Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Άρχισαν χθες και συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Νιγρίτας.
Στην αίθουσα "Αθανάσιος Κασιακόγιας" του Δημοτικού Μεγάρου Νιγρίτας πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση για την 99η Επέτειο από την Απελευθέρωση της Νιγρίτας με ομιλία του συγχωριανού μας Δημήτρη Σταματόπουλου, Επίκουρου καθηγητή Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα "Η μάχη στα Πλατανούδια Τερπνής και η απελευθέρωση της Νιγρίτας στα πλαίσια των Βαλκανικών Πολέμων".
Ο κ. Σταματόπουλος με μία εμπνευσμένη διάλεξη, από στήθους, καθήλωσε το ακροατήριο με την αμεσότητά του και τα επιστημονικά του επιχειρήματα. Μέσα από χάρτες της εποχής και φωτογραφικό υλικό ανέλυσε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τους Βαλκανικούς πολέμους και τη σημασία της ιστορικής νίκης των ελληνικών στρατευμάτων εναντίον των βουλγάρων στα Πλατανούδια Τερπνής.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με το κοινό και έδωσε πειστικές απαντήσεις σε όποια ερωτήματα δημιουργήθηκαν. Δίκαια στο τέλος καταχειροκροτήθηκε.



Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε η υπέροχη μικτή χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Νιγρίτας με τη διεύθυνση του Αστερίου Γούναρη, ερμηνεύοντας έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια.

Πριν από την ομιλία του κ. Σταματόπουλου προβλήθηκε ολιγόλεπτο video από το αρχείο του Συλλόγου μας με τις "μαρτυρίες" του συγχωριανού μας παππού Γιάννη Τουλάκη ο οποίος ήταν 10 χρονών όταν έγινε η μάχη στα Πλατανούδια και έζησε από κοντά τις μεγάλες εκείνες ημέρες της τοπικής μας ιστορίας.



Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο με τη μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: