Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Ν. ΖΙΧΝΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΕΡΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Ν. ΖΙΧΝΗΣ

Μέσα στις δράσεις της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης έχουν ενταχθεί και οι επισκέψεις σ΄ όλους τους Δήμος του νομού με σκοπό να γνωρίσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας, τις ομορφιές του νομού μας , ώστε αργότερα να διοργανώσουν με τους Συλλόγους τους ημερήσιες εκδρομές, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην τουριστική ανάπτυξη του νομού.
Στα πλαίσια αυτά η Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσ/νίκης πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομό στο Δήμο Ν. Ζίχνης την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011.

Ύστερα από την απαραίτητη στάση στην πρωτεύουσα του νομού, τις Σέρρες, (Πλ. Ελευθερίας) για … ακανέδες και μπουγάτσα , φθάσαμε στην πανέμορφη κωμόπολη της Ν. Ζίχνης, όπου μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Δημήτρης Φιλίππου. Επισκεφθήκαμε το πολύ αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου. Ένα σύγχρονο οίκημα το οποίο ανεγέρθη σε οικόπεδο που δώρισε ο Θεοφάνης Νάσιουτζικ στη μνήμη των γονέων του προς τον Λαογραφικό Φιλανθρωπικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Ζίχνης. Τα εκθέματα πολύ σωστά κατανεμημένα σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη ζωή, τις γεωργικές εργασίες και την ιστορία του χωριού.
Θερμή ήταν η υποδοχή που μας επεφύλαξε η Διοίκηση του Σπηλαίου Αλιστράτης. Η Πρόεδρος κα Δάφνη Βαβλιάκη, η οποία ήταν μαζί μας καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και ο Διευθυντής κ. Νίκος Καρτάλης έκαναν τα πάντα για να μας ευχαριστήσουν και να μας ξεναγήσουν πληρέστερα.
Μετά τον πρωινό καφέ που πρόσφεραν στους εκδρομείς, μας ξενάγησαν στο φαράγγι του Αγγίτη. Με το τραινάκι απολαύσαμε μία φανταστική διαδρομή και γνωρίσαμε το υπέροχο φυσικό τοπίο με τους τεράστιους βράχους, την πυκνή βλάστηση, τα άφθονα νερά του Αγγίτη και τις προϊστορικές βραχογραφίες.
Η ξενάγηση στο Σπήλαιο της Αλιστράτης ήταν φανταστική. Έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στο νομό μας ένα από τα σπουδαιότερα και ωραιότερα μνημεία της φύσης σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη. Οι υπέροχοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τα συμπλέγματα από λεπτούς εκκεντρίτες με τον κατάλληλο φωτισμό προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.
Δυστυχώς ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Ευχαριστήσαμε θερμά την Διοίκηση του Σπηλαίου για την φιλοξενία, ανταλλάξαμε δώρα (εκδόσεις της Ομοσπονδίας – Σπηλαίου) και συνεχίσαμε με το μεσημεριανό γεύμα στην ταβέρνα του «Αχιλλέα» μέσα σε ευχάριστο κλίμα και διάθεση για χορό.
Τελευταία στάση στην όμορφη κωμόπολη της Αλιστράτης. Εκεί μας περίμενε ο κ. Γιώργος Μάλαμας και μας ξενάγησε στο επίσης αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο της Αλιστράτης, το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος. Αξιοσημείωτο στο μουσείο είναι η αναπαράσταση της «ενέδρας», κατά την βουλγαρική κατοχή, ένα θέμα που κατέγραψε ο κ. Μάλαμας και σε βιβλίο, το οποίο μας χάρισε.
Αφού προμηθευτήκαμε τα περίφημα τουλουμπάκια της Αλιστράτης πήραμε το δρόμο της επιστροφής με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η εκδρομή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ευχαριστούμε θερμά τους αρμοδίους για την υποδοχή που μας επεφύλαξαν. Πολλοί από τους Συλλόγους ήδη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επαναλάβουν την επίσκεψη με τα μέλη τους πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: