Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

«ΠΑΘΗ ΣΩΤΗΡΟΣ» ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ

Πρόκειται περί διασκευής και θεατρικής απόδοσης, κειμένου στηριζόμενου στο πρωτότυπο ιστορικό θεατρόμορφο θρησκευτικό βυζαντινό δράμα «Χριστός  Πάσχων», που εγκαινιάζει την σύγχρονη ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Η απόφαση ανάγκης διασκευής, προέκυψε από τις υπερβολικές ασάφειες και τα πολλά δραματουργικά κενά που εμφανίζονται στην αρχική δομή του πρωτότυπου κειμένου. Η πρωτότυπη αυτή για τα ελληνικά χρονικά διασκευή κειμένου βυζαντινού δράματος, κομίζει και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Η βυζαντινή παράδοση αποδίδει το κείμενο «ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΣΧΩΝ» στον Γρηγόριο Ναζιανζηνό, τον Θεολόγο, κάτι που αμφισβητούν, όμως -για ευνόητους λόγους- οι δυτικοί μελετητές, σύμφωνα όμως με τελευταίες εκτιμήσεις θεατρολόγων και φιλολόγων, αποτελεί έργο αγνώστου συγγραφέα, αφού το έργο τοποθετείται ιστορικά, μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα μ.Χ.
Το θεατρικό κείμενο, αν και αναφέρεται στο θείο πάθος αναλύει με ιδιαίτερο συναισθηματισμό και ευλάβεια την εικόνα της Θεοτόκου και το θρήνο της κάτω από το σταυρό του μαρτυρίου, ως μητέρα όμως όλης της οικουμένης που χάνει το παιδί της.
Η απόφαση προσέγγισης για διασκευή στο συγκεκριμένο κείμενο, έπειτα και από τη σύμφωνη γνώμη του Μακαριστού Χριστόδουλου, που χορήγησε την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου από το τέλος του 2006, ανήκει αποκλειστικά στον σκηνοθέτη, ηθοποιό και παιδαγωγό θεάτρου
Η τελειοποίηση της διασκευής και η προσαρμογή του κειμένου ως ορατορίου επετεύχθη μετά από πολύμηνη προσωπική εργασία και ενδελεχή μελέτη της Αγίας Γραφής απο τον γνωστό σκηνοθέτη κ. Αλέξη Μίγκα.
Κατά την διασκευή του έργου, υπήρξε προσθήκη ύμνων και τροπαρίων, που ενισχύουν τα εδάφια με τις σκηνές του Θείου Δράματος.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ουσιαστική  σκηνοθετική καινοτομία είναι το γεγονός, πως η παρουσία του ίδιου του Χριστού, περνάει άλλοτε ως φωνή και άλλοτε ως Φως ή ως Σκιά, αλλά όχι ως ρόλος συγκεκριμένου ηθοποιού, όπως εμφανίζεται στο πρωτότυπο κείμενο.
Η φιλόδοξη και πολυδιάστατη αυτή παραγωγή έχει  πρωτοπαρουσιαστεί από τον καλλιτεχνικό φορέα «Θεώμαι» Κέντρο Έκφρασης, τον Μάιο 2010 με την Θεσσαλονίκη να αποτελεί την αφετηρία των δύσκολων δοκιμών αλλά και της πρεμιέρας της παράστασης τον Αύγουστο του 2010.

Η παράσταση σήμερα ανανεωμένη, με καινούρια διανομή, που να ανταποκρίνεται ακόμη περισσότερο στις μουσικές και χορογραφικές απαιτήσεις της παράστασης, φιλοδοξεί να περιοδεύσει σε πρωτεύουσες Νομών, μέχρι το τέλος Μαΐου και να συνεχίσει τις παρουσιάσεις της τον μήνα Αύγουστο, πριν και μετά από τον δεκαπενταύγουστο του 2012.
Οι δύο πρώτες παραστάσεις, θα δοθούν στη πόλη των Σερρών την Τετάρτη 09/05/2012 στο θεατρικό χώρο «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, ώρα 1800 απογευματινή και ώρα 21.00 βραδυνή.
Θα ακολουθήσουν οι επόμενες δύο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 20/05/2012 στο κινηματοθέατρο “RADIO CITY” πάλι ώρα 18.00 και 21.00 που μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ του ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ για τα εκατό έτη προσφοράς του.
Συντελεστές
Το Βυζαντινό Ορατόριο «Πάθη Σωτήρος», παρουσιάζεται σε διασκευή - σκηνοθεσία Μίγκα. Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Τούλης. Στα σκηνικά ο Χάρης Σεπεντζής και στα κοστούμια  η Μαρία Παπατζέλου. Μουσική Γιώργος Ταπές και Αλέξης Μίγκας. Ψαλμωδός ο Βασίλης Ταπές.
Το βασικό ηχητικό κείμενο της Γένεσης στην έναρξη, αποδίδει ο Στράτος Τζώρτζογλου.
Στη φωνή του ΧΡΙΣΤΟΥ ο Νίκος Βεργίδης.
Φωτισμοί : Αλέξης Μίγκας.   Ήχος : Βασίλης Τούλης.
Μηχανικός Σκηνής : Τάσος Αρόγλου
Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί :
ΠΕΝΥ ΓΡΑΙΚΟΥ (χορός)
ΠΑΛΜΥΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (χορός)
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΣΙΑΔΟΥ (χορός)
ΡΑΝΙΑ ΡΑΓΙΑ (χορός)
ΚΙΚΗ ΣΠΥΡΟΥ (χορός)
ΕΛΕΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ (χορός)
ΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΦΟΥΝΤΟΥΚΗ (ΘΟΤΟΚΟΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΙΔΗΣ (Αγγελιοφόρος  Α)
ΝΙΚΟΣ  ΖΩΚΑΣ ( Μαντατοφόρος Α - Αρχιερέας)
ΚΩΣΤΑΣ  ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ (Κήρυκας - Ιωσήφ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (Αγγελιοφόρος Β)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ (Θεολόγος)
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΤΟΥΛΗΣ (Νικόδημος – Μαντατοφόρος Β)
ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ (Φρουρός)
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ (Πιλάτος)
και  ο   ΚΥΡΙΑΚΟΣ  ΧΡΥΣΙΔΗΣ (κρουστό)
Για πληροφορίες και λεπτομέρειες, σχετικά με την περιοδεία της παράστασης, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6972019979 και 6946467709.
Η παράσταση έχει την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) και υποστηρίζεται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: