Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΝΔΗΛΙΟΥ

 


Με την πρέπουσα θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος το Αγιο Μανδήλιο στο ομώνυμο παρεκκλήσι στο πλατανόδασος του Παλαιόκαστρου.

 


Δυστυχώς και φέτος, παρά την καθ΄ ομολογία μεγάλη προσέλευση του κόσμου, δεν υπήρχε κανένα καφενείο, ώστε να απολαύσουν περισσότερο οι πιστοί τη δροσιά που προσφέρουν τα αιωνόβια πλατάνια. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε απ΄ όλους και τόνιστηκε η ανάγκη να αναβιώσουν οι παλιές εκδηλώσεις που καθιστούσαν το πανηγύρι του Αγίου Μανδηλίου το θρησκευτικό και πολιτιστικό γεγονός ολόκληρης της περιοχής και του νομού. 



Την παραμονή της εορτής, ημέρα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός εσπερινός από πλειάδα ιερέων.




Επίσης τελέστηκε αρτοκλασία στην οποία όπως κάθε χρόνο συμμετείχε και ο Σύλλογός μας υπέρ υγείας του Δ.Σ και εξελεγτικής Επιτροπής, των απανταχού και αποδήμων Τερπνιωτών. 



Με την παρουσία τους τίμησαν τη θρησκευτική εκδήλωση ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Πασχαλίδης






Από το Σύλλογο παρέστη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γιάννη Νούλη, τον Αντιπρόεδρο Κώστα Τσίκαλα, τον ταμία Βασίλη Μπαμπατζιάνη, τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Γιώτη Μπάγγαλα και τον πρώην Πρόεδρο Χρήστο Δρούγγο



Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Αγιασμός. Το απόγευμα έγινε Εσπερινός και η κλήρωση του λαχνού που εξέδωσε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να επισκευαστεί η σκεπή του Ναού.



Τις θρησκευτικές εκδηλώσεις τίμησαν και λειτούργησαν οι ιερείς : π. Δαυίδ Σταυριανός, ο π. Αυγουστίνος Καραγιάννης, ο π. Αρσένιος, ο π. Βενέδικτος Coluci (ιταλός ηγούμενος), ο π. Γεώργιος Κελεμπέκης, ο π. Παναγιώτης Δήμου, ο π. Βασίλειος Κουτσούρας, ο π. Ηλίας Τσελέπης, ο π. Αθανασιος Τσιανακάς, ο π. Γεώργιος Ξανθόπουλος και ο π. Δημήτριος Μεργιανιώτης.


Αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια μιας ομάδας νέων παιδιών για την διάσωση και διατήρηση της σκοποβολής που γίνεται κάθε χρόνο με αφορμή το πανηγύρι του Αγίου Μανδηλίου. Η επιτροπή της σκοποβολής που αποτελείται από τους Τουλάκη Κων/νο, Μπλιόγκαρα Δημήτρη, Μπλιόγκαρα Βασίλη Μπαλτήρα Γεώργιο, Τουλάκη Αθανάσιο, Μπαλτήρα Θανάση, Χαραλαμπίδη Γιώργο και Ταρλή Γιάννη κατάφεραν να συγκεντρώσουν 25 αξιόλογα δώρα και οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις 50. 






Για την ιστορία οι 3 πρώτοι νικητές της σκοποβολής είναι : 1. Λύκας Στέλιος 2. Παπανδρέου Βασίλης και 3. Μανωλούδης Χριστόδουλος. 






Το κυριότερο που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα και να τους δοθούν τα εύσημα και τα συγχαρητήρια είναι ότι τα έσοδα τους θα διατεθούν όλα ΔΩΡΕΑ για την αναστύλωση της σκεπής του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Τερπνής. 

Με τέτοια νεολαία της Τερπνής υπάρχει ελπίδα και μέλλον ...

Και του χρόνου.


















   

Δεν υπάρχουν σχόλια: