Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΤΕΥΧΟΣ 114 ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "Η ΤΕΡΠΝΗ"

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Η ΤΕΡΠΝΗ»
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΡΠΝΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΥΧΟΣ 114
ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
Πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο για να ανοίξει το ΤΕΎΧΟΣ 114 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "Η ΤΕΡΠΝΗ" σε μορφή αρχείου PDF:



Η ΤΟΥΜΠΑ ΧΟΡΕΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

Τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων της Τούμπας, μεταξύ των οποίων και το χορευτικό του Συλλόγου μας, χόρεψαν για την Ίμβρο, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης στο γήπεδο μπάσκετ των οδών Αμφιπόλεως και Πυλαίας η οποία ήταν αφιερωμένη στα επαναλειτουργούντα σχολεία της Ίμβρου μετά από πενήντα χρόνια.


Δώδεκα συνολικά χορευτικά συγκροτήματα έδωσαν το παρόν τους και πλημμύρισε η περιοχή από πολύχρωμες στολές και παραδοσιακά ακούσματα απ΄ όλη την Ελλάδα.




Το χορευτικό μας άνοιξε το πρόγραμμα με μακεδονικούς χορούς του νομού Σερρών και σκόρπισε ενθουσιασμό αποσπώντας δίκαι τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια όπως και η χοροδιδάσκαλος κ. Αγγελική Τζιάνη για μία ακόμη θαυμάσια εμφάνιση.



Στο κατάμεστο από κόσμο χώρο του γηπέδου διακρίναμε και αρκετούς τερπνιώτες που ήρθαν να μας καμαρώσουν ...

















Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Συμμετοχή του χορευτικού μας στην εκδήλωση «Η Τούμπα χορεύει για την Ίμβρο»

Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης συμμετέχει με το χορευτικό του τμήμα στην εκδήλωση:
  

Η Τούμπα χορεύει για την Ίμβρο

Η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με τη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα του       Δήμου Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, ώρα 7 μμ, στην εκδήλωση «Η Τούμπα χορεύει για την Ίμβρο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Μπάσκετ, που βρίσκεται πίσω από το Πνευματικό Κέντρο της Ιμβριακής Ένωσης, στη   συμβολή των οδών Αμφιπόλεως και Πυλαίας.

 Παράλληλα με την εκδήλωση εντός του Πνευματικού Κέντρου της Ιμβριακής Ένωσης  θα προβάλλεται    βίντεο από τα επαναλειτουργούντα μετά από 50 χρόνια Ελληνικά Σχολεία της Ίμβρου.
 Στον 2ο όροφο θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Αραμπατζή                                           «η Ίμβρος που στερήθηκα»,  αφιερωμένη στα 25 χρόνια Πατριαρχίας  Της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Ιμβρίου.





Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μία ακόμη διήμερη εκδρομή του Συλλόγου μας το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2016 στο Νυμφαίο, Καστοριά, Πρέσπες, Φλώρινα.
Με πολύ καλό καιρό και με πολύ διάθεση ξεκίνησε η μεγάλη παρέα από την Πλατεία Αριστοτέλους.


Μετά την απαραίτητη στάση για τον πρωινό καφέ, φθάσαμε στο πανέμορφο χωριό του Νυμφαίου το οποίο πλέον αποτελεί τουριστικό προορισμό μετά την πλήρη αξιοποίησή του. Πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια με λαμαρινένιες σκεπές, στενά πέτρινα δρομάκια και κρυστάλλινα νερά συνθέτουν την πρώτη εικόνα του Νυμφαίου. Επισκεφθήκαμε τη Νίκειο Σχολή που κτίστηκε το 1928 και σήμερα στεγάζει το Κέντρο Ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, καθώς επίσης πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό του χωριού και μουσείο.





Μερικοί ( δυστυχώς όχι όλοι) είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο δάσος και να μάθουν περισσότερα για την καφέ αρκούδα.



Επόμενος σταθμός ο λιμναίος οικισμός του Δησπηλιού της Καστοριάς, που μας ταξίδεψε πίσω στη νεολιθική εποχή (από 5800 π.χ μέχρι το 3000 π.χ) με τις λιμναίες καλύβες και τις αναπαραστάσεις της ζωής των αρχέγονων ανθρώπων.
Το μεσημέρι απολαύσαμε το γεύμα μας σε μία υπέροχη ταβέρνα παραλίμνια με θαυμάσια θέα της λίμνης της Καστοριάς.

Αφού τακτοποιηθήκαμε και ξεκουραστήκαμε για λίγο στο ξενοδοχείο , κάναμε μία απογευματινή βόλτα παραλίμνια μέχρι το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας και καταλήξαμε στην ταβέρνα για το καθιερωμένο σε κάθε διήμερη εκδρομή τέρπνιώτικο γλέντι.




Η υπέροχη ορχήστρα του κέντρου άναψε το κέφι και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να γλεντήσουμε μαζί με το φίλο Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Καστοριάς κ. Γιώργο Καλέση




Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε μετά το πλούσιο πρωινό μας στο ξενοδοχείο, επίσκεψη στις Πρέσπες και στο γραφικό χωριό των Ψαράδων, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου με την περίφημη εκκλησία του και το μεσημέρι καταλήξαμε στη Φλώρινα για το μεσημεριανό γεύμα.

Εδώ είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε συμπατριώτες μας Τερπνιώτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Φλώρινας όπως ο πατέρας Αθανάσιος Σιαμάκης και ο Σπυρούδης Δ. Σπύρος.

Μετά από έναν απογευματινό καφέ στην όμορφη Έδεσσα με τους καταρράκτες της, φτάσαμε νωρίς το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, φορτωμένοι με όμορφες εικόνες κι εμπειρίες, δίνοντας την υπόσχεση να επαναλαμβάνονται πιο συχνά τέτοιες πρωτοβουλίες του Συλλόγου..