ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Η ΤΕΡΠΝΗ"

Αρχική σελίδα

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ω, τι κόσμος μπαμπά!



Ο Όμιλος Ορφέας Σερρών σας προσκαλεί στις παραστάσεις του Πειραματικού Θεάτρου του Ομίλου με το έργο του Κώστα Μουρσελά
Ω, τι κόσμος μπαμπά!
που θα γίνουν την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011, στο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια στις 9:30 το βράδυ με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται σαν στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη). Για χρόνια σπούδαζε βιολί, μέχρι που διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Σπούδασε και νομικά, αλλά, λίγο πριν πάρει την άδεια του δικηγόρου, εγκαταλείπει τη δικηγορία, και διορίζεται- εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε τον απολύει η χούντα. Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά – και επαγγελματικά πια – στο γράψιμο : θέατρο, τηλεόραση, σενάριο, δημοσιογραφία, δοκίμιο και πεζογραφία. Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, επίσης στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία), στην Κύπρο (ΘΟΚ). Μερικοί τίτλοι των έργων του που παρουσιάστηκαν, κατά καιρούς, με επιτυχία : Επικίνδυνο φορτίο, Ω! Τι κόσμος, μπαμπά ! , Οι φίλοι, Το ενυδρείο, Αυτί του Αλέξανδρου, Η Κυρία δεν πενθεί, Μαχαίρι στο κόκαλο, κλπ. Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός από τηλεοπτικές παρουσιάσεις έργων του (Μικρές αγγελίες, Σιγά, η πατρίδα κοιμάται, το ρολόι, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά), καθώς και από την επιτυχημένη σατιρική σειρά του «Εκείνος και ...Εκείνος».
Το «ω, τι κόσμος μπαμπά» είναι ένα επιθεωρησιακού τύπου έργο, που αν και γράφτηκε την περίοδο της δικτατορίας, περνά μηνύματα ανελευθερίας κι έμμεσης εξουσίας και παραμένει επίκαιρο και άκρως αιχμηρό και αποκαλυπτικό.
Η διάβρωση της ανθρώπινης ηθικής, η λατρεία του πλούτου και της εξουσίας, το σαθρό πολιτικό σύστημα, η επικράτηση των κατευθυνόμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης και η αλλοίωση των ανθρώπινων σχέσεων είναι μερικά μόνο από το ζητήματα που άλλες φορές με χιούμορ κι άλλες φορές με σκληρότητα θίγονται στο κείμενο αυτό. Δύο νέα παιδιά έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση, προσπαθούν να βρουν διεξόδους αλλά δυστυχώς δεν έχουν ακόμη τη δύναμη να επιφέρουν την αλλαγή. Η κραυγή τους είναι κραυγή απόγνωσης καθώς βλέπουν ότι και τα ίδια έχουν ήδη διαφθαρεί και τα όνειρά τους δεν πρόλαβαν καν να ανατείλουν…
Συντελεστές της παράστασης είναι στη σκηνοθεσία η Μαρία Μεντίζη, στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Νίκος Έξαρχος, τη διδασκαλία των τραγουδιών έκανε η Νίκη Χατζηπανταζή, χορογραφία και κινησιολογία δίδαξε η Ελένη Βαζάκα ενώ τη γενική επιμέλεια είχε η Τασούλα Βακάλου
Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Κώστας Αγοραστός, Αλέξανδρος Αντωνίου, Λαμπρινή Γαβριηλίδου, Παύλος Κοσμόγλου, Βασίλης Κουτσογιάννης, Μαρία Λαμπρινού, Βασίλης Λέφας, Δημήτρης Μιγγιάνης, Φωτεινή Μπερόβαλη, Αντιγόνη Παπαηλία, Λευτέρης Πουλάκης, Βάνα Τάτσιου, Ζήσης Τσαλδάρης, Βάσω Ψυρρούκα και στο ρόλο του μικρού παιδιού ο Θεολόγης Μιγγιάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου