Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

 Την τελευταία στιγμή σώθηκαν τα προσχήματα για το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό.
Ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας Επιτροπής Πανήγυρης, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής στην Κοινότητα, όλοι ξέραμε ότι δεν θα γίνει για φέτος το πανηγύρι. Ένα πανηγύρι , από τα καλύτερα της περιοχή κάποτε, που τα τελευταία χρόνια συνεχώς φθίνει, πράγμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Τερπνής κ. Δημήτρης Μπάγκαλας και ο συγχωριανός μας Δημοτικός Σύμβουλος Βισαλτίας κ. Χρήστος Τρούπης ανέλαβαν την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του πανηγυριού, έστω και χωρίς την παραδοσιακή πάλη. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν , όπως και οι περισσότεροι τερπνιώτες, ότι η Παρασκευή 20 Απριλίου , ημέρα γιορτής για το χωριό μας, θα ήταν μία συνηθισμένη «νεκρή» μέρα.
Ήταν οι άνθρωποι που σήκωσαν και το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος του πανηγυριού (Λαϊκή ορχήστρα, έπαθλα αθλοπαιδιών), αφού ελάχιστοι φορείς (Εκκλησιαστική Επιτροπή Τριών Ιεραρχών, Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης) και ελάχιστοι ιδιώτες (Αγγελική Μήκα, Γιάννης Νούλης, Αλέκος Τσελεπής και Στάθης Πασχαλούδης) συμμετείχαν οικονομικά. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί η συνηθισμένη απουσία συμμετοχής των «επαγγελματιών» της πλατείας, κυρίως των καφενείων που για μία ακόμη φορά ήταν απόντες. Μάλιστα ένα από τα καφενεία δεν λειτούργησε καν διασπείροντας ανυπόστατες φήμες. Κρίμα …..
Τελικά οι εκδηλώσεις του πανηγυριού πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία , έστω και μ΄ αυτό τον τρόπο.
Την παραμονή, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, στην πλατεία του χωριού, εμφανίστηκαν όλα τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής και απέσπασαν τα χειροκροτήματα του κόσμου που ήρθε να τα καμαρώσει. Ακολούθησε το λαϊκό πρόγραμμα με την ορχήστρα «Αρμονία των αντιθέτων» δυστυχώς μπροστά σε ελάχιστο κόσμο, αφού οι περισσότεροι επέλεξαν το μοναδικό καφενείο που λειτουργούσε και τις … καφετέριες.

Ανήμερα της γιορτής εψάλει πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στα Πλατανούδια, πέρασαν όπως κάθε χρόνο τα «εικονίσματα» του Αγίου Αθανασίου Νιγρίτας και ακολούθησαν οι αθλοπαιδιές.



Τα μικρά παιδιά που κάθε χρόνο περιμένουν με ανυπομονησία τη μέρα αυτή, έτρεξαν αγώνες δρόμου και ποδηλατοδρομίες ανάλογα με τις ηλικίες τους και εισέπραξαν πολλά μπράβο και συγχαρητήρια από τους γονείς και φίλους.


Το απόγευμα διεξήχθησαν οι ιππικοί αγώνες που διοργάνωσε ο Ιππικός Σύλλογος Νιγρίτας στο Κουσίγιλου. Ιππικοί αγώνες που πραγματικά μας θύμισαν παλιές καλές εποχές. Τους παρακολούθησαν πλήθος κόσμου. Η οργάνωση τέλεια και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια οι διοργανωτές οι οποίοι ασχολήθηκαν πολλές μέρες πριν για την διοργάνωση των αγώνων και τελικά δικαιώθηκαν οι προσπάθειές τους. Άψογος ο παρουσιαστής Σάκης Τούσιος.
 Συμμετείχαν 23 άλογα από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας (Επανωμή, Λητή, Δοξάτο Δράμας, Αγ. Τριάδα , θερμά, Νικόκλεια ,Νιγρίτα) και πραγματοποιήθηκαν 4 κούρσες με ιπποδρομιακά άλογα (των 1000 μ, 1200μ , 1600μ), και 1 με ντόπια άλογα. Τις απονομές στους νικητές έκαναν ο Πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Νιγρίτας Φτιάκας Παναγιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γκουγκούδης Κώστας, ο Τοπικός Σύμβουλος Δρούγγος Χρήστος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Γιάννης Νούλης , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης Αλέκος Τσελεπής και ο γνωστός φίλιππος παπα- Θανάσης.
Τις εκδηλώσεις έκλεισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής με το party που διοργάνωσε στην καφετέρια Scorpios.
Και του χρόνου , με καλύτερες προϋποθέσεις!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: