Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ» ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ


           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εγκαινιάζεται, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 και ώρα 21:00 στη Πρώτη Σερρών, στον Τεχνοχώρο Klik-αποθήκη Λαδιά η Έκθεση Φωτογραφικών, ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων των Εθνοπολιτισμικών ομάδων του Νομού Σερρών, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών στο πλαίσιο του Προγράμματος εορτασμού της επετείου για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Σερρών.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίπολης και τον Τεχνοχώρο Klik και είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αμφίπολης
Συγκεκριμένα εκτίθενται  στοιχεία για όλες τις Εθνοπολιτισμικές Ομάδες που έζησαν και δημιούργησαν στην περιοχή του νομού Σερρών, συνδιαμορφώνοντας την πολιτισμική και εθνολογική σύνθεσή του από τις αρχές μέχρι και μετά τα μέσα του 20ου αιώνα
Πάνω από 200 φωτογραφίες, πλούσιο λαογραφικό υλικό και έγγραφα παρουσιάζονται σε μια έκθεση που εμφανίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών ομάδων που πλούτισαν με την παρουσία και τη δημιουργία τους το πολιτιστικό απόθεμα των Σερρών.
Γηγενείς των τεσσάρων παλαιών επαρχιών,  Θράκες, Πόντιοι, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες και άλλοι, συναποτελούν το ψηφιδωτό πολιτισμού και ιστορίας της περιοχής μας κατά τον 20ο αιώνα.
Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης  συνεργάστηκαν με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Νομού και αρκετοί μεμονωμένοι  ερευνητές των θεμάτων της έκθεσης.
Την επιστημονική επιμέλεια είχε η κ. Καλλιόπη Τζιώνη Πανοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών.Την γενική οργανωτική  επιμέλεια ο Βασίλης Βαφειάδης, υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Π.Ε.,την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη οι: Ομηριάδης Αλέκος, Κατέρης Κωνσταντίνος, Γούλας Παναγιώτης, Δραμπάζη Στέλλα και την γραμματειακή υποστήριξη οι : Τζαβέλλα Χαρά, Ψαρρά Δάφνη, Καβάζη Γεωργία.
Η έκθεση ο Πολιτισμός των καταγωγών θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουλίου 2013 ενώ αμέσως μετά θα παρουσιασθεί στο Ροδολίβος (1-15 Αυγούστου).

Επικοινωνία: Σιουσιουλίνης Κων/νος    23240 61 476

Υπεύθυνη εκδηλώσεων: Μανωλάκη Κατερίνα   694 44 51 625

Δεν υπάρχουν σχόλια: