Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ο ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ...ΙΣΤΟΡΙΑ

Είμαστε τόσο κοντά αλλά ταυτόχρονα και τόσο ... μακριά. Είμαστε Σερραίοι αλλά γνωρίσαμε από κοντά την πλούσια ιστορία του νομού μας ; Επισκεφθήκαμε τον μαρτυρικό τόπο του ολοκαυτώματος των Κερδυλίων ; Ξέρουμε την ιστορία του Λέοντα της Αμφίπολης που αποτελεί και το σύμβολο του νομού μας ; Πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης για να δούμε εκτός από τις βασιλικές, το αρχαίο τείχος της πόλης (7,5 χιλιόμετρα) και την ξύλινη γέφυρα που πέρασε ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας ; Πολύ περισσότερο επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης για να γνωρίσουμε την ιστορία μας ;


όλα αυτά είχαν την τύχη να τα δουν και να γνωρίσουν από κοντά οι Σερραίοι της Θεσσαλονίκης στην ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων του Ν. Σερρών που έχουν έδρα την Θεσσαλονίκη. Φυσικά παρών και ο Σύλλογός μας με πολυπληθή αντιπροσωπεία.

Συγκλονιστική ήταν η αφήγηση του κ. Παναγιώτη Τσιάγκα, ο οποίος επέζησε από την Γερμανική θηριωδία του ολοκαυτώματος των Κερδυλίων.

Άψογη η φιλοξενία από τον Δήμο Αμφίπολης, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Πασιαλής ήταν όλη τη μέρα μαζί μας, ο Πρόεδρος Ράπτης Χρήστος και το Τ.Σ των Κερδυλίων μας ξενάγησαν στα μαρτυρικά Κερδύλια και ο στενός συνεργάτης του αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη που ανέσκαψε την Αμφίπολη Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης μας ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Αμφίπολης.

Όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι και έδωσαν ραντευού στις 30 Μαίου για να γνωρίσουν τώρα πια την φυσική ομορφιά του νομού μας. Στην εκδρομή που προγραμμάτισε η Ομοσπονδία για τον Δήμο Πετριστίου και την λίμνη Κερκίνη.

Σχετικό video για το ολοκαυτωμα των Κερδυλίων από τον επιζήσαντα τότε της Γερμανικής θηριωδίας Παναγιώτη Τσιάγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: