Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου 2012, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά την ανήσυχη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ. Στόχος του, να παρουσιάζει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.
Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις
-masterclasses, workshops, συνέδριο, ομιλίες, έκθεση- το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.
Φέτος, το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα σε δυο σημαντικούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που προβάλλουν μέσα από το έργο τους, κρίσιμες όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας: τον πολυβραβευμένο εκπρόσωπο του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ, Εγιάλ Σιβάν, καθώς και τον Έλληνα της διασποράς, ελληνογάλλο ντοκιμαντερίστα Άγγελο Αμπάζογλου, οι οποίοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο κοινό της 14ης διοργάνωσης. Παράλληλα, το Φεστιβάλ αναδεικνύει κινηματογραφίες που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής από τα Βαλκάνια και τη Δανία θα διεκδικήσουν την προσοχή του σινεφίλ κοινού. 

 ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:

Το πολυσυζητημένο, πιο επίκαιρο από ποτέ, ντοκιμαντέρ Indignados του Τόνι Γκάτλιφ, με θέμα το κίνημα των αγανακτισμένων, ανοίγει την αυλαία του 14ου ΦΝΘ. Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ «Αγανακτήστε!» του Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Γκάτλιφ αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης. Οδηγός του, ένα σύμβολο-θύμα του καπιταλισμού: μια αφρικανή μετανάστρια που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία, και συναναστρέφεται με τους «αποκλεισμένους» της ευρωπαϊκής κοινότητας (μετανάστες, άστεγοι), αλλά και με τους αγανακτισμένους κάθε εθνικότητας, που διεκδικούν την ελπίδα για αλλαγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: