ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Η ΤΕΡΠΝΗ"

Αρχική σελίδα

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ


Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελώνων και των βιοτόπων τους καθώς και την ενημέρωση του κοινού.

Τις μέρες αυτές το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου κλείνει δέκα χρόνια ζωής. Πράγματι τον Δεκέμβρη του 1999, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Πάρκου. Το Διάταγμα, αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαβολεύσεων και τολμηρών πολιτικών αποφάσεων, υπέγραψαν επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Υπουργός Ανάπτυξης), Ν. Χριστοδουλάκλης (Υπ. Οικονομικών), Γ. Ανωμερίτης (Υπ. Γεωργίας), Θ. Κολιοπάνος (Υφ. ΠΕΧΩΔΕ), Στ. Σουμάκης (Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας), και Μ. Χρισοχοίδης (Υπ. Δημ. Τάξης). Στην υλοποίηση του Διατάγματος σημαντική υπήρξε και η συμβολή του μετέπειτα υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ηλία Ευθυμιοπούλου, καθώς και του Γ. Γραμματέα Ηλία Μπεριάτου
Με σκοπό τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και ειδικότερα την προστασία του σημαντικότερου στη Μεσόγειο βιότοπου αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, το Διάταγμαεπισφράγισε τη μακροχρόνια δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ τεκμηρίωσε επιστημονικά την οικολογική σημασία του Κόλπου Λαγανά και στη συνέχεια, με τη συνδρομή και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, προώθησε ουσιαστικά την ίδρυση του Πάρκου. Ο αγώνας των περιβαλλοντικών οργανώσεων, συχνά με μεγάλες αντιξοότητες και αντιδράσεις πέρασε τα σύνορα της χώρας και έφθασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, και άλλους υπερεθνικούς φορείς.

Η ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, και του αντίστοιχου Φορέα Διαχείρησης που έγινε τον Απρίλιο 2000, ήταν η ενδεδειγμένη λύση για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του βιότοπου και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής, με βάση συγκεκριμένους όρους προστασίας.
Στο διάστημα της 10-ετίας, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνέχισε την παρουσία του στη Ζάκυνθο, προσφέροντας στοιχεία τεχνογνωσίας καιυποστήριξη στον νεοιδρυθέντα Φορέα Διαχείρησης. Σήμερα η κατάσ ταση εμφανίζεται αρκετά καλλίτερη, ειδικά στις παραλίες, όπου έχει γίνει πρόοδος σ το "πάντρεμα" τουρισμού και όρων προστασίας. Σε αυτό βοηθάει η επαρκής φύλαξη και η διαρκώς βελτιούμενη συνεργασία επισκεπτών, κατοίκων και τοπικών αρχών. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και στον θαλάσσιο χώρο. Σχετικοί κανονισμοί. όπως το όριο ταχύτητας, δεν ελέγχονται επαρκώς. Τα σκάφη παρατήρησης χελωνών, απο τα οποία αρκετοί κάτοικοι έχουν κάποιο εισόδημα, δεν έχουν οργανωθεί όπως πρέπει και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς με αποτέλεσμα να προκαλούν πλέον σοβαρή ενόχληση στις χελώνες που διαμένουν το καλοκαίρι στον Κόλπο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χελώνες εκβράζονται νεκρές, από εμπλοκή σε δίχτυα και παραγάδια, ένα σημαντικό πρόβλημα που μπορεί μεν να ξεφεύγει απο τις νομικές υποχρεώσεις του Πάρκου, αλλά πρέπει σύντομα να λυθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου