ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Η ΤΕΡΠΝΗ"

Αρχική σελίδα

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  •  45α ΔΗΜΗΤΡΙΑ
  • 14-16/10/2010  
  • ΩΡΑ: 19:00  
  • ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  
  • ΕΙΣΟΔΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

Κεντρικό Αμφιθέατρο Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης / Επιστημονικό Συμπόσιο «Χριστιανική Μακεδονία» με θέμα «Χριστιανική Μακεδονία. Σχέσεις Θεσσαλονίκης με τις Παραδουνάβιες Χώρες. Σημερινή Ρουμανία» / Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού-Καρίπειο Μέλαθρο
Η Θεσσαλονίκη διατηρεί διά των αιώνων πνευματικές, πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις με διάφορα κέντρα-πόλεις στην ενδοχώρα της Χερσονήσου του Αίμου. Σε προηγούμενα Συνέδρια εξετάσθηκαν οι δεσμοί της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, με την Μοσχόπολη-Κορυτσά στην Αλβανία, με την Πελαγονία-Μοναστήρι στο κράτος των Σκοπίων, με την Αρχαία Ναϊσσό, σημερινό Nis στην Νότιο Σερβία, με το Βελιγράδι και την Κετίγνη στην Σερβία και στο Μαυροβούνιο και με την Αρχαία Σαρδική, σημερινή Σόφια Βουλγαρίας και την Παρευξείνια επικράτειά της. Φέτος η έρευνα επικεντρώνεται στις σχέσεις της πόλεώς μας με τις Παραδουνάβιες Πόλεις Βουκουρέστι-Ιάσιο-Μπρασόβ της Ρουμανίας, μάλιστα δε στις περιόδους Αυστροουγγαρίας και Οθωμανοκρατίας μέχρι σήμερα.
Σε πέντε ενότητες: α) για την «Γεωγραφία-Ιστορία-Δίκαιο» ˙ β) για τον «Πνευματικό Βίο-Πολιτισμό» ˙ και γ) για την «Παιδεία-Τέχνη», περί τους 30 ειδικούς Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλων Ιδρυμάτων ερευνητές από Ελλάδα και Ρουμανία θα προσκομίσουν με ανακοινώσεις νέα στοιχεία των εσώτερων δεσμών της πόλεώς μας και ευρύτερα της Μακεδονίας και της Ελλάδος με τα Πνευματικά Κέντρα-Πόλεις της Ρουμανίας, κύρια με το Βουκουρέστι-Ιάσιο-Μπρασόβ. Θα ακολουθήσει ειδική αποστολή από συνέδρους και ακροατές, μετά το πέρας του Συνεδρίου, στις πόλεις αυτές (16-23 Οκτωβρίου), όπως έγινε και με προηγούμενα συνέδρια της ίδιας σειράς. Οι φωτογραφικές εκθέσεις του Καριπείου Μελάθρου, με αναφορά στο αντικείμενο του Συνεδρίου, θα είναι επισκέψιμες για το φιλόμουσο Κοινό.
Φορείς συνεργασίας, με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού – Καριπείου Μελάθρου, που έχουν τον κύριο συντονισμό του έργου, είναι: η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο ιστορικός Φιλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ των Αθηνών και το Λαογραφικό-Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης. Φιλοξενούσα Αρχή είναι η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της οποίας θα διεξαχθεί το Συνέδριο.
Συντονιστής θα είναι ο Δημήτριος Κουτρούλας, Ιστορικός-Διευθυντής Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού – Καριπείου Μελάθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου