Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΕΘΙΜΙΚΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ


...Ο χρόνος για το λαϊκό άνθρωπο δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Στον παραδοσιακό πολιτισμό η εμπειρία του χρόνου είναι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν σε κάθε εποχή του έτους στο πλαίσιο των σχέσεων της κάθε τοπικής κοινωνίας με το φυσικό περιβάλλον και της ένταξής της στο γενικότερο οικονομικό σύστημα ...
Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών

Μετά την πολύ επιτυχημένη εκπροσώπηση της Ελλάδος στο φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών Δρόμου Tocati στη Βερόνα της Ιταλίας (25 - 27 /9/2009), ο Δήμος Νιγρίτας σας καλεί να γνωρίσετε κι εσείς απο κοντά την έκθεση που έκλεψε τις καρδιές των Ιταλών!
Η έκθεση "Εθιμικά Λατρευτικά Δρώμενα στον Κύκλο του Έτους", η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία Δήμου Νιγρίτας και Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας (Κ.Ε.Ε.Λ) Ακαδημίας Αθηνών, βασίζεται στο λαϊκό εορτολόγιο και τις εθιμικές εκδηλώσεις που συνδέονται με αυτό και διαρθρώνεται σε τέσσερα σπονδυλωτώ μέρη που ακολουθούν τις τέσσερις εποχές του χρόνου : Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι.
Με τη βοήθεια επιλεγμένου οπτικού υλικού απο το Φωτογραφικό Αρχείου του Κ.Ε.Ε.Λ και την υποστήριξη ανάλογων επεξηγηματικών κειμένων, παρουσιάζονται θεματικά γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να ανακαλύψει εναν κόσμο τον οποίον οι νεότερες γενιές συχνά αγνοούν.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 στο "Ιωάννειο" (πρώην κατάστημα Ε.Τ.Ε), ενώ αμέσως μετά στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί ομότιτλη εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (2ος όροφος Δημαρχείου Νιγρίτας) με ομιλητές τη Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών , κ. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, ερευνητές του Κ.Ε.Ε.Λ και το συντοπίτη μας συγγραφέα λαογράφο κ. Νίκο Πασχαλούδη.

Διάρκεια έκθεσης : 13 Δεκεμβρίου 2009 - 30 Μαρτίου 2010
Χώρος : Ιωάννειο (πρώην κατάστημα Ε.Τ.Ε) 28ης Οκτωβρίου 8, Νιγρίτα
Ώρες κοινού : Δευτέρα έως Παρασκευή, 9,30 - 14.30 και 17,30 - 20,30
Επικοινωνία για σχολεία : 23220 20300

Δεν υπάρχουν σχόλια: