Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων στην Αναγέννηση

Ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη των 353.000 Ποντίων, που έπεσαν θύματα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους, ξεκινάει την Παρασκευή 18 Μαΐου στην Αναγέννηση Σερρών. Πρόκειται για τις «Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν για 18η χρονιά φέτος στην Αναγέννηση και οι οποίες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερρών.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 18 Μαΐου έως την Κυριακή 20 Μαΐου στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Αναγέννησης, ενώ το πρόγραμμα τους διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 18 Μαΐου (ώρα έναρξης 20:00)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ:
-Ιστορική αναδρομή στο ποντιακό τραγούδι
από το φιλόλογο Ιωάννη Ρωμανίδη.
-Παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου
από το τμήμα χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησης Σερρών. Διευθύνει ο μουσικοδιδάσκαλος βυζαντινής μουσικής Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ»
Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, με οδηγό τον καταξιωμένο Έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου,  που καταγράφει την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και την Γενοκτονία των Eλλήνων Ποντίων από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ου αιώνα. 

Σάββατο 19 Μαΐου (ώρα έναρξης 19:30)
Πορεία συλλόγων από τον Πολ. Συλλ. Αναγέννησης προς το ηρώο της κεντρικής πλατείας Αναγέννησης Επιμνημόσυνη δέηση Κατάθεση στεφάνων Μετάβαση στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αναγέννησης Χαιρετισμοί επισήμων
Ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το δημοσιογράφο Φωκίωνα Φουντουκίδη
Πολεμικοί χοροί του Πόντου από το κοινό χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών Συλλόγων Αναγέννησης, Λιθοτόπου και Τριάδας
Πολεμικοί χοροί της Κρήτης από το χορευτικό τμήμα της Κρητικής Αδελφότητας Νομού Σερρών «Το Αρκάδι»
Συναυλία ποντίων καλλιτεχνών αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.
Συμμετέχουν  οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά): Αποστολίδης Λεωνίδας (Λύρα-Τραγούδι), Γραμματικόπουλος  Λάμπης (Λύρα), Καρυπίδης  Στέφανος (Νταούλι), Κατής Ευστάθιος (Νταούλι), Κυριακίδης  Νικόλαος (Τραγούδι), Κυριακίδης Σαράντης (Τραγούδι), Πετρίδης Σπύρος (Νταούλι), Τσιφτελίδης Γεώργιος (Λύρα-Τραγούδι), Φωτίδης Θεόδωρος (Πλήκτρα), Χουρουζίδης Αλέξιος (Λύρα-Τραγούδι).

Κυριακή 20 Μαΐου
«Δίνουμε αίμα για το αίμα που χύθηκε»
Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Ο Σύλλογος Γυναικών Αναγέννησης «Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ» στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αναγέννησης, πραγματοποιεί την Κυριακή 20 Μαίου από τις 9:00 το πρωί έως τη 13:00 το μεσημέρι, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αναγέννησης, εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: