.
Ο Μερκούτιος και άλλοι μασκοφόροι νέοι διασκεδάζουν τους καλεσμένους με κάθε λογής σκανδαλιές. Μέσα στον κόσμο και τη φασαρία ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα βρίσκουν και πάλι ο ένας τον άλλο. Εξαφανίζονται στο σκοτεινό πάρκο. Μετά το πρώτο φιλί, η Ιουλιέτα τραβά τη μάσκα από το πρόσωπο του Ρωμαίου. Το ζευγάρι γίνεται αντιληπτό απ’ τον Τυβάλδο, ο οποίος απειλεί το Ρωμαίο. Η Ιουλιέτα αναγκάζεται να χωρίσει τους δύο άνδρες και ο Τυβάλδος επιστρέφει στο παλάτι των Καπουλέτων.
Ο Μερκούτιος εμφανίζεται με τους Μοντέγους και εμποδίζει το Ρωμαίο να ακολουθήσει τον Τυβάλδο στο παλάτι. Καθώς ο χορός πλησιάζει στο τέλος του, οι καλεσμένοι αποχωρούν.
Τη νύχτα ο Ρωμαίος επιστέφει για να εκφράσει στην Ιουλιέτα τον έρωτά του (πρόκειται για τη σκηνή του μπαλκονιού). Εκείνη ανταποκρίνεται στα συναισθήματά του, αλλά και οι δύο γνωρίζουν ότι η μοίρα τούς έχει τοποθετήσει σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Πράξη Β΄

Ο λαός της Βερόνας γιορτάζει τη Γιορτή της συγκομιδής. Η Ιουλιέτα παραδίδει στην παραμάνα της μια επιστολή για το Ρωμαίο. Εκείνη δε θέλει να την παραλάβει, καθώς διαισθάνεται μεγάλα βάσανα να έρχονται. Τελικά δεν μπορεί να αρνηθεί στην προστατευόμενή της. Ανάμεσα στους νέους που γιορτάζουν, ανακαλύπτει επί τέλους το Ρωμαίο να ονειροπολεί γεμάτος έρωτα. Διαβάζει το γράμμα και απομακρύνεται βιαστικά, ενώ ο Μερκούτιος και οι φίλοι του πειράζουν την παραμάνα. Παράλληλα, ο Τυβάλδος μπλέκει στο πλήθος, αναζητώντας τον εχθρό του, το Ρωμαίο.
Στην επιστολή η Ιουλιέτα παρακαλά το Ρωμαίο να παντρευτούν μυστικά. Ο πάτερ Λαυρέντιος αναλαμβάνει την τελετή στο μοναστηριακό κελί του, ελπίζοντας να συμφιλιώσει με αυτή την ένωση τις δύο οικογένειες.
Ο Τυβάλδος, έξαλλος από οργή, συναντά τον Μερκούτιο, ο οποίος είναι έτοιμος να μονομαχήσει στη θέση του Ρωμαίου. Ο Ρωμαίος επιστρέφει από τη γαμήλια τελετή και προσπαθεί μάταια να διακόψει τη μονομαχία. Ο Τυβάλδος σκοτώνει τον Μερκούτιο.
Όταν ο φίλος του κείτεται νεκρός μπροστά του, ο Ρωμαίος ακολουθεί τον Τυβάλδο. Βρίσκει ξανά την ηρεμία του μόνο μετά τη δολοφονία του εχθρού. Ο θάνατος του Τυβάλδου αναστατώνει την οικογένεια των Καπουλέτων και η Κόμισσα θρηνεί για το χαμένο ανιψιό της.

Πράξη Γ΄

Ο Ρωμαίος πρέπει να φύγει από την πόλη για να ξεφύγει από την οργή του Δούκα. Πριν από αυτό, περνά μια γεμάτη πάθος, αλλά και πόνο για τα τρομερά γεγονότα, γαμήλια νύχτα με την Ιουλιέτα.
Το επόμενο πρωί ο Κόμης και η Κόμισσα των Καπουλέτων υποδέχονται τον Κόμη Πάρη και ελπίζουν να γίνουν γρήγορα οι αρραβώνες. Μα παρά τις προειδοποιήσεις και τις απειλές των γονιών της, η Ιουλιέτα αρνείται. Απελπισμένη λοιπόν φεύγει από το σπίτι.
Ο Ρωμαίος κρύβεται έξω από την πόλη. Βασανίζεται από τη λαχτάρα του για την Ιουλιέτα τόσο, ώστε επιστρέφει βιαστικά στην πόλη, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε τιμωρία.
Η Ιουλιέτα βρίσκει καταφύγιο στον πατέρα Λαυρέντιο. Ο μοναχός καταστρώνει ένα σχέδιο για να βοηθήσει το ζευγάρι. Δίνει στην Ιουλιέτα ένα φίλτρο, το οποίο θα την κάνει να μοιάζει νεκρή, ενώ στην πραγματικότητα θα βρίσκεται σε βαθύ ύπνο.
Το σχέδιο προβλέπει να την βγάλει ο Ρωμαίος από τον οικογενειακό τάφο και να δραπετεύσουν μαζί.
Η Ιουλιέτα πίνει το φίλτρο και στο όνειρό της δε συναντά μόνο τον αγαπημένη της, αλλά και τα θύματα της βεντέτας, τον Τυβάλδο και τον Μερκούτιο.
Αγνοώντας την άρνηση της Ιουλιέτας να παντρευτεί τον Κόμη Πάρη, η οικογένεια των Καπουλέτων προετοιμάζει το γάμο, ο οποίος ξεκινά με εύθυμη διάθεση. Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης γελωτοποιών, εμφανίζεται ξαφνικά η παραμάνα μεταφέροντας την είδηση για το θάνατο της Ιουλιέτας.
Ο πάτερ Καπουλέτος κρατάει το «νεκρό» σώμα της κόρης του. Στο μεταξύ, ο Ρωμαίος έχει μάθει για την «αυτοκτονία» της Ιουλιέτας, προτού ωστόσο να τον ενημερώσει ο πάτερ Λαυρέντιος για το σχέδιο. Νοιώθοντας βαθιά οδύνη, ο Ρωμαίος τρέχει στον τάφο των Καπουλέτων, όπου βρίσκεται πλέον η αγαπημένη του. Βγάζει από τον κόρφο του ένα μπουκαλάκι με δηλητήριο και το πίνει. Τότε ξυπνά η Ιουλιέτα. Το ζευγάρι είναι μαζί για άλλη μια φορά. Η Ιουλιέτα θα πρέπει να δει τη μάχη του Ρωμαίου με τον επερχόμενο θάνατο. Τραβά από το ζωνάρι του Ρωμαίου ένα στιλέτο και μαχαιρώνεται.
Οικογένειες των Καπουλέτων και των Μοντέγων, στο τέλος, συμφιλιώνονται μπροστά στα νεκρά σώματα των παιδιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: