Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

«ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 στις 7 το βράδυ στον 4ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών μεγάλη έκθεση έργων του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, το Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης και τη Στέγη Θεοφίλου Μυτιλήνης.
Ο ζωγράφος Θεόφιλος γεννήθηκε το 1870 σε ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, με μεγάλη παράδοση στις τέχνες και τα γράμματα από τα πανάρχαια χρόνια, τη Μυτιλήνη. Η οικογένεια του Θεόφιλου ήταν φτωχή και οι γονείς του τον προόριζαν να γίνει σοβατζής. Η φλόγα, όμως, που τον έκαιγε, η ιδιόρρυθμη ιδιοσυγκρασία του και το πάθος του για τη ζωγραφική, έκαναν το Θεόφιλο να στραφεί από νωρίς στην τέχνη που επρόκειτο να τον κάνει διάσημο και πασίγνωστο (μετά, όμως από το θάνατό του).
Ο Θεόφιλος έζησε για ένα μικρό διάστημα στη Σμύρνη, όπου έκανε το θυρωρό στο εκεί ελληνικό προξενείο, ενώ παράλληλα ζωγράφιζε. Αργότερα τον συναντάμε στο Πήλιο, όπου έζησε τα περισσότερα ώριμα χρόνια της ζωής του. Γύριζε από χωριό σε χωριό ζωγραφίζοντας σε σπίτια, σε καφενεία, σε μαγαζιά, ζητώντας μόνον ένα πιάτο φαγητό για αμοιβή. Σε πολλά από τα χωριά του Πηλίου, αλλά και μέσα στην πόλη του Βόλου σώζονται ακόμη πολλές από τις ανεπανάληπτες ζωγραφιές του. Στην Ανακασιά στον Άνω Βόλο, υπάρχει ένα ολόκληρο σπίτι (που σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο Θεόφιλου), στο οποίο όλοι οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι με έργα του.
Άσημος, παρεξηγημένος και φτωχός πέρασε όλα τα χρόνια της ζωής του. Έτσι και πέθανε. Η αξία του έργου του αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του (1934). Σήμερα έχουν ιδρυθεί στη Μυτιλήνη το Μουσείο Θεόφιλου και η Στέγη Θεοφίλου, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλά από τα σωζόμενα έργα του, καθώς και τα πολλά βιβλία που έχουν γραφτεί για τη ζωή και τη ζωγραφική του.
Τα θέματα των έργων του κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες, την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας. Γοητευτικά είναι και τα τοπία που ζωγραφίζει με ζεστούς και απαλούς χρωματικούς τόνους, όπου φαίνεται να περιφρονεί τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωγραφικής και να εκφράζει πρόσωπα και πράγματα όπως τα συλλαμβάνει με τα μάτια της ψυχής του.
Η τέχνη του Θεόφιλου έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γνήσιας λαϊκής τέχνης. Ζωηρά χρώματα, αυθορμητισμό και ειλικρίνεια. Όλα αυτά αντισταθμίζουν τις διασκεδαστικές ιστορικές ανακρίβειες και τους αναχρονιστικούς συσχετισμούς που επιχειρεί καθώς και τις κάποιες τεχνικές αδεξιότητες που συναντάμε στα έργα του.
Μεγάλη ήταν η συμβολή του διεθνώς γνωστού τεχνοκριτικού Ελευθεριάδη (Theriade) για την προβολή και την καθιέρωση του Θεόφιλου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα έργα που παρουσιάστηκαν ακόμη και στο φημισμένο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Στην Ελλάδα η πρώτη μεγάλη έκθεση έγινε το 1947 και αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό και πνευματικό γεγονός. Σήμερα διαθέτουμε πάρα πολλά βιβλία για τη ζωγραφική του Θεόφιλου, ο οποίος έγινε περίπου σύμβολο γνησιότητας και βασικός εκπρόσωπος της λαϊκής μας τέχνης. Χαρακτηριστικά είναι και τα κείμενα που έχουν γράψει για το Θεόφιλο οι δύο μεγάλοι (τιμημένοι με το βραβείο Νόμπελ) ποιητές μας, ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης.
Διάρκεια έκθεσης: 25 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 - 13:00 και 19:00 - 21:00 (εκτός Κυριακής)
Το Σάββατο η έκθεση θα λειτουργεί μόνο το πρωϊ
Πληροφορίες: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Ν. Νικολάου 20, 621 24,
τηλ. 23210-98550, e-mail: serrelib@serrelib.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: