Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011 ΣTO « ΣΟΧΟ » ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ''ΜΕΡΙΟΥ'' – ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ


Ο Σοχός πιστός και φέτος στο ραντεβού της αποκριάς και της παράδοσης σας προσκαλεί να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Διατηρώντας την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου φιλοδοξεί να προσφέρει για άλλη μια φορά ξεχωριστές αποκριάτικες εκδηλώσεις με αιχμή του δόρατος την μοναδικότητα του δρώμενου ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ «ΜΕΡΙΟΥ».

...Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα δρώμενο που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας. Έθιμο πανάρχαιο, που τα χαρακτηριστικά τους φανερώνουν καθαρά κατάλοιπα των εορτών της Άνοιξης που γίνονταν για τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Σύμβολο αυτής της διαδικασίας της φυσικής βλάστησης θεωρούνταν ο θεός Διόνυσος.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Αναστασιάδης Ιωάννης και η οργανωτική επιτροπή, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Σοχού σας προσκαλούν στο Σοχό, να γνωρίσετε τα έθιμα και δρώμενα της πλούσιας λαϊκής παράδοσης του τόπου μας, να ζήσετε τη μοναδικότητα των Κουδουνοφόρων «Μέριου» και να παρασυρθούμε όλοι μαζί σε ένα μαγευτικό ταξίδι κεφιού και αναμνήσεων..
«Μικρό με κουβάλησαν οι γονείς μου στο Σοχό. Πάγωσα από δέος όταν ξεπρόβαλαν οι ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ. Ένιωσα περίεργα, γιατί αυτό που ζούσα δονούσε κάποια κύτταρα μέσα μου. ‘Ένα πανάρχαιο D.N.A. που μου ψιθύριζε απόκοσμα λόγια.» (...ένας επισκέπτης)

Προσπαθούμε να αποδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τοπική μας παράδοση και ταυτότητα και να αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας των επόμενων γενεών.

-----------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2011

Παρασκευή 04/03/2011
Ώρα 17:00 ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ
Χορός - διασκέδαση σε αποκριάτικους ρυθμούς με κλόουν, παιχνίδια και δώρα. Θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες παιδικές μεταμφιέσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Σάββατο 05/03/2011
Ώρα 17:00 «ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» Από παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Σοχού στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Ώρα 18:00 «ΡΟΥΜΠΑ» Χορεύοντας και με συνοδεία λαϊκών οργάνων (Ζουρνάδες), μεταφέρεται το νυφικό από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης με τη συμμετοχή των ομάδων γυναικών Σοχού, μελών του Κ.Α.Π.Η., μελών του Ιππικού Ομίλου Σοχού «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», μελών του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Σοχού «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και κατοίκων του Σοχού.
 Ώρα 20:00 «ΖΑΠΟΥΣ» Εξαγνισμός της φύσης με άναμμα της καθαρτήριας φωτιάς σε τρεις γειτονιές. Στο «Μαράς», στο «Κουμλούκ» και στη πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Χορός «ΑΡΑΠΚΑΣ» - γλέντι- προσφορά κρασιού με συνοδεία λαϊκών οργάνων (Ζουρνάδες και Χάλκινα).

Κυριακή 06/03/2011
Ώρα 11:00 Παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου Σοχού.
Ώρα 11:30 Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής.
Ώρα 12.00 Παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα γυναικών «Γερακίνα» Συλλόγου Διακρατικών Πολιτιστικών Ανταλλαγών Σοχού.
Ώρα 11:00 - 18:00 ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ Προετοιμασία και ντύσιμο της νύφης στην Κάτω Αγορά Σοχού. «Ξύρισμα» του γαμπρού στην παιδική χαρά Αθανασιάδη. Προετοιμασία των συγγενών του κουμπάρου στα «Δυο Βρύσια». Σε όλα τα στέκια θα υπάρχει γλέντι – χορός - προσφορά κρασιού. Τα «στεφανώματα» θα γίνουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Σοχού. Ακολουθεί γαμήλιο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, γίδα βραστή και μουσική με Ζουρνάδες και Χάλκινα. Συμμετέχουν Ομάδες γυναικών Σοχού, Ιππικός ΄Ομιλος Σοχού, Μοτοσυκλετιστικός ΄Ομιλος Σοχού, κάτοικοι και επισκέπτες (στολές θα διατίθενται στο Στέκι των Κουδουνοφόρων & της Αράπκας).

Καθαρή Δευτέρα 07/03/2011
Ώρα 11:00 Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου Προσωπικού Δ.Ε.Η. Θεσσαλονίκης.
Ώρα 11:30 Μουσικοχορευτικό Τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου Δράμας.
Ώρα 12:00 Μουσικοχορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βόλακα Δράμας. Ώρα 12:30 Χορευτικό Συγκρότημα του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.
Ώρα 13:00 Φασολάδα με νηστίσιμα εδέσματα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Ώρα 14:00 ΕΝΑΡΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ «Προστάβανι». ΄Εθιμο συγχώρεσης - Μοίρασμα πορτοκαλιών. Μοίρασμα πίτας και χαλβά. Φιλαρμονική. Πεζοπόρα τμήματα Συλλόγων, Ομάδων, Σχολείων, Κατοίκων Σοχού. Δρώμενα από τους «Αράπηδες» Ξηροποτάμου Δράμας. Δρώμενα από τους «Αράπηδες» και «Αρκούδες» Βόλακα Δράμας.«Μπουγκαζάϊα», έθιμο του γάμου Σοχού.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ «Μέριου» ΣΟΧΟΥ.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ...ΣΥΛΛΟΓΟ




Το αποκριάτικο κλίμα της εποχής μετέφεραν στο Σύλλογο και τα παιδάκια του παιδικού χορευτικού τμήματος του Συλλόγου.
  Μετά την καθιερωμένη πρόβα του Σαββάτου ντύθηκαν καρναβάλια; και μέσα σ΄ ενα ευχάριστο κλίμα χόρεψαν και το χάρηκαν δεόντος ...



Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ

Όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής, με την αιγίδα του Δήμου Βισαλτίας πλέον, διοργανώνει καρναβαλική παρέλαση στην Πλατεία του χωριού, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου και ώρα 12.το μεσημέρι. Επίσης την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου ώρα 11 π.μ στα Πεύκα τα πατροπαράδοτα κουλουμα.

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ !!!!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ        
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                              

Νιγρίτα, 22/2/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

¨ Ολοκλήρωση Συνάντησης εργασίας στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών ¨

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Δήμος Βισαλτίας, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου (αριθ. 2G-MED09-015) με τίτλο,
" ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΕΚΤΩΝ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – AGROCHEPACK -", το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας MED.

Η συνάντηση εργασίας διήρκεσε δύο μέρες (17-18/2/2011), κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να  αναλύσουν :
  • Θέματα προγραμματισμού υλοποίησης του έργου με την καινούργια συντονιστική ομάδα (Γνωριμία, αρμοδιότητες, προγραμματισμός).
  • Θέματα σχεδιασμού του συστήματος διαχείρισης στον διευρυμένο δήμο Βισαλτίας .
  • Θέματα σχεδιασμού και προγραμματισμού του πιλοτικού σταθμού.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε πιθανά σημεία υδροληψίας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά την εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου καθώς και στον πιθανό κεντρικό σταθμό συγκέντρωσης και διαλογής των αποβλήτων.

Στη συνάντηση, εκτός από την επιστημονική - τεχνική ομάδα υποστήριξης του προγράμματος του Δήμου Βισαλτίας, συμμετείχαν:
  • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής, Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών - Τριμελής ομάδα υπό τον καθηγητή κ. Δημήτριο Μπριασούλη. ( Εταίρος στην υλοποίηση του προγράμματος και Επιστημονικός Συντονιστής )
  • Τ.Ο.Ε.Β. Νιγρίτας
  • Τ.Ο.Ε.Β. Στρυμονικού - Δημητριτσίου
  • Επιλεγμένη ομάδα αγροτών
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις, με τη συμμετοχή των αγροτικών συνεταιρισμών, ιδιωτών γεωπόνων, αγροτών  της περιοχής μας αλλά και φορέων του Νομού μας.
Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετοχόντων είναι ότι, στο τέλος του προγράμματος ο Δήμος Βισαλτίας θα έχει αποκτήσει μια σημαντική τεχνογνωσία στη διαχείριση πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών, η οποία ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής για την Ελλάδα και τα λοιπά μεσογειακά κράτη.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Κ.Κ.Α



Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης γιόρτασε σήμερα την 98η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια και στη Θεσσαλονίκη.
Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων στη μάχη Πλατανούδια, στο ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας στην Α. Τούμπα.
Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Συλλόγου. Για μία ακόμη φορά η ανταπόκριση των Τερπνιωτών υπήρξε θετική. Μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα παρακολούθησαν σχετικό video με τις μαρτυρίες κατοίκων της Τερπνής που έζησαν ή άκουσαν από τους γονείς τους τα γεγονότα της μάχης που σημάδεψαν το χωριό μας στις 17 Φεβρουαρίου 1913.
 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σερραίων Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευά Σοφιδιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χουμνικιωτών Θεσσαλονίκης κ Στέργιος Χατζούδης, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Τερπνής κ. Ελένη Χατζάκη και ο ευεργέτης του χωριού μας κ. Δημήτρης Αναστασιάδης με τη σύζυγό του.





Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η ΤΕΡΠΝΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ 98η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ











 Με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια η Τερπνή γιόρτασε χθες την 98η επέτειο της ιστορικής μάχης στα Πλατανούδια.
Στον ιστορικό χώρο εψάλει επιμνημόσυνος δέηση από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτης κ.κ Θεολόγο, έγινε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και το Σύλλογό μας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια του Αναστασιάδειου Γυμνασίου Τερπνής κ. Πασιάκου Αναστασία η οποία με πολύ παραστατικότητα αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκα τον Φεβρουάριο του 1913 αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις εκείνης της εποχής στα Βαλκάνια.

Ακολούθησε μαθητική παρέλαση στην πλατεία της Τερπνής υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής μπάντας Τερπνής. Μετά το τέλος της παρέλασης ο Δήμαρχος και το Τοπικό Συμβούλιο Τερπνής δεξιώθηκαν τους επισήμους και το κοινό στην αίθουσα δεξιώσεων της Κοινότητας.
Παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ Λεονταρίδης και Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Μωυσιάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ Μασλαρινός και Μπασδάνης, εκπρόσωποι της Χ Μεραρχίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών,οι τοπικές αρχές και φορείς και πλήθος κόσμου.
Οι εκδηλώσεις για την 98η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια μεταφέρονται την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη, όπου ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης θα τελέσει μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνης στην Τούμπα (ώρα 09.30 π.μ) και θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα του Συλλόγου.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η ΤΕΡΠΝΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 98η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ


Αύριο 17 Φεβρουαρίου 2011 η Τερπνή γιορτάζει την 98η επετειο της μάχης στα "Πλατανούδια". Η ιστορική μάχη διεξήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 1913 Ήταν μία άνιση μάχη μεταξύ των πολυάριθμων «συμμάχων» μας κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο Βουλγάρων (ένα τάγμα πεζικού, μία ίλη ιππικού και πυροβολικό) και των ελληνικών δυνάμεων της 7ης Μεραρχίας (μία διλοχία 130 ανδρών με διοικητή τον υπολοχαγό Σταυριανόπουλο και τους αξιωματικούς Κορδογιάννη, Γαρδίκα, Γαλανόπουλο και Παπακώστα), βοηθούμενοι από τους κατοίκους της Τερπνής και τα τμήματα των Μακεδονομάχων Γιαγκλή και Βλάχμπεη.
Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (πολύ κρύο και έπεφτε χιονόνερο), η μάχη κράτησε 3 μέρες και άφησε 16 Έλληνες στρατιώτες νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και οι αξιωματικοί Κορδογιάννης και Γαρδίκας. Οι Βούλγαροι αποδεκατίστηκαν και δεν κατόρθωσαν να μπουν στη Νιγρίτα.
    Η νικηφόρα μάχη στα «Πλατανούδια» Τερπνής, υπήρξε πρόδρομος των αγώνων που ακολούθησαν κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, και απέτρεψε τα σχέδια των Βουλγάρων να καταλάβουν τη Νιγρίτα και να βρουν διέξοδο στο Αιγαίο.
    Η 17η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Τοπική Εθνική Εορτή για την Τερπνή Σερρών και η 21η Φεβρουαρίου ως ημέρα απελευθέρωσης της Νιγρίτας.

Με την ευκαιρία της 98ης επετείου της μάχης στα Πλατανούδια, καταθέτουμε τις μαρτυρίες ορισμένων ανθρώπων του χωριού μας, που σήμερα δεν βρίσκονται εν ζωή, αλλά πρόλαβαν να μας διηγηθούν όσα έζησαν ή άκουσαν την εποχή εκείνη της μάχης το 1913. Αποτελούν πραγματικά ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του Συλλόγου μας

Τα παρακάτω αφηγήθηκε η γιαγιά Δήμητρα (Μήτρω) Νούλη η οποία γεννήθηκε το 1903 και έζησε κοριτσάκι 10 χρονών τα γεγονότα στα Πλατανούδια και αναδημοσιεύτηκαν στο τεύχος 61 (Ιανουάριος Φεβρουάριος του 2005).

Ήταν Σάββατου κι γω μ΄ άλλα δυό κουρίτσια (τ΄Νίνα τ΄Καρούση τ΄θυγαγέρα τ΄Μιχάλη κι την Πιριστέρα τ΄Καμάρη) είμασταν υπηρησία κι σκούπζαμι του σκουλειό. Τότις τα κουρίτσια σκούπζαν του σκουλείου, δεν υπήρχαν γναίκεις όπους σήμηρα. Κει που σκούπζαμι έρχιτει ου δάσκαλους μας ο Φορμίου απ΄τ΄Νιγρίτα κι μας λιέει
- κουρίτσια φυγβάτει
-          γιατι μπρε δάσκαλι ;
-          Πόλιμος γίνιτει, φυβγάτει κι παέντει σπίτια σας
Στου δρόμου αντάμουσαμι τ΄μάνα μ. Ηρχουνταν για να μι πάρει.
-          Που μαρί κουρτσούδι μ είσει ; Ελάτει μαρί τι κακό θα γιένει καημένη
Πήγαμει σπίτι κι απου κει στν ηκκλησία. Να μας φλάξει Αη Δημήτρης. Κει πις απ τν ηκκλησία ήταν κιάλνοι. Του βράδυ γύρσαμι πις για να κοιμθούμι. Λιέει πατέρα μ στ μάνα μ
-          Κάνει προυζύμι να ζμώσεις πουλί ψουμί. Θα φεύγουμι κι ψουμί δεν θάχει.
Μάνα μ όλου του βράδυ ζύμουνει κι έκανει ψουμί. Τς χαραές του ψουμί βγήκει. Παλιουβούργαροι απ τ Γκουρνιτσιά έριχναν βίδις. Όπους έμαθαμι ύστρα δεν έριχναν για μας αλλά για τ μπαρμπα Τζιώτζιου τ Νούλη του σπίτι, γιατί κει ήταν στρατιώτις κι τς έβλειπαν μι τα κιάλια. Κει που κάθουμαν (του σπίτι μας ήταν χαμπλό) πιρνάει μια βίδα παν απ του σπίτι μας κι πέφτει στ Βλαχουδήμου τ Μήτρη τν αυλή. Άλλη μια βίδα πέφτει στ μπαρμπα Τζώτζιου του σπίτι κι ρίχνει μια γουνιά. Φύβγα όλνοι.
Στα Πλατανούδια είχαμι λίγνοι στρατιώτις κι έναν ταγματάρχη πουλή τρομηρό. Ύστρα ήρθει στρατός απ τ Χαλκιδική, αλλά μι τα πουδάρια ήρχουνταν καημένοι κι άργησαν. Αλλά όλη Νιγρίτα κι του χουριό μας στου πουδάρι σκώθκαν. Πουλλοί όπους αδηρφό μ Αργύρς επι Τουρκίας είχαν όπλα κι αυτός ο αξιωματικός έβαζει έναν στρατιώτη – τρις πουλίτις για να πιάσουν όλου του μέτουπου. Οι βούργαροι μι το ιππικό έφτασαν μέχρι τς Μαρούδας τ μπάρα κι δεν μπόρησαν να πηράσουν. Τα πυροβόλα μας τς ψώφσαν. Ταξουπίς οι Βούργαροι. Έπιασαν θκοί μας κι μηρικοί αιχμάλωτοι κι τς έβαλαν στ Λούρου τα μαγαζιά (αυτνοί ήταν καπνέμποροι. Τότι τα καπνά δεν τα παστάλιαζαμι. Έπηρναν τα σαντάλια κι έφηρναν εργάτεις και τα δούλευαν).
Όταν ήρτει μετά από μερικές μέρεις ο αξιωματικός ειδοποίησει όλου του χουριό κι πήγαμι στα Πλατανούδια κι έκαναμι παράκληση. Αγκάλιαζει του πλατάνι κι έλειγει : «αυτός είνει ο σωτήρα μ. Να πηρνούν ουβίδις απου παν κι να μη με πιάνουν”.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΤΕΡΠΝΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ 98η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ

    Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στον εορτασμό της 98ης Επετείου της ιστορικής μάχης στη θέση  «Πλατανούδια» Τερπνής Σερρών, η οποία διεξήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 1913 κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, διοργανώνει :

1. Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων , την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου και ώρα 09.30 π.μ , στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης στην Α. Τούμπα. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα του Συλλόγου Στρατηγού Παπούλα 37 – 39 και προβολή video σχετικών με την Ημέρα.

2. Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας από 14 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Α.Χ.Ε.Π.Α.

    Καλούνται όλοι οι Τερπνιώτες και φίλοι του Συλλόγου να συμμετέχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

    Με την ευκαιρία του εορτασμού της 98ης Επετείου της μάχης στα Πλατανούδια Τερπνής, η οποία διεξήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 1913 κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης διοργανώνει Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, από 14 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2011, στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Α.Χ.Ε.Π.Α.
  
Καλούνται οι Τερπνιώτες και φίλοι αιμοδότες να ανταποκριθούν για άλλη μια φορά, δίνοντας ένα ακόμη βροντερό παρόν στο κάλεσμα αυτό του Συλλόγου και παράλληλα ένα παράδειγμα αλτρουισμού και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας.
    Ιδιαίτερα όσοι έκαναν χρήση και γνώρισαν πολύ καλά την αξία της προσφοράς, έχουν ηθική υποχρέωση να αναπληρώσουν το αίμα που χρειάστηκαν γιατί έτσι αναγνωρίζουν και ανταποδίδουν το καλό, προς τον ανώνυμο Τερπνιώτη αιμοδότη που στάθηκε κοντά τους στη δύσκολη ώρα της δοκιμασίας της υγείας τους.
   Μέσα στον αγώνα της καθημερινότητας μπορούμε να «κλέψουμε» ένα δεκάλεπτο από τις ασχολίες μας , καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, και να τρέξουμε στο ΑΧΕΠΑ ή σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο προσφέροντας λίγο από το αίμα μας.

ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ ΤΕΡΠΝΗΣ, ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Α

Σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Ε.Α (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών) κ. Χρήστο Πρωτόπαπα. Ο κ. Πρωτόπαπας με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε το Ράδιο Θεσσαλονίκη στο χώρο της Δ.Ε.Θ, ζήτησε να συναντηθεί με διάφορους φορείς προκειμένου να συζητήσει διάφορα θέματα που αφορούν την εθελοντική αιμοδοσία και να προετοιμάσει το Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Α που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 27 - 29 Μαίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Έγινε μία πολύ φιλική και επικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν το αιμοδοτικό κίνημα στη χώρα μας και αποφασίστηκε να οριστεί μία Οργανωτική Επιτροπή από αιμοδοτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης που θα επεξεργαστεί όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν το Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΣΕΑ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών (Μεσογειακής αναιμίας) κ. Βασίλης Δήμου, η Υπεύθυνη της Εταιρείας Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ 3 κ. Μαρία Σιώτη (θα είναι συνδιοργανωτής του Συνεδρίου), ο π. Γ.Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Πανοζάχος, η Διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κ. Γωγώ Παπαϊωάνου - Γάκη, η Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης κ. Τούλα Μουτσίδου, ο εντεταλμένος της ΠΟΣΕΑ για την Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία κ. Χρήστος Δρούγγος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Γιάννης Νούλης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Αλέκος Τσελεπής και η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαρία Χαϊδευτού.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ        
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                              

Νιγρίτα, 11/2/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

¨ Συνάντηση εργασίας στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών ¨

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου (αριθ. 2G-MED09-015) με τίτλο,
" ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΕΚΤΩΝ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – AGROCHEPACK -", το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας MED, ο Δήμος Βισαλτίας διοργανώνει συνάντηση εργασίας  στις 17-18/2/2011 στη Νιγρίτα.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης θα αναλυθούν :
  • Θέματα προγραμματισμού υλοποίησης του έργου με την καινούργια συντονιστική ομάδα (Γνωριμία, αρμοδιότητες, προγραμματισμός).
  • Θέματα σχεδιασμού του συστήματος διαχείρισης στον διευρυμένο δήμο Βισαλτίας .
  • Θέματα σχεδιασμού και προγραμματισμού του πιλοτικού σταθμού.
Επίσης, θα γίνει διερευνητική παρουσίαση του έργου και του ρόλου των αγροτών  σε επιλεγμένη ομάδα αγροτών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε πιθανά σημεία υδροληψίας που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου καθώς και στον πιθανό κεντρικό σταθμό συγκέντρωσης.
Ο Δήμος Βισαλτίας έχει ιδιαίτερο ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος καθώς, ως κύριος εταίρος της Πράξης, έχει την ευθύνη της διοικητικής επίβλεψης όλου του έργου αλλά και του συντονισμού των εργασιών όλων των εταίρων καθ’ όλη τη διάρκειά του.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν :
  • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής, Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών – Τριμελής ομάδα υπό τον καθηγητή κ. Δημήτριο Μπριασούλη. ( Εταίρος στην υλοποίηση του προγράμματος και Επιστημονικός Συντονιστής ).
  • Τ.Ο.Ε.Β. Νιγρίτας.
  • Τ.Ο.Ε.Β. Στρυμονικού - Δημητριτσίου
  • Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων  της Π.Κ.Μ.
  • Δ/νση Περιβάλλοντος  της Π.Κ.Μ.
  • Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ.
  • Επιστημονική ομάδα υποστήριξης του προγράμματος του Δήμου Βισαλτίας.
  • Ιδιώτες Γεωπόνοι  (έμποροι αγροχημικών ) της περιοχής.
  • ΕΑΣ Βισαλτίας
  • Αγροτικοί Σύλλογοι
  • Ομάδες Παραγωγών
  • Επιλεγμένη ομάδα αγροτών
Λόγω του ότι, η εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων μερών (έμποροι, αγρότες κλπ) εν όψει της πιλοτικής δράσης είναι απαραίτητη, καλούνται οι δημοσιογράφοι σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 17/2 και ώρα 13.00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βισαλτίας «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΣΑΚΟΓΙΑ» ( Δημαρχιακό Μέγαρο, 2ος όροφος ) .

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τελικά το εγχείρημα του Συλλόγου για διεξαγωγή του ετήσιου χορού του την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, πέτυχε. Μάλιστα σαν μία διευρυμένη ανοιχτή ... Γ. Συνέλευση οι περίπου 300 παρευρισκόμενοι ...ψήφισαν ομόφωνα για τον επόμενο χορό του 2012 να γίνει πάλι Κυριακή μεσημέρι.
Μέσα σε μία ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, τερπνιώτες και φίλοι του Συλλόγου απόλαυσαν το μεσημεριανό τους φαγητό με τραγούδι και χορό.






Την πρώτη της επίσημη εμφάνιση πραγματοποίησε η νεοσύστατη χορωδία του Συλλόγου που μας τραγούδησε το "δικό" μας τραγούδι "ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ" και καταχειροκροτήθηκε.






Επίσης εμφανίστηκε το εφηβικό - παιδικό χορευτικό μας συγκρότημα με Μακεδονικούς χορούς, με τους μικρούς χορευτές να κλέβουν την παράσταση.









 Όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος βράβευσε τα Τερπνιωτόπουλα που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι της χώρας, που φέτος έφθασαν τους 36 επιτυχόντες. Οι ευχές μας για καλή αποπεράτωση των σπουδών τους θα τους συνοδεύουν.

Το χορό τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Γιάννης Ιωαννίδης, η εκπρόσωπος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη κόρη του Πάτυ Κουτμερίδου, ο εκπρόσωπος του Περιφεριάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Βάνης Δημήτριος, ο Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Καλαϊτζής Δημήτρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βισαλτίας κ. Τρούπης Χρήστος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Τερπνής κ. Τερζάκη - Τρούπη Γιάννα, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Τερπνής κ.κ Βλαχοδήμος Άγγελος, Δρούγγος Χρήστος και Δημήτρης Μπάγκαλας, η εκρόσωπος της Θρακικής Εστίας Θεσ/νίκης κ. Παρασχαράκη Δήμητρα, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης κ. Βλασκίδου Τζούλια, η Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηρακιωτών Θεσσαλονίκης κ. Τούλα Μουτσίδου, ο ταμίας της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Πετριτσιωτών Θεσσαλονίκης κ Σιαμπίρης Θωμάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονιμιωτών Θεσσαλονίκης κ. Μόρφης Καντούρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τραγιλιωτών Θεσσαλονίκης κ. Δελιοτζάκης Δημήτρης,ο π.Πρόεδρος του Συλλόγου Σησαμιωτών Θεσσαλονίκης κ. Κυπαρίσης Νίκος,  η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Τερπνής κ. Χατζάκη Ελένη με σύσωμο το Δ.Σ, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής κ. Τερζάκης Τάσος, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Τερπνής κ. Μερόπη Αγγελάκη,  ο Πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Νιγρίτας κ. Παναγιώτης Φτιάκας με σύσωμο το Δ.Σ.
Σχετικά video έχετε τη δυνατότητα να δείτε  εδώ, εδώεδώ , έδώ, εδώ και  εδώ .