Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΤΑ "ΕΛΓΙΝΕΙΑ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Η Θεσσαλονίκη μας λιγότερο όμορφη χωρίς τις "Μαγεμένες"

Η Θεσσαλονίκη έχει τα δικά της "Ελγίνεια", τις περίφημες "Μαγεμένες". Πρόκειται για αγάλματα εξαιρετικής τέχνης και ομορφιάς, που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Τα αγάλματα αυτά που ονμάζονταν "Είδωλα" ή "Las Incantadas"σεφαραδίτικα, διάλεκτος των Ισπανοεβραίων, που σημαίνει "Οι Μαγεμένες", ήταν 8 και παρίσταναν τον θεό Διόνυσο με πάνθηρα, μια Μαινάδα με διπλό φλάουτο, την Αριάδνη, την Λήδα με κύκνο, τον Γανυμήδη με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό, έναν Διόσκουρο με προτομή αλόγου στα πόδια, την Αύρα και τη Νίκη.
Στόλιζαν μία δίτονη κιονοστοιχία με 5 κολώνες που ήταν φτιαγμένες από λείο μάρμαρο και κατέληγαν σε κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Τοποθετήθηκαν περίπου το 2ο αιώνα στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς στην Εγνατία, δίπλα σρα Λουτρά Παράδεισος. Το 1864 τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, με άδεια των Οθωμανικών αρχών, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμμανουέλ Μίλλερ. Μέχρι το 1917 στην περιοχή δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος στ ύψος της Εγνατίας, τα κατάλοιπα αυτής της κιονοστοιχίας βρίσκονταν στην αυλή του σπιτιού του Λιάτσι Αρδίτη, ενός πλουσίου εβραίου υφασματέμπορου. Όπως έλεγε η τελευταία αυτόπτης μάρτυρας των "Μαγεμένων" Ζεντίλ Κοέν, πριν από την πυρκαγιά του 1917 ένα μέρος από τα έργα τέχνης, που είχε στην κατοχή της η πλούσια οικογένεια του εβραίου υφασματέμπορα, πουλήθηκε στους Άγγλους.
Οι "Μαγεμένες" γοήτεψαν όλους τους επισκέπτες της πόλης, ενώ περιγράφηκε από διάφορους συγγραφείς ως το σημαντικότερο και το πιό όμορφο μνημείο της αρχαιότητας στη Θεσσαλονίκη.

Από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Λεωφ. Βασ. Όλγας & Μ. Μπότσαρη 11
τηλ. - φαξ 2310 812623

Δεν υπάρχουν σχόλια: