Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΕ ΣΙΑΤΙΣΤΑ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ


Μία ακόμη πετυχημένη εκδρομή καταγράφτηκε στην ιστορία του Συλλόγου μας. Με σύμμαχο εναν ανοιξιάτικο καιρό, με πολύ διάθεση και κέφι η μεγάλη παρέα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη , χθες. για να γνωρίσει νέες ομορφιές της πατρίδας μας. Αυτή τη φορά τη Σιάτιστα και την Καστοριά.


Στην πρώτη καθ΄ όδόν στάση, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε και τις γυναίκες του χωριού μας που συμμετείχαν στην ημερήσια εκδρομή του Συλλόγου Γυναικών Τερπνής με τον ίδιο με εμάς  προορισμό.


Στην πανέμορφη και ιστορική Σιάτιστα μας περίμεναν οι φίλοι μας του αιμοδοτικού Συλλόγου Σιάτιστας "Αγιος Παντελεήμων", οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να μας φιλοξενήσουν άψογα. Εντυπωσιαστήκαμε από το λαογραφικό μουσείο της παραδοσιακής κατοικίας Τσιότσιου - Ντέρου.


Ξεναγηθήκαμε στην Αγία Παρασκευή, τον μητροπολιτικό ναό της Σιάτιστας, που είναι κτίσμα του 1677 και θαυμάσαμε τις υπέροχες τοιχογραφίες, ενώ στο νάρθηκα του γυναικωνίτη απεικονίζονται αρχαίοι Έλληνες σοφοί (Σόλωνας, Πλούταρχος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης κ.ά.) δίπλα στους αγίους.
Δυστυχώς ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός και αφού ανταλλάξαμε αναμνηστικά δώρα με τους φίλους μας ξεκινήσαμε για την Καστοριά, την "αρχόντισσα" της Μακεδονίας.


Εδώ επίσης μας περίμεναν φίλοι από την αιμοδοσία και τον αιμοδοτικό Σύλλογο της Καστοριάς. Ο Δημήτρης Στούμπος και ο Γιώργος Καλέσης ήταν συνεχώς μαζί μας για την ξενάγησή μας και τους ευχαριστούμε.



Πρώτος σταθμός το Σπήλαιο του Δράκου.  Στο σπήλαιο, που είναι από τα εντυπωσιακότερα με τους σταλακτίτες, σταλαγμίτες και λίμνες, έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων, ηλικίας 10.000 χρόνων. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος.



Δίπλα βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας στην οποία ξεναγηθήκαμε.Χτισμένη το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού αποτελεί ένα  Βυζαντινό θησαυρό.


Μετά από μία ολιγόλεπτη στάση και βόλτα στην παραλία της Καστοριάς, που όμως ... μερικοί πρόλαβαν και απόλαυσαν το τσιπουράκι τους ... , ώρα για μεσημεριανό γεύμα σε μία άψογη ταβέρνα που φρόντισε να κλείσει ο Σύλλογος. 



Βεβαίως δεν έλειψε και το τραγούδι από τους καλλίφωνους της χορωδίας μας.


Απογευματινό καφεδάκι στο Σιδηροχώρι Καστοριάς με μία καταπληκτική θέα της λίμνης και της πόλης της Καστοριάς.

Όταν πλέον νύχτωσε, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, σε μία διαδρομή γεμάτη από γέλιο και ατελείωτα ανέκδοτα ...
Μία ακόμη όμορφη εκδρομή πέρασε στην ιστορία. Μία ακόμη φορά ο Σύλλογός μας απέκτησε νέους φίλους, έτοιμους να ακολουθήσουν σε νέες εκδρομές ....









Δεν υπάρχουν σχόλια: