Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η διήμερη εκδρομή του Συλλόγου στο Καρπενήσι και στο Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας.
Με κέφι και διάθεση ξεκίνησε η μεγάλη παρέα από τη Θεσσαλονίκη, Σέρρες και το χωριό μας.Ύστερα από τις απαραίτητες στάσεις καθ΄ οδόν, πρώτη επίσκεψη στο χωριό Κορυσχάδες.

Το ιστορικό χωριό το οποίο συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης γιατί σ΄ αυτό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο , το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσοτέρων περιοχών της Ελλάδας ως Κυβέρνηση του βουνού.



Πέρασμα από το Κεβαλόβρυσο όπου έγινε η γνωστή μάχη του Καρπενησίου το 1823 μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά την οποία σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης.


Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο νωρίς το απόγευμα.
Βόλτα στην Πλατεία του Καρπενησίου και στο πάρκο του Παύλου Μπακογιάννη.


Εδώ είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αμπλιανιτών "Στέγκος" που ήρθε για το σκοπό αυτό από το Μεσολόγγι. Η Άμπλιανη είναι ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας από το οποίο καταγόταν οι οπλίτες του 5ου Συντάγματος Ευζώνων που έκτισαν το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό μας στις 21-5-1918 σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται. Το Δ.Σ του Συλλόγου μας φρόντισε να έρθει σε επαφή με το δραστήριο Σύλλογο Αμπλιανιτών. Ήταν μία συνάντηση τιμής, αναγνώρισης και σεβασμού των Τερπνιωτών προς τους Αμπλιανίτες που πολέμησαν στο χωριό μας. Η συνέχεια αυτής της συνάντησης ήταν στο κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε το τερπνιώτικο γλέντι που συνηθίζεται σε κάθε εκδρομή. Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε ότι και οι Αμπλιανίτες είναι πρώτοι στο γλέντι και στο τραγούδι ...
Ο Πρόεδρος χάρισε στην Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αμπλιανιτών τις εκδόσεις του Συλλόγου μας και πλούσιο τουριστικό υλικό του νομού Σερρών και οι Αμπλιανίτες με μπροστάρη τον εκπαιδευτικό και  πρώην πρόεδρο Νίκο Μπάκα μας τραγούδησαν το "Φίλοι καλώς ορίσατε" και υποσχέθηκαν να επισκεφθούν το χωριό μας το Δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι του Αγίου Μανδηλίου.




Το γλέντι που ακολούθησε ήταν ...τρικούβερτο.





Δεύτερη μέρα μετά το πρωινό πήραμε το δρόμο για το Μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας. Μέσα από καταπληκτική διαδρομή που εναλλασσόταν από τις καταπράσινες βουνοπλαγιές με έλατα και απόκρημνες χαράδρες, πλατάνια και ποτάμια φθάσαμε στο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 829 από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο που έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μ. Ασίας, αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ιδρύθηκε ανάμεσα στον 12ο και 14ο αι. Υπήρξε καταφύγιο αμάχων κατά την Τουρκοκρατία, ενώ εδώ νοσηλεύτηκε και ο Γ. Καραϊσκάκης. H μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944.
Προσκυνήσαμε την άγια εικόνα της Παναγίας και επισκεφθήκαμε το σκευοφυλάκιο όπου υπάρχει η στολή του Γεωργίου
Καραΐσκάκη



Τελευταία στάση πριν το μεσημεριανό φαγητό στο Μεγάλο χωριό. Κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι της πλατείας απολαύσαμε τον καφέ μας με μία καταπληκτική θέα.


Μεσημεριανό φαγητό στην Υπάτη που θεωρείται το ¨μπαλκόνι" στη Ρούμελη με μία υπέροχη θέα.
Με τις απαραίτητες στάσεις φθάσαμε νωρίς το βράδυ στη Θεσσαλονίκη με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση όλων των εκδρομέων να ξαναβρεθούμε στην επόμενη εκδρομή που θα διοργανώσει ο Σύλλογος.












Δεν υπάρχουν σχόλια: