Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΩΝΑ



Φαίνεται οτι οι γυναίκες του τμήματος δημιουργικής απασχόλησης δεν θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές ....







Και σήμερα βρέθηκαν στην αίθουσα του Συλλόγου και θα μας καταπλήξουν με τα υπέροχα δημιουργήματά τους όταν θα τα εκθέσουν ...







Μάλιστα δεν παρέλειψαν να αναβιώσουν και το έθιμο του κλήδωνα αφού σήμερα είναι του Άη Γιαννιού ...


Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ...






Το Τμήμα Γυναικών και Δημιουργικής Απασχόλησης του Συλλόγου μας πραγματοποίησε την καθιερωμένη του ... έξοδο, εν όψει του καλοκαιριού.


Φέτος ήταν κάτι ξεχωριστό. Συνέδεσαν την έξοδό τους με μία ...σχεδόν ημερήσια εκδρομή στα περίχωρα της πόλης μας.
Τόπος συγκέντρωσης το λιμάνι της Θεσ/νίκης (προβλήτα 1)  απ΄  όπου επιβιβάστηκαν στο "ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ", το καραβάκι που συνδέει τη Θεσ/νίκη με τους παραθαλάσσιους προορισμούς Περαία- Αγία Τριάδα - Ν. Επιβάτες και μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω ...





Μετά από μία θαυμάσια βαρκάδα 50 λεπτών, που άνοιξε την όρεξη, έφτασαν στην Περαία για το μεσημεριανό γεύμα.







Το απόγευμα καφέ στην παραλία,








βόλτα παραλιακά μέχρι τους Ν. Επιβάτες απ΄ όπου πήραν ξανά το καραβάκι και επέστρεψαν αργά το βράδυ στη Θεσ/νίκη.



Κατά κοινή ομολογία ήταν μία ανεπανάληπτη εμπειρία την οποία υποσχέθηκαν να επαναλάβουν κατ΄ ίδίαν, αλλά και συνιστούν σ΄ όλους να την πραγματοποιήσουν γιατί αποτελεί μία φθηνή απόδραση από την καθημερινότητα και με τον τρόπο μας στηρίζουμε τη θαλάσσια συγκοινωνία με το καραβάκι που τόσα πολλά μας θυμίζει ....

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ





Με μία σεμνή και λιτή εκδήλωση τα Νοσοκομεία Α.Χ.Ε.Π.Α και ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ βράβευσαν φορείς και μεμονωμένα άτομα, το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, για τη μεγάλη τους προσφορά στην Εθελοντική Αιμοδοσία.







Ανάμεσά στους φορείς και ο Σύλλογος Τερπνιωτών ο οποίος βραβεύτηκε με Βραβείο Εθελοντισμού










και με ασημένιο μετάλλιο του Υπουργείου Υγείας για την προσφορά πάνω από 2.500 φιάλες αίμα.






Σε μία κατάμεστη αίθουσα του Α.Π.Θ , τα εύσημα και τα συγχαρητήριά τους στου Εθελοντές αιμοδότες απέδωσαν









ο Διοικητής του Νοσοκομείου Α.Χ.Ε.Π.Α κ. Παναγιώτης Παντελιάδης, 








εκ μέρους του Διοικητού του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος Ζήση Τσικαλάγια, ο Υπεύθυνος αιμοδοσίας κ. Μαυρίδης,










η Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του Α.Χ.Ε.Π.Α κ. Ελένη Χασαποπούλου - Ματάμη










η Συντονίστρια Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος κ. Ευαγγελία Γιαρτζά - Ταξίδου










καθώς επίσης και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμος










ενώ μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσίαση και τα ευχαριστήρια της εκπαιδευτικού κ. Άννας η οποία έκανε χρήση του αίματος ως πάσχουσα από Μεσογειακή αναιμία.




Στην εκδήλωση συμμετείχε με το εφηβικό του τμήμα ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης.







Την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Δάντσης 








ενώ την ηλεκτρονική παρουσίαση και την κάλυψη η δημοσιογράφος Ελευθερία Φαραντάκη με το συνεργείο της ΕΡΤ.






Το Σύλλογό μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Τσελεπής , ο οποίος παρέλαβε τις τιμητικές διακρίσεις, ο Αντιπρόεδρος κ. Νούλης και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων κ. Τσίκαλας ο οποίος μάλιστα παρέλαβε και την τιμητική διάκριση για το ΕΠΑΛ Ευόσμου.






(Με το προσωπικό του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ)

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Ανάμεσα στους Συλλόγους με τη μεγαλύτερη προσφορά  αίματος (πάνω από 2.500 φιάλες) αλλά και συμβολή στη διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής αιμοδοσίας, θεωρείται από το ΑΧΕΠΑ ο Σύλλογός μας. Για το λόγο αυτό βραβεύεται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση που διοργανώνουν τα Κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.
Στο όνομα του Συλλόγου μας βραβεύονται σήμερα οι εκατοντάδες Τερπνιώτες εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι για τριάντα και πλέον χρόνια έχουν κατανοήσει την αξία της προσφοράς ζωής ,είναι συνειδητοποιημένοι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και τους αξίζει κάθε έπαινος. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΣΗΜΕΡΑ

 





Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ»

O πρόεδρος του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρος Τσελεπής, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Νούλης, Παπαιορδάνου Χρύσα(επισκέπτρια Υγείας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) και Ζαχουρούδη Δήμητρα (Συντονίστρια Ε.Ο.Μ Β. Ελλάδος).

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 Η ΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ»


Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη ημερίδα-ενημέρωση-ευαισθητοποίηση με θέμα: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ». στην αίθουσα του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 11/6/2014. 


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρος Τσελεπής και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Νούλης. Ο κ. Τσελεπής αναφέρθηκε στην τριαντάχρονη και πλέον προσφορά των μελών του Συλλόγου Τερπνιωτών ως εθελοντών αιμοδοτών οι περισσότεροι των οποίων είναι συστηματικοί αιμοδότες. Επίσης τονίστηκε η μεγάλη κοινωνική προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών μας προς τους αγνώστους συνανθρώπους μας. Ο κ. Νούλης, εκ μέρους της ομοσπονδίας των Σερραϊκών Συλλόγων, αναφέρθηκε στην ανάγκη για προσφορά αίματος, ιστών και οργάνων από όλους του Συλλόγους της Ομοσπονδίας και σημείωσε την σπουδαιότητα της συνεργασίας όλων των συλλόγων για την επίτευξη αυτού του σκοπού..
Οι δύο βασικές ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν οι κυρίες Παπαιορδάνου Χρύσα(επισκέπτρια Υγείας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) και Ζαχουρούδη Δήμητρα (Συντονίστρια Ε.Ο.Μ Β. Ελλάδος). Η κυρία Παπαιορδάνου αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση της εθελοντικής αιμοδοσία στην Ελλάδα και στις τεράστιες ανάγκες για αίμα. Δυστυχώς μόνο τις μισές ανάγκες για αίμα καλύπτει η εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται με αγορά από χώρες του εξωτερικού.
Η κυρία Ζαχαρούδη αναφέρθηκε στην δωρεά ιστών και οργάνων και ανέλυσε συστηματικά την διαδικασία της έγκρισης για τη λήψη αυτών. Επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη λίστα αναμονής για όργανα στην Ελλάδα.
Το κοινό παρακολούθησε την εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον και ακολούθησαν πολλαπλές ερωτήσεις προς τις δύο ομιλήτριες οι οποίες και απάντησαν αναλυτικά σε όλες.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης αφού ευχαρίστησε θερμά το κοινό και τις δύο ομιλήτριες πρόσφερε σε αυτές βιβλία που έχει εκδώσει ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης.









Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η διήμερη εκδρομή του Συλλόγου στο Καρπενήσι και στο Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας.
Με κέφι και διάθεση ξεκίνησε η μεγάλη παρέα από τη Θεσσαλονίκη, Σέρρες και το χωριό μας.Ύστερα από τις απαραίτητες στάσεις καθ΄ οδόν, πρώτη επίσκεψη στο χωριό Κορυσχάδες.

Το ιστορικό χωριό το οποίο συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης γιατί σ΄ αυτό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο , το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσοτέρων περιοχών της Ελλάδας ως Κυβέρνηση του βουνού.



Πέρασμα από το Κεβαλόβρυσο όπου έγινε η γνωστή μάχη του Καρπενησίου το 1823 μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά την οποία σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης.


Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο νωρίς το απόγευμα.
Βόλτα στην Πλατεία του Καρπενησίου και στο πάρκο του Παύλου Μπακογιάννη.


Εδώ είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αμπλιανιτών "Στέγκος" που ήρθε για το σκοπό αυτό από το Μεσολόγγι. Η Άμπλιανη είναι ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας από το οποίο καταγόταν οι οπλίτες του 5ου Συντάγματος Ευζώνων που έκτισαν το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό μας στις 21-5-1918 σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται. Το Δ.Σ του Συλλόγου μας φρόντισε να έρθει σε επαφή με το δραστήριο Σύλλογο Αμπλιανιτών. Ήταν μία συνάντηση τιμής, αναγνώρισης και σεβασμού των Τερπνιωτών προς τους Αμπλιανίτες που πολέμησαν στο χωριό μας. Η συνέχεια αυτής της συνάντησης ήταν στο κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε το τερπνιώτικο γλέντι που συνηθίζεται σε κάθε εκδρομή. Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε ότι και οι Αμπλιανίτες είναι πρώτοι στο γλέντι και στο τραγούδι ...
Ο Πρόεδρος χάρισε στην Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αμπλιανιτών τις εκδόσεις του Συλλόγου μας και πλούσιο τουριστικό υλικό του νομού Σερρών και οι Αμπλιανίτες με μπροστάρη τον εκπαιδευτικό και  πρώην πρόεδρο Νίκο Μπάκα μας τραγούδησαν το "Φίλοι καλώς ορίσατε" και υποσχέθηκαν να επισκεφθούν το χωριό μας το Δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι του Αγίου Μανδηλίου.




Το γλέντι που ακολούθησε ήταν ...τρικούβερτο.





Δεύτερη μέρα μετά το πρωινό πήραμε το δρόμο για το Μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας. Μέσα από καταπληκτική διαδρομή που εναλλασσόταν από τις καταπράσινες βουνοπλαγιές με έλατα και απόκρημνες χαράδρες, πλατάνια και ποτάμια φθάσαμε στο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 829 από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο που έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μ. Ασίας, αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ιδρύθηκε ανάμεσα στον 12ο και 14ο αι. Υπήρξε καταφύγιο αμάχων κατά την Τουρκοκρατία, ενώ εδώ νοσηλεύτηκε και ο Γ. Καραϊσκάκης. H μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944.
Προσκυνήσαμε την άγια εικόνα της Παναγίας και επισκεφθήκαμε το σκευοφυλάκιο όπου υπάρχει η στολή του Γεωργίου
Καραΐσκάκη



Τελευταία στάση πριν το μεσημεριανό φαγητό στο Μεγάλο χωριό. Κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι της πλατείας απολαύσαμε τον καφέ μας με μία καταπληκτική θέα.


Μεσημεριανό φαγητό στην Υπάτη που θεωρείται το ¨μπαλκόνι" στη Ρούμελη με μία υπέροχη θέα.
Με τις απαραίτητες στάσεις φθάσαμε νωρίς το βράδυ στη Θεσσαλονίκη με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση όλων των εκδρομέων να ξαναβρεθούμε στην επόμενη εκδρομή που θα διοργανώσει ο Σύλλογος.