Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

"ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2011": Ταξίδι στα έθιμα, τους ήχους και τα χρώματα των Βαλκανίων

Η εναρκτήρια εκδήλωση της «Βαλκανικής πλατείας» θα λάβει χώρα αύριο, στις 21.00, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια. Το «Αξιον Εστί» του Ο. Ελύτη, σε μουσική Μ. Θεοδωράκη, θα ερμηνεύσει η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς, με σολίστ τον Μανώλη Μητσιά και αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό. Την ίδια ημέρα, στις 20.30, θα εγκαινιαστεί στο εικαστικό κέντρο της Νεάπολης «Ηλιος» συλλογική έκθεση χαρακτικής, με τον τίτλο «Νέα Αποκτήματα», με τη συμμετοχή πολλών εικαστικών από χώρες της Βαλκανικής.
Το μουσικό πρόγραμμα στην κεντρική σκηνή (ανοιχτό δημοτικό θέατρο, περ. Στρεμπενιώτη) συνεχίζεται με χορευτική παράσταση του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης και του χορευτικού «Spanac» από τη Σερβία στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενηθεί παράσταση του χορευτικού «Trad folk Tirana» από την Αλβανία και του «Goce Delchev» από τη Βουλγαρία, καθώς και του μουσικού σχήματος «Βαλκανατόλια». Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, θα δοθεί μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, με τίτλο «Η φωνή ζει», ενώ τα νεανικά γκρουπ «Professional Sinnerz» και «63High» υπόσχονται μία γεμάτη παλμό συναυλία την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Η «Βαλκανική πλατεία» ολοκληρώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία των Βασίλη Λέκκα και Γεράσιμου Ανδρεάτου.
Το θεατρικό σκέλος των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τη «Λυσιστράτη» από το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις» της Νεάπολης, σε διασκευή - σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη, αυτήν την Κυριακή στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο Νεάπολης και την παράσταση «Ο λαγός και ο μπάφος» από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, την ερχόμενη Δευτέρα στον ίδιο χώρο. Το λογοτεχνικό μέρος της διοργάνωσης περιλαμβάνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη» (3 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στην περ. Στρεμπενιώτη) και του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» (6 Σεπτεμβρίου, στις 20.30, στην περ. Στρεμπενιώτη).
Το πενθήμερο 2-6 Σεπτεμβρίου ο παιδότοπος στην περιοχή Στρεμπενιώτη θα πλημμυρίσει με χρώμα, κέφι και δημιουργικότητα, καθώς τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράσταση Καραγκιόζη και κουκλοθεάτρου, εικαστικά εργαστήρια και εργαστήριο κατασκευής κούκλας, χορευτικές παραστάσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις παραμυθιών

Δεν υπάρχουν σχόλια: