Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

"ΕΦΥΓΕ" ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών η Νίτσα Τσίτρα, το «αηδόνι της Μακεδονίας», νικημένη από τον κορωνοϊό, σκορπώντας συγκίνηση στους φίλους της λαϊκής παράδοσης και του δημοτικού τραγουδιού.




Η Νίτσα Τσίτρα γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι Σερρών το 1932, είχε μια λαμπρή πολυετή διαδρομή στο παραδοσιακό τραγούδι της Μακεδονίας και συγκαταλέγεται στο πάνθεον των τραγουδιστών της δημοτικής μας παράδοσης.






Το 1959 προσλαμβάνεται στο κρατικό ραδιόφωνο και μέχρι το 1982 μαζί με τον Κώστα Κουφογιάνγκο και τον Τάκη Σαμαρά δημιούργησαν ένα πολύ πετυχημένο τρίο στο δημοτικό τραγούδι.




Το 1962 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia, συνεργάζεται με πολλές δισκογραφικές εταιρείες και δημιουργεί εκατοντάδες δίσκους. Εμφανίζεται σε πολλές συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.





Τα τελευταία χρόνια με το δικό της συγκρότημα  συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, φεστιβάλ παραδοσιακού τραγουδιού κ.α.




Ο Σύλλογός μας είχε την τύχη και την τιμή να την απολαύσει σε πολλές εκδηλώσεις.


  


Στις Συναντήσεις των Απανταχού Τερπνιωτών στο πλατανόδασος του Αγίου Μανδηλίου στο χωριό





Στις Γιορτές Τσίπουρου Τερπνής στην πλάζ της Καλαμαριάς





Στους χορούς του



Ήταν η δική μας μοναδική Νίτσα Τσίτρα και αποκτήσαμε ιδιαίτερες σχέσεις φιλίας, σεβασμού και αλληλοεκτίμησης . Την εντάξαμε στην οικογένεια των Τερπνιωτών και την τιμήσαμε με ειδική πλακέτα.





Τιμητικές διακρίσεις  απέσπασε από πολλούς Συλλόγους και φορείς όπως και από την Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης στο Α΄ Πανσερραϊκό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2007 στο Βελίδειο.



Νίτσα μας  Καλό σου ταξίδι…

Αιωνία σου η μνήμη …

Θα βρίσκεσαι πάντοτε μαζί μας  με τα τραγούδια σου και τη βελούδινη φωνή σου, αηδόνι της Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: