Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Σ.Ε.Α
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και πολλοί από τους συλλόγους-μέλη της, παράλληλα με την Εθελοντική Αιμοδοσία, ασχολούνται και με την προώθηση των ιδεών της Δωρεάς Οργάνων, Δωρεάς Μυελού των Οστών και της Δωρεάς Ομφάλιου Αίματος με αξιοσημείωτη δράση.
Στη χώρα μας υπάρχει σταθερή αύξηση της αποδοχής από τον κόσμο των θεσμών αυτών της προσφοράς προς τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη για την κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών. Εξάλλου, οι μεταμοσχεύσεις για να αναπτυχθούν χρειάζονται μια γενικότερη υποστήριξη από την πολιτεία προς τους φορείς και συγκεκριμένα προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Μεταμοσχευτικά Κέντρα. Καθώς οι κοινωνικές ανάγκες διευρύνονται, η προαγωγή των θεσμών αυτών οφείλει να γίνει με τρόπο συστηματικότερο, ενώ, παράλληλα, πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο η επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων, της επιστημονικής κοινότητας και των εθελοντικών οργανώσεων.
Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να έχουμε επάρκεια σε κύτταρα, ιστούς και όργανα.
Η Πανελλήνια Ημέρα για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις, 1η Νοεμβρίου, των Αγίων Αναργύρων, θυμίζει σε όλους μας το χρέος προς όλους εκείνους τους ανθρώπους που χρειάζονται μοσχεύματα.
Για αυτούς τους ανθρώπους,δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το έλλειμα σε υποδομές ή ενημέρωση να μας πάει πίσω.
Πρέπει η ανθρωπιά να αποτελέσει το κίνητρο για όλους μας από όποια πλευρά και αν είμαστε, είτε του συγγενή που πρέπει να πάρει αυτή τη γενναία απόφαση της δωρεάς οργάνων είτε του εντατικολόγου που πρέπει να βοηθήσει να συντονιστεί η δωρεά οργάνων, εκτός των καθημερινών του υποχρεώσεων. Είναι μια αλυσίδα που κάθε κρίκος πρέπει να ενωθεί, μια γέφυρα ζωής που πρέπει να ενώσει τη ζωή που χάθηκε με τη ζωή που κερδίζεται ξανά.
 Η 1η Νοεμβρίου είναι μια μέρα που μας θυμίζει πως η απόφαση να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, δωρητές μυελού των οστών και δωρητές οργάνων δεν είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Είναι απλά μια έκφραση αγάπης και μια ηθική στάση απέναντι στην ίδια μας τη ζωή.
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.
 Ο Πρόεδρος        Ο Γενικός Γραμματέας
 Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας      Στυλιανός Αθ. Νικόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: