ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Η ΤΕΡΠΝΗ"

Αρχική σελίδα

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Δήμαρχος Νιγρίτας προς Υπ.Πολιτισμού : «Μη μας απαξιώνετε»

«Απαξιωτική» χαρακτηρίζει την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, σε «αδύναμη κοινωνική παρουσία», η δήμαρχος Νιγρίτας Αγγελική Μήκα, για το ενδεχόμενο κατασκευής αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή της Βισαλτίας.
Η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, στην ερώτηση που κατέθεσαν στις 25/6 οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, Άδωνις Γεωργιάδης, Αθανάσιος Πλεύρης και ο Σερραίος Ηλίας Πολατίδης, για τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της δημάρχου Νιγρίτας.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού, εξήγησε γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί αρχαιολογικό μουσείο στη Νιγρίτα, όπως ζήτησαν οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, προκειμένου να φιλοξενηθούν τα ευρήματα της αρχαίας Τερπνής. «Σας γνωρίζουμε ότι, στο Νομό Σερρών λειτουργούν ήδη το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών, η Αρχαιολογική Συλλογή Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και, συνεπώς, η κατασκευή ενός ακόμη Μουσείου στην περιοχή, τοπικού χαρακτήρα, με χαμηλή επισκεψιμότητα, αδύναμη κοινωνική παρουσία, υψηλό κόστος και προβλήματα βιωσιμότητας δεν θεωρείται ότι θα συμβάλλει περαιτέρω στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» δήλωσε συγκεκριμένα στην απάντηση του ο κ.Σαμαράς.
Η δήμαρχος Νιγρίτας, σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού : «Η αναφορά σας στην παρ. 6 της απάντησης προς τους ερωτώντες βουλευτές περί «αδύναμης κοινωνικής παρουσίας», κατά την επιχειρηματολογία σας σε ό,τι αφορά στην κατασκευή νέου μουσείου, χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των φορέων της περιοχής απαξιωτική».
Ολόκληρη η επιστολή της Αγγελικής Μήκα προς τον υπουργό Πολιτισμού έχει ως εξής :

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε στο Δ.Δ. Τερπνής του Δήμου Νιγρίτας, στην περιοχή «Παλαιόκαστρο», έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές σε 2 θέσεις οι οποίες έφεραν στο φως :
Α)Ευρήματα κλασσικών και ρωμαϊκών χρόνων και λείψανα τοίχους
Ενδεικτικά αναφέρουμε :
Τμήμα τειχισμένης ακρόπολης σημαντικότατου αρχαίου οικισμού, με διάρκεια ευημερούσας ζωής μιας χιλιετίας ( ευρήματα από το 6ο αι π.Χ. ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια)
Μνημειακό Δημόσιο κτήριο ρωμαϊκών χρόνων έκτασης περίπου 600 τμ.: πρόκειται για τη βασιλική με εξέδρα και τρεις οίκους, κληροδότημα επιφανούς πολίτη του 2ου αι μ.Χ. . Τα κτίσματα αυτά σπάνια για τον Ελλαδικό χώρο αλλά συνηθισμένα δημόσια κτήρια της ρωμαϊκής αγοράς χρησίμευαν ως εμπορικά κέντρα και συχνά σχετιζόταν με δημόσια λουτρά ( θέρμες)
Αποθηκευτικοί χώροι με πιθάρια , εστίες , μυλόπετρες και συγκρότημα «πατητηριού» ( αρχαίος ληνός)
Β) Μακεδονικός τάφος των αδελφών Διοσκουρίδη και Ιππώνακτος, παιδιών του Απολλοδώρου Αμφιπολίτη, εταίρου του Αλέξανδρου
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής έρευνας εντυπωσίασε στο Διεθνές Συνέδριο του 1996 για την Αρχαία Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε το 1996.
Ο παραπάνω χώρος στο Δ.Δ. Τερπνής του Δήμου Νιγρίτας κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος με τις Υ.Α. Α1/Φ18/68159/4-12-79 και ΦΕΚ 93/τΒ/31-1-80).
Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ39/45645/2398/27-3-1995, η περιοχή Παλαιόκαστρο Τερπνής Σερρών, χαρακτηρίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού ως συστηματική ανασκαφή υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου ( ΙΗ’ ΕΠΚΑ) Μαριάννας Καραμπέρη.
Παρ’ όλο όμως ότι ο παραπάνω αρχαιολογικός χαρακτηρίστηκε συστηματική ανασκαφή, οι ανασκαφές σταμάτησαν λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Ο προγραμματισμός της ΙΗ’ εφορίας, η οποία την εποχή εκείνη είχε την ευθύνη για τις προϊστορικές και κλασσικές αρχαιότητες του Νομού Σερρών και μετέπειτα της ΚΗ’ ΕΠΚΑ, για τον συγκεκριμένο χώρο αφορούσε στην αναγκαία συντήρηση των ορατών μνημείων του χώρου, έργο άμεσης προτεραιότητας και στην ανάδειξη σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Για το σκοπό αυτό :
Έχει συνταχθεί από την ΙΗ’ εφορία Ολοκληρωμένη μελέτη στέγασης και ανάδειξης σε επισκέψιμο μνημείο του Μακεδονικού τάφου των αδελφών Διοσκουρίδη και Ιππώνακτος, παιδιών του Απολλοδώρου Αμφιπολίτη, εταίρου του Αλέξανδρου.
Έχουν συνταχθεί από το 1997 προϋπολογιστικοί πίνακες με σκοπό την εκτέλεση των έργων α) Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου αρχαίας πόλης β) Αναστήλωση – ανάδειξη Μακεδονικού Τάφου.
Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί καμία από τη παραπάνω εργασίες.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Επειδή ο Αρχαιολογικός Χώρος της Τερπνής , αποτελεί ( πέραν της Αμφιπόλεως ) τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του Νομού Σερρών και έναν απ’ τους σημαντικούς της Μακεδονίας, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η διάθεση πιστώσεων για την υλοποίηση σωστικών παρεμβάσεων και έργων ανάδειξης σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Τα παραπάνω έργα είναι αναγκαία τόσο για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στο Νομό Σερρών όσο και για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων τα οποία σήμερα είναι εκτεθειμένα στην αρχαιοκαπηλεία.
Με αφορμή επίσης την υπ’ αριθμ. 712/23-6-2009 ερώτηση των Βουλευτών του ΛΑΟΣ κ. Σπυρίδωνα – Αδωνι Γεωργιάδη, κ. Ηλία Πολατίδη και κ. Αθανάσιου Πλεύρη και την υπ’ αριθμ.: ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ/Κ.Ε. /44 /17-7-2009 απάντησή σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω :
Α) Σε συνεργασία με την ΚΗ’ ΕΠΚΑ, ο Δήμος Νιγρίτας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανταλλαγή εκτάσεων που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου με άλλες δημοτικές, οι οποίες προβλέπονται να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο του 2009, έτσι ώστε να αρθούν τα προβλήματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Β) Η αναφορά σας στην παρ. 6 της απάντησης προς τους ερωτώντες βουλευτές περί «αδύναμης κοινωνικής παρουσίας», κατά την επιχειρηματολογία σας σε ό,τι αφορά στην κατασκευή νέου μουσείου, χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των φορέων της περιοχής απαξιωτική.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και το ενδιαφέρον σας για την συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του τόπους μας, στοιχεία που μαρτυρούν την ιστορία μας μέσα στους αιώνες θεωρώ ότι θα παρέμβετε ο ίδιος προσωπικά ώστε να χρηματοδοτηθεί η ΚΗ’ ΕΠΚΑ με σκοπό :
Την υλοποίηση σωστικών παρεμβάσεων ( Στερέωση και αναστήλωση μνημείων, Συντήρηση πολυάριθμων ευρυμάτων )
Ανάδειξη της αρχαίας πόλης και του Μακεδονικού Τάφου σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα θεωρώ ότι εφ’ όσον ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως συστηματική ανασκαφική έρευνα, θα πρέπει να υπάρχουν πιστώσεις σε ετήσια βάση ώστε να εξασφαλιστεί η διεπιστημονική συνεργασία για την περαιτέρω έρευνα.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνετε ότι απαιτείται.
Με εκτίμηση,
Αγγελική Μήκα
Δήμαρχος Νιγρίτας



Αναρτήθηκε από ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΠΝΗΣ

Δείτε την ανάρτηση εδώ


ΣΧΟΛΙΟ : Εμείς θα την χαρακτηρίζαμε :

Δήμαρχος Νιγρίτας προς Υπ. Πολιτισμού

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΙΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΓΡΙΤΑΣ, ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΕΡΠΝΗΣ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ

Με ικανοποίηση είδαμε και τη δήμαρχο Νιγρίτας κ. Μήκα να ενεργεί άμεσα και να στέλνει υπόμνημα στον υπουργό κ. Σαμαρά για τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε για την περιοχή, τους κατοίκους και τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής.Το ότι υπάρχει, όπως αναφέρει ο υπουργός πολιτισμού, το μουσείο Σερρών, Αμφίπολης και της Μητρόπολης δεν σημαίνει ότι όλα τα άλλα ευρήματα είναι ασήμαντα και αδιάφορα. Αν έστω και λίγο ενδιαφέρονται να τονώσουν την πολύπαθη περιφέρεια, ας σκύψουν από πάνω της με ενδιαφέρον και όχι προτάσσοντας δικαιολογίες όπως απαλλοτριώσεις, ύπαρξη άλλων μουσείων, αδύναμη κοινωνική παρουσία προσπαθώντας κοινώς να μας ξεφορτωθούν. Θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει εντονότατη κοινωνική παρουσία και το αποδεικνύει ο κόσμος με το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε για το θέμα.Ανάλογο ενδιαφέρον μετά το νομάρχη και τη δήμαρχο Νιγρίτας έδειξε αμέσως και η Διεύθυνση Πολιτισμού Σερρών.Όλοι θα είμαστε εδώ. Η αρχή του κουβαριού της Αριάδνης αυτή τη φορά ήταν η δημοσίευση της επιστολής του κ. Σαμαρά από το visalti και το τέλος και η έξοδος από το δικό μας λαβύρινθο, από τον οποίο προσπαθούμε να βγούμε εδώ και 20 περίπου χρόνια, θα επέλθει όταν αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής και συνεχιστούν οι ανασκαφές έρευνες.Μια και είναι η επέτειος 400 ετών από την ανακάλυψη του τηλεσκόπιου από το Γαλλιλαίο, ελπίζουμε να μην είναι η αξιοποίηση του χώρου στην Τερπνή τόσο μακρινή, σα να βλέπεις μια εικόνα από τηλεσκόπιο.
Αναρτήθηκε από ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΠΝΗΣ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μία σημαντική πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είναι η ανά την Ελλάδα διοργάνωση ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση και κατάρτηση στελεχών των Αιμοδοσιών αλλά και των Συλλόγων Εθελοντών αιμοδοτών προκειμένου να προσυλκύσουν νέους εθελοντές αιμοδότες.
Ο Σύλλογός μας, ως μέλος της Ομοσπονδίας, θα είναι ο οικοδεσπότης της ημερίδος προσελκυτών αιμοδοτών για την Κεντρική Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο "ΜΕΤΑΞΑΣ" του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.


Το αναλυτικό Πρόγραμμα της ημερίδος είναι :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.30 – 10.00 Προσέλευση
10.00- 10.15 Έναρξη Ημερίδας – Σκοπός – Περιεχόμενο – Διαδικασίες
Εισηγητές – Συντονιστές: Μαραντίδου Όλγα, Διευθύντρια Ε.ΚΕ.Α.
Πρωτόπαπας Χρήστος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Ιατρικά θέματα
10.15 – 10.45 ● Η επιλογή αιμοδότη και η σημασία του ερωτηματολογίου για την ασφάλεια του δότη και του ασθενή Εισηγήτρια: Μαραντίδου Όλγα, Επιστημονική Διευθύντρια Ε.ΚΕ.Α.
Επιπλοκές κατά και μετά την αιμοληψία, πρόληψη – αντιμετώπιση
Εισηγήτρια:Τζιαφέρη Κατερίνα, Νοσηλεύτρια Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου»
10.45-11.00 Διάλειμμα

Διαδικασίες
11.00-11.45 ● Λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα
Εισηγητής: Μπαρτσούδης Δημήτριος, Αιματολόγος, Επιμελητής Β’ Γ.Ν. Κατερίνης
Πορεία αίματος μετά την αιμοληψία Εισηγήτρια: Λαζαρίδου Άννα, Αιματολόγος, Διευθύντρια Αιμοδοσίας Α.Ν.Θ Θεαγένειο

Επικοινωνία κατά την προσέλκυση αιμοδοτών
11.45-13.00 ● Προσδιοριστικοί παράγοντες της αιμοδοτικής συμπεριφοράς
Εισηγητής: Κουλιεράκης Γεώργιος, Ψυχολόγος της Υγείας Τομέα Κοινωνιολογίας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας & μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Ε.Α.
13.00-13.15 Διάλειμμα
13.15 – 15.00 ● Τεχνικές επικοινωνίας με τους (υποψήφιους) εθελοντές αιμοδότες
Εισηγητής: Κουλιεράκης Γεώργιος, Ψυχολόγος της Υγείας Τομέα Κοινωνιολογίας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας & μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Υπουργείο (α) πολιτισμού προς τοπική κοινωνία Βισαλτίας, Συλλόγους, Τερπνιώτες και μπλογκς : Είστε ανύπαρκτοι ..!!!

ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
Να ζητήσει άμεσα και δημόσια συγνώμη από την τοπική κοινωνία ο υπουργός,και να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς
Έφτασε στα χέρια μας η απάντηση του Υπουργού (α)πολιτισμού για το αρχαιολογικό χώρο Τερπνής.θα σταθούμε σε τρία σημεία,όπου υποτιμά την νοημοσύνη μας και προσβάλει τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής.
1)Δεν υπάρχει ναός της Αρτέμιδος(Μόνο η ηλίθιοι δεν αλάζουν γνώμη όπως είπε και κάποιος)
2)Αδύναμη κοινωνική παρουσία στην περιοχή(κοινώς είστε ανύπαρκτοι)
3)Δεν υπάρχουν κονδύλια(που όμως βρίσκονται άμεσα για το Μουσείο της Μεσσηνίας ,και όταν ο κάθε ανώμαλος καλλιτέχνης θέλει να προβάλει την καφρίλα του στην Αθήνα)
Καταστρέφουν τον πολιτισμό μας,ξεπουλάνε κάθε όσιο και ιερό , μας στερούν την αρχαία κληρονομιά μας, και τώρα ωμά και απροκάλυπτα μας αποκαλούν κοινωνία ανυπάρκτων.Ας τους δείξουμε πως και υπαρκτοί είμαστε και πολλοί,και κοινωνίκη συνοχή έχουμε

Αναρτήθηκε από Βισάλτης

Δείτε όλη την ανάρτηση εδώ

Επιτέλους ακουστήκαμε ... Τα ερωτήματα του "βισάλτης" για τον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής, αυτούσια στην Βουλή!!!

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ, ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΕΔΟΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ!!

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε για τον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής μετά και τελευταίο σχετικό θέμα ''Αρχαιολογικός χώρος Τερπνής Σερρών:Οι πέτρες συνεχίζουν να διηγούνται την ιστορία του,άλλα και να καλούν σε βοήθεια...'' που παρουσιάστηκε από το ''Βισάλτης''.Προς μεγάλη μας έκπληξη,τα καυτά και ουσιώδη ερωτήματα που τέθηκαν από εδώ(Αυτά που φοβήθηκε να συμπεριλάβει στις αναδημοσιεύσεις του ο κατά τα άλλα "ανεξάρτητος" και "ασυμβίβαστος" τοπικός τύπος,μιας και εκείνο το διαστημά εκκρεμούσε η ανάθεση της κρατικής διαφήμισης) αυτά τα ερωτήματα λοιπόν μεταφέρθηκαν στην ελληνική Βουλή και τον Υπουργό Πολιτισμού,από τους βουλευτές του Λ.Α.Ο.Σ Άδωνή Γεωργιάδη,Αθανάσιο Πλεύρη και τον μοναδικό -και προς τιμήν του -Σερραίο βουλευτή Ηλία Πολατίδη.Μετά και από αυτήν την εξέλιξη,πιστεύουμε ότι έχουν πειστεί και οι λίγοι ευτυχώς δύσπιστοι, ότι έχουμε να κάνουμε με ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΟ.Όταν το "Βισάλτης" μίλησε πρώτο για Ναό κάποιοι τα θεώρησαν αβάσιμα και προτίμησαν να πιστεύουν στις αερολογίες των ανευθυνουπεύθυνων του χώρου, για κτίριο συναθροίσεων και κάτι τέτοια,αποφεύγοντας την αναφορά σε αρχαίο Ναό μιας και κάτι τέτοιο θα "άνοιγε φασαρίες".Πράγμα που ακριβώς συνέβει τώρα!!.Κατά την τελευταία ξενάγηση στον χώρο αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν και κάτι να ψελλίσουν για "τόπο λατρείας".Η προσπάθεια να κρατηθεί το θέμα στην επικαιρότητα θα συνεχιστεί,τουλάχιστον από το παρόν ιστολόγιο,και από όσους έχουν καταλάβει "τι παίζεται" πλέον στο "Παλαιόκαστρο".....

Αναρτήθηκε από Βισάλτης

Δείτε όλη την ανάρτηση εδώ

Πάμφτωχη ... "χρυσή πόλη"

Ας αφήσουμε όλα τα άλλα γιατί δεν είναι σημαντικά και ας επανέλθουμε στους στόχους μας...Ας δούμε τιμέγραψαν κατά καιρούς οι μεγάλες εφημερίδες και πώς ασχολήθηκαν με το θέμα:
ΑΡΘΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ 96
Για την ιστορία της περιοχής της Βισαλτίας έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες από τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα. Ο δεύτερος γράφει ότι "στα βόρεια της Αμφίπολης κατοικούσαν οι Βισάλτες. Η χώρα τους εκτεινόταν ως την πόλη της Ηράκλειας και κατείχαν μία πλούσια κοιλάδα που διέσχιζε ο Στρυμόνας". Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι η Βισαλτία ανήκε στη Μακεδονία, γιατί τα όρια του βασιλείου της Μακεδονίας είχαν επεκταθεί ως το Στρυμόνα την εποχή του Αλέξανδρου Α. Στην περιοχή της Βισαλτίας βρίσκεται η αρχαία πόλη Βέργη,ιδιαίτερα πλούσια αφού τα μεταλλεία της δίνουν ασήμι και οι Βισάλτες κόβουν νομίσματα. Η ανασκαφέας της Τερπνής κ. Καραμπέρη πιστεύει ότι τα ευρήματα της ανασκαφής ίσως να ανήκουν στη Βέργη,μια πόλη η οποία ζει μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και αυτό επιβεβαιώνεται από επιγραφές. Η παραπάνω εκδοχή συνάγεται τόσο από επιγραφή σχετική με αγορανομικό έλεγχο του χρυσού,όσο και από τα συσσωρευμένα ποταμολίθαρα της ευρύτερης περιοχής που σχετίζονται με την επεξεργασία του χρυσού. Αλλωστε, στην περιοχή το ΙΓΜΕ έχει εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής χρυσού, ενώ οι ιστορικές πηγές συνδέουν τη Βέργη όσο και την ευρύτερη Βισαλτία με επεξεργασία πολύτιμων μετάλλων.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αναρτήθηκε από ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΠΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις


23.07.09
Για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Τερπνής Ένα από τα σημαντικά σημεία του δημοτικού διαμερίσματος Τερπνής, είναι ο αρχαιολογικός χώρος. Τα στοιχεία που πήραμε από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Νιγρίτας, για τον αρχαιολογικό χώρο, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του χώρου και των ευρημάτων. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα αναφέρονται τα εξής:«Στο λόφο «Παλαιόκαστρο» περιοχής Αγ. Μανδηλίου Τερπνής, ο οποίος αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο ήδη από το 1979, είχε πραγματοποιηθεί το 1985 με νομαρχιακή πίστωση μικρή δοκιμαστική έρευνα για τον προσδιορισμό της σημασίας του αρχαίου οικισμού. Το 1993 συστηματική έρευνα που άρχισε με νομαρχιακές πιστώσεις και συνεχίστηκε με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ήρθε στο φως τμήμα της τειχισμένης ακρόπολης σημαντικότατου αρχαίου οικισμού, με διάρκεια ευημερούσας ζωής μιας χιλιετίας (ευρήματα από τον 6ο αι. π.Χ. ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια). Με τον οικισμό σχετίζεται ο συλημένος Μακεδονικός Τάφος των αδελφών Ιππώνακτα και Διοσκουρίδη, παιδιών του Απολλοδώρου Αμφιπολίτη, εταίρου του Μ. Αλεξάνδρου. Ο Μακεδονικός Τάφος που βρίσκεται πάνω στο δρόμο προς το Παλαιόκαστρο ανασκάφηκε το 1965 και δείχνει ότι στα ελληνιστικά χρόνια υπήρχε ευημερούσα ανώτερη κοινωνική τάξη στην αρχαία πόλη και υψηλό βιοτικό επίπεδο.

psterpnis: Στο μόνο που θα διαφωνήσουμε με την εφημερίδα είναι στο ότι η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Τώρα πια είναι ευκολότατη και σε 5΄ από την Τερπνή και μάλιστα εδώ και 4 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ

Αναρτήθηκε από ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΠΝΗΣ

Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ

Δημοσιεύουμε και το παλιότερο αίτημα του Βουλευτή κ. Μπόλαρη

Σε διαπιστώσεις αρκείται η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημα του Σερραίου βουλευτή Μ. Μπόλαρη για συνέχιση του ανασκαφικού έργου στην Τερπνή Σερρών, χωρίς να επιδεικνύει συγκεκριμένο προγραμματισμό για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης των αρχαίων κτηρίων. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος υπόκειται σε καθεστώς φθοράς και αδιαφορίας, γεγονός που καθιστά επίφοβη την κατάσταση των μνημείων που χρήζουν άμεσης προστασίας και διαφύλαξης.Στην ερώτησή του ο βουλευτής προς τον Υπουργό Πολιτισμού και πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ζητά την χρηματοδότηση του συνόλου των απαιτούμενων έργων, ώστε να διαμορφωθεί η περιοχή σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, που μαρτυρεί και θα αναδεικνύει τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στη Βισαλτία καθώς και το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού της περιοχής.Ο βουλευτής επικαλείται και παρουσιάζει στην ερώτησή του μια σειρά σημαντικών στοιχείων που προκύπτουν από την αρχαιολογική έρευνα χρόνων και τεκμηριώνουν σήμερα την αναγκαιότητα ουσιαστικής υποστήριξης του σημαντικού αρχαιολογικού έργου που συντελέστηκε στην Τερπνή Σερρών, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συγχρόνως ο κ. Μπόλαρης υπογραμμίζει την ανάγκη επείγουσας παρέμβασης του ΥΠΠΟ για την ολοκλήρωση των εργασιών.Στην απάντηση ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Π. Τατούλης, αρκείται σε γενικές διαπιστώσεις διατυπωμένες με αοριστία επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, ούτε προγραμματισμένη ένταξη στα χρηματοδοτούμενα έργα του ΥΠΠΟ.Χαρακτηριστικά είναι όσα απαντά ο κ. Τατούλης στο αίτημα χρηματοδότησης του βουλευτή για τη συνέχιση των ανασκαφών και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου:«Για τις εργασίες συντήρησης και τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν το θέμα, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση». Πουθενά δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένο σχεδιασμό ανάδειξης του σπάνιου αυτού οικισμού της αρχαίας Βισαλτίας από το ΥΠΠΟ, που δε φαίνεται καν έως τώρα να τον έχει συμπεριλάβει στις προτεραιότητές του.Στο μεταξύ επισημαίνει ο Σερραίος βουλευτής Μ. Μπόλαρης, ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει ουσιαστικά αφύλαχτος και απροστάτευτος, βορά στις επιθυμίες των όποιων ενδιαφερόμενων, αλλά και στην καθημερινή φθορά των καιρικών φαινομένων.«Η συνέχιση του έργου που ξεκίνησε η απερχόμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ, συντελείται σήμερα με την εγκατάλειψη σημαντικών χώρων πολιτισμού, αλλά και πρωτοβουλιών προστασίας και ανάδειξής τους» επισημαίνει ο κ. Μπόλαρης, σχολιάζοντας τη στάση του Υπουργείου Πολιτισμού στον επείγον αίτημα για χρηματοδότηση των έργων συντήρησης του αρχαίου οικισμού της Βισαλτίας.

Αναρτήθηκε απο τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΕΡΠΝΗΣ

Δείτε την ανάρτηση εδώ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΕΡΠΝΙΩΤΩΝ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 8η Συνάντηση των Απανταχού Τερπνιωτών, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Μανδηλίου.
Για 8η συνεχή χρονιά Τερπνιώτες που διαμένουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος έδωσαν το ραντεβού τους στο Άγιο Μανδήλιο και έζησαν όμορφες στιγμές, ξαναζωντανεύοντας μέσα τους αξέχαστες μέρες που πέρασαν στα νεανικά τους χρόνια. Είδαμε συγκινητικές στιγμές να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Αγκαλιές, φιλιά, πειράγματα. Υπήρχαν πολλοί "απανταχού" Τερπνιώτες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να χαιρετήσουν όλοι γιατί θα κάλυπταν όλη την ημέρα. Υπήρχαν "απανταχού¨τερπνιώτες που έχουν συνδέσει την καλοκαιρινή τους άδεια με τις εκδηλώσεις του Αγίου Μανδηλίου και δίνουν κάθε χρόνο το παρόν τους και άλλοι που για πρώτη φορά παραβρέθηκαν. Όλοι αυτοί μαζί με τους κατοίκους της Τερπνής και των γύρω χωριών αποτέλεσαν την λαοθάλασσα που κατέκλυσε τον χώρο του Αγίου Μανδηλίου (κατά γενική ομολογία υπήρχε η μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των ετών, πάνω απο 2000 κόσμο)



Οι εκδηλώσεις άρχισαν την παραμονή 15 Αυγούστου με τον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτης κ.κ Θεολόγο. Ακολούθησε η εμφάνιση του χορευτικού τμήματαος απο την Βοσνία Ερζεγοβίνη και γλέντι με τα παραδοσιακά νταούλια και ζουρνάδες. Η εμφάνιση του ξένου χορευτικού συγκροτήματος είναι αλήθεια οτι δεν μας ενθουσίασε. Πραγματοποίησε μία μέτρια εμφάνιση και μας δημιούργησε πολλά οργανωτικά προβλήματα. Δυστυχώς τα δικά μας χορευτικά συγκροτήματα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν βρισκόταν σε διακοπές και δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν. Απευθυνθήκαμε στον Πολιτιστικό της Τερπνής που διαθέτει 5 τμήματα με 85 χορευτές, στο Πνευματικό Κέντρο Νιγρίτας, στο Σύλλογο της Βέργης, στο Σύλλογο του Δημητριτσίου και σε άλλους του νομού μας. Η απάντησή τους ήταν οτι αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα παιδιά γιατί βρίσκονται σε διακοπές. Οπωσδήποτε είναι μια πολύ δύσκολη εποχή...
Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Θεόφιλος Λεονταρίδης και Αναστάσιος Καρυπίδης (πέρασαν σαν αστραπή χωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους), ο Αντινομάρχης Χατζηχαριστός Γεώργιος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Μασλαρινός , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σησαμιωτών Θεσ/νίκης κ. Κυπαρίσης Νίκος και ο Πρόεδρος της Πανσερραικής Νεολαίας Θεσ/νίκης κ. Σαμαράς Παναγιώτης.

Ανήμερα της γιορτής 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στο παρεκκλησι του Αγίου Μανδηλίου απο τους ιερείς του χωριού, πατέρες Αυγουστίνο και Παναγιώτη. Μετά τον πρωινό καφέ και το λουκούμι που πρόσφερε η εκκλησιαστική Επιτροπή, ανηφορίσαμε προς τον Αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής όπου έγινε ξενάγηση απο τον αρχαιοφύλακα κ. Γιάννη Λιούμπο. Ίσως για πρώτη φορά τόσος κόσμος είχε την ευκαιρία να ακούσει και να δει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής , που επι τέλους πρέπει να αξιοποιηθεί και να γίνει προσβάσιμη για το κοινό.

Ακολούθησε συμβολική δενδροφύτευση με ελιές κατά μήκος της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου.

Εμφανίστηκε το χορευτικό συγκρότημα απο την Κροατία και ακολούθησε λαικό γλέντι με την ορχήστρα «Αρμονία των Αντιθέτων» των συγχωριανών μας Νίκου Δήμου και Παναγιώτη Κεραμυδά.
Παράλληλα λειτούργησε το υπαίθριο εργαστήρι ζωγραφικής , με υπεύθυνη την δασκάλα Σκαρλάτου Δήμητρα, όπου πάνω απο 35 παιδιά ζωγράφισαν για το περιβάλλον.
Επίσης παράλληλα διεξήχθησαν οι καθιερωμένοι αγώνες σκοποβολής με περισσότερους απο 85 συμμετοχές , στους οποίους ο Σύλλογος πρόσφερε κύπελα, μετάλια και διπλώματα.

Φέτος για πρώτη φορά ο Σύλλογος λειτούργησε το δικό του "καφενείο". Ξέραμε οτι ήταν δύσκολο εγχείρημα γιατί απαιτούσε δουλειά , κούραση, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σκληρή κριτική απο ορισμένους. Όμως προχωρήσαμε ύστερα απο την προτροπή πολλών συγχωριανών μας. Σκοπός μας να καλύψουμε μέρος των εξόδων της εκδήλωσης αλλά και να τιθασεύσουμε τις τιμές των "καφενείων" που υποχρέωναν τον κόσμο να πληρώνει υπερογκα ποσά. Δεν ξέρουμε αν καταφέραμε τίποτα. Το ελπίζουμε....
Την ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντινομάρχης κ. Καρυπίδης Παύλος, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Θωμάς Σιαμπίρης και Αγνή Δουβίτσα, ο Πρόεδρος κ. Καντούρης και μέλη του Συλλόγου Γονιμιωτών Θεσσαλονίκης

Και τις δύο μέρες των εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Νιγρίτας κ. Αγγελική Μήκα, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Χαραλαμπίδης και Χριστοδούλου μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπάγκαλας Δημήτρης και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού κ. Τσερβίστας Μιχάλης, οι πρόεδροι και τα μέλη των τοπικών Συλλόγων και φορέων.

Πρέπει να ευχαριστίσουμε δημόσια όλους τους χορηγούς, όλους τους τερπνιώτες που βοήθησαν εθελοντικά τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.
Ίδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον συγχωριανό μας Αντιδήμαρχο κ. Χαραλαμπίδη Παναγιώτη που για μία βδομάδα συντόνιζε τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου του Αγίου Μανδηλίου, τον Τοπικό Σύμβουλο Τζεβελέκη Θωμά απο μόνος του ανέλαβε την πρωτοβουλία και με τα μηχανήματα του Δήμου άλλαξε την όψη του χώρου, τον Τοπικό Σύμβουλο Τότα Θεόδωρο που ανταποκρινόταν πρόθυμα σε ότι του ζητήθηκε και στον Κιννά Κώστα του Αργυρίου που ήταν η ... ψυχή του "καφενείου" . Βέβαια και την παρέα των φίλων μας απο τον Σύλλογο Μανδρακιωτών Θεσσαλονίκης που όχι μόνο βοήθησαν τα μέγιστα για την λειτουργία του "καφενείου", αλλά ήταν και χορηγοί της εκδήλωσης προσφέροντας τις ντομάτες.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΗΜΕΡΑ


Άμεσα ανταποκρίθηκε η ΚΗ Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών για τον καθαρισμό του Μακεδονικού τάφου Τερπνής. Ελπίζουμε να παραμείνει καθαρός, όχι μόνο για ... τις γιορτές, αλλά όπως υποσχέθηκαν για όλο το χρόνο μέχρι που θα αντιμετωπιστούν όλα τα εμπόδια και να αξιοποιηθεί πλήρως σύμφωνα με τα .... σχέδιά τους

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΕΡΠΝΙΩΤΕΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ


Σε προηγούμενη πρόσκλησή μας, καλούσαμε τους απανταχού Τερπνιώτες να δώσουν το παρόν τους στην 8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΕΡΠΝΙΩΤΩΝ που θα πραγματοποιηθεί 15 - 16 Αυγούστου στο Άγιο Μανδήλιο.
Πιστεύουμε άτι όλοι θα είστε εκεί. Αν όμως διάφοροι λόγοι σας αναγκάζουν να βρίσκεστε μακριά απ΄ το χωριό μας εκείνες τις μέρες,σας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχετε και σεις νοερά. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ.
Όλα τα μηνύματα θα διαβαστούν στις 16 Αυγούστου κατά τους χαιρετισμούς των Αποδήμων.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΕΡΠΝΗΣ


Ενα κακόγουστο αστείο κάποιου "ανώνυμου" μας παραπλάνησε όλους. Μας έδωσε κρυφές ελπίδες οτι επιτέλους κάτι άρχισε να κινείται στον ορίζοντα σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής.Όμως μετά την επίσκεψή μας προσγειωθήκαμε στην σκληρή πραγματικότητα. Ο Μακεδονικός τάφος της Τερπνής, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, απεικονίζεται στην φωτογραφία όπως είναι σήμερα.
Πρέπει να έχει πολύ φαντασία κάποιος για να καταλάβει οτι αυτές οι παλιολαμαρίνες που είναι πνιγμένες στα χόρτα ... προστατεύουν τον Μακεδονικό τάφο των αδελφων Ιππώνακτα και Διοσκουρίδη, εταίρων του Μ. Αλεξάνδρου.
Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ΑΜΕΣΑ η ΚΗ Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών είναι να καθαρίσει τον χώρο κάτι που δεν απαιτεί ...ιδιαιτερα κονδύλια. Ας φροντίσει τουλάχιστον να διατηρείται καθαρός αφού για την πλήρη αξιοποίησή του υπάρχουν πολλά ... εμπόδια ....