Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ


Ένας ακόμη κρίκος προστέθηκε στην αλυσίδα των πετυχημένων εκδρομών του Συλλόγου μας. Με σύμμαχο τον καλό καιρό και με πολύ διάθεση μία «παρέα» 48 ατόμων ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 7 & 8 Μαΐου από το άγαλμα του Βενιζέλου στην Αριστοτέλους για να γνωρίσει την πρωτεύουσα της Ηπείρου και τα ξακουστά Ζαγοροχώρια.
Με μία ενδιάμεση στάση στα Γρεβενά για καφέ, φτάσαμε στο μουσείο του Βρέλη όπου θυμηθήκαμε γεγονότα της ελληνικής ιστορίας μέσα από τις υπέροχες κέρινες δημιουργίες του Παύλου Βρέλη.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε, με τη βοήθεια του φίλου μας Ξενοφώντα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουτσελιού, το κάστρο των Ιωαννίνων και το Δημοτικό Μουσείο (Ασλάν τζαμί) με τα παρακείμενα κτίρια που αποτελούν ένα ενιαίο μουσουλμανικό συγκρότημα. Στο μουσείο είδαμε παραδοσιακές φορεσιές και διάφορα όπλα που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.
Μετά από ένα ελεύθερο μεσημεριανό δώσαμε ραντεβού το απόγευμα στο μόλο απ΄ όπου μας μετέφεραν τα καραβάκια στο όμορφο νησάκι των Ιωαννίνων. Περπατήσαμε στα στενά του δρομάκια με τα πολλά καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, επισκεφθήκαμε το κελί που δολοφονήθηκε ο Αλή Πασας και το μουσείο της προεπαναστατικής περιόδου.

Εκείνο όμως που χαρακτηρίζει όλες τις διήμερες εκδρομές μας είναι ο δείπνος και το γλέντι του Σαββάτου. Έτσι βρεθήκαμε σε μία υπέροχη ταβέρνα στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης (Στοά Λούλη) όπου απολαύσαμε τα ηπειρώτικα φαγητά και την φανταστική ορχήστρα του κέντρου. Ο χορός και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με πρωταγωνιστές όπως πάντα τα μέλη του χορευτικού μας συγκροτήματος. Στην παρέα μας προστέθηκαν και γλέντησαν μαζί μας οι φίλοι μας Γιαννιώτες αιμοδότες Νίκος Τζίμας με τη σύζυγό του και Ξενοφών Δρόσος, αλλά και ο συγχωριανός μας Άρης Κωνσταντούλας που ζει στα Γιάννενα. Ήταν γι΄ αυτόν μία …τονωτική ένεση που βρέθηκε ανάμεσα σε συγχωριανούς του.
Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε επισκέψεις στα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Πρώτος σταθμός το Μονοδένδρι και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Η θέα της χαράδρας του Βίκου προκαλεί δέος. Άλλωστε έχει καταγραφεί το 1997 στα ρεκόρ Guiness ως η μεγαλύτερη χαράδρα του κόσμου με βάθος 900 μ. και άνοιγμα μόνο 1100 μ.
Σταματήσαμε για τις απαραίτητες φωτογραφίες, στο μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Κόκκορου, χαρακτηριστικό δείγμα των πολλών πέτρινων τοξοτών γεφυριών που κατασκεύασαν οι ηπειρώτες μάστοροι. Επόμενη στάση το χωριό Καπέσοβο. Ένα γραφικότατο χωριουδάκι με πέτρινα σπίτια και στενά δρομάκια με καλντερίμια στην πλατεία του οποίου, κάτω από το αιωνόβιο πλάτανο, ξεκουραστήκαμε και δοκιμάσαμε το τερπνιώτικο τσίπουρο (δεν λείπει από καμία εκδήλωση) για να ανοίξει … η όρεξη!!

Η ταβέρνα του «Μιχάλη» στο όμορφο χωριό των Κήπων μας περίμενε για το μεσημεριανό φαγητό Και εδώ δεν έλειψε ο χορός.
Αφήσαμε τα Ζαγοροχώρια με το πανέμορφο Δίλοφο, τα υπέροχα πέτρινα σπίτια και την γραφική πλατεία, όπου έγιναν τα γυρίσματα της γνωστής τηλεοπτικής σειράς «Άγγιγμα ψυχής»
Τελευταία στάση για καφέ στη Βέροια πριν την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη, σε μία διαδρομή γεμάτη από τραγούδια (από τα μέλη της χορωδίας και όχι μόνο), χορό (από τα μέλη του χορευτικού και όχι μόνο), ανέκδοτα και εντυπώσεις από το διήμερο της εκδρομής.
Όλοι κατενθουσιασμένοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη εκδρομή και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί σύντομα. Είναι σίγουρο ότι ο Σύλλογός μας απέκτησε καινούργιους φίλους και υποστηρικτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: