Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Βαλκανική ΠΛΑΤΕΙΑ. Δήμος Νεάπολης

2/9 ΤΕΤΑΡΤΗ 9.00 μ.μ

Ο "Προεστός" τουΧωριού
Θεατρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Το κωμειδύλιο του Σπ. Περεσιάδη, γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα καταγράφοντας με τρόπο γλαφυρό και ξεκαρδιστικό, ήθη, έθιμα και συμπεριφορές των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου. Η υπόθεση αναφέρεται στον έρωτα του προεστώτα του χωριού προς τη χήρα συντοπίτισσά του, η οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται στα αισθήματά

του…αλλά για άλλους λόγους. «Ο Προεστώς του χωριού» παρουσιάζεται από το Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. Στο ρόλου του προεστώτα ο Κώστας Σαντάς.

3/9 ΠΕΜΠΤΗ

10.15 Δημήτρης Νικολούδης

«…μ’ ένα μουσικό τρεχαντηράκι»

Ο Δημήτρης Νικολούδης σαλπάρει με το γεμάτο μουσικές και τραγούδια τρεχαντήρι του για ένα νέο Ταξίδι. Από το παραδοσιακό «Τρεχαντηράκι» του Ηλιόσπορου που κυκλοφόρησε πρόσφατα ως την «Εγνατία» του Ντίνου Χριστιανόπουλου που ήταν το ξεκίνημα…

8.45 Ιωσήφ ο Υμνογράφος

Σχολή εκκλησιαστικής, Βυζαντινής

και Παραδοσιακής Μουσικής

Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως υπό την εποπτεία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ Βαρνάβα, συνέστησε και έθεσε σε λειτουργία Σχολή Εκκλησιαστικής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής με την επωνυμία «ΙΩΣΗΦ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ». Η σύσταση της αποτέλεσε διακαή πόθο του Μητροπολίτου αλλά και του γερόντος Μητροπολίτου κ.κ Διονυσίου.

Η σχολή στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 25 στη Νεάπολη, Το κτίριο θεμελιώθηκε από το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Χριστόδουλο και εγκαινιάστηκε στις 20/10/2006 από τον οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο. Η φοίτηση είναι πενταετής.

8.00 μ.μ Piriska Kitka

Χορευτικό από το Blagoevgrad στις Βουλγαρίας

Το PIRISKA KITKA ιδρύθηκε το 1965 στην πόλη του Blagoevgrad της Βουλγαρίας. 1200 παιδιά ηλικίας από 6-18 ετών αποτελούν τον πυρήνα της χορευτικής παράδοσης της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Βουλγαρίας. Με διεθνείς συμμετοχές, μετάλλια και διακρίσεις το PIRISKA KITKA αποτελεί ένα κεφάλαιο για τη μουσικοχορεύτικη παράδοση του Blagoevgrad. Για 37 χρόνια το συγκρότημα χειροκροτείται από θεατές τόσο μέσα στη Βουλγαρία όσο και στο εξωτερικό μεταφέροντας την παράδοση από γενιά σε γενιά.

9.30 μ.μ Tradicija

Μουσικό σχήμα από την Σερβία.

Το συγκρότημα Tradicija ιδρύθηκε το 2002, και παίζει αποκλειστικά έθνικ ήχους των Βαλκανίων, ενώνοντας τους ήχους των παλιών παραδοσιακών οργάνων με νέα , τύμπανο, ντέφι, σαξόφωνο, κλαρινέτο, ακορντεόν, βιολί, διπλό μπάσο, γκάϊντα. Αποτελείται από 6 επαγγελματίες μουσικούς που ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή των Βαλκανίων - Νότια Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία…κάνοντας ότι καλύτερο μπορούν ώστε να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των παλιών και ξεχασμένων ήχων των Βαλκανίων.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Βαλκανική ΠΛΑΤΕΙΑ. Δήμος Νεάπολης

Από 31/8 έως 6/9 2010

Όπως κάθε χρόνο, στο τέλος του καλοκαιριού, ολόκληρη η Νεάπολη μεταβάλλεται σε μία γιορτινή πλατεία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά των Βαλκανίων.
Πλημμυρίζει από καλλιτέχνες που καλύπτουν όλο το φάσμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με γνώμονα την ποιότητα και την αντιπροσώπευση όσο το δυνατόν περισσότερων τρόπων έκφρασης της βαλκανικής κουλτούρας. Πίσω όμως από όλες τις εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές και όχι μόνο, υπάρχει η ελπίδα μας για το μέλλον, ο πόθος μας για ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη γειτονικών λαών με κοινή - και πολλές φορές όχι ανέφελη - ιστορική διαδρομή.
Από την έναρξη στα Συμμαχικά Κοιμητήρια και σε κάθε γωνιά της Νεάπολης, μία σειρά εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου συγκεντρώνει την κοινή αγωνία για το μέλλον και αποτελεί ένα παλλόμενο σημείο συνάντησης εικόνων και λόγων, ανθρώπων και παραδόσεων, παρελθόντος και παρόντος.
Ευχόμαστε να περάσετε καλά και να απολαύσετε όλο το
πρόγραμμα της φετινής Βαλκανικής Πλατείας.
Ναθαναήλ Λαδόπουλος
Δήμαρχος Νεάπολης


31/8 ΔΕΥΤΕΡΑ
9 μ.μ Συμμαχικά κοιμητήρια οδού Λαγκαδά

Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με προσκεκλημένους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες απ’ όλα τα Βαλκάνια
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συνθέτες μας, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μελοποίηση της ποίησης, δίνοντάς μας έργα υψηλής αισθητικής και μεγάλης απήχησης, που όλοι έχουμε σιγοψιθυρίσει.
Φωτεινή Δάρρα


Συνοδοιπόρος και ερμηνεύτρια των μεγάλων του έργων και τραγουδιών, τα τελευταία χρόνια, η Φωτεινή Δάρρα μοιράζεται με τον Δ. Παπαδημητρίου μεγάλες επιτυχίες τόσο στην
Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Φωτεινή Δάρρα θα συναντηθούν στα Συμμαχικά σε μια συναυλία γεμάτη ποίηση και μελωδία.









1/9 TΡΙΤΗ
8.00 μ.μ. Skamba

Φολκλορικό συγκρότημα από το Elbasan της Κεντρικής Αλβανίας
9.00 μ.μ Ταξίδι στο Ελληνικό Τραγούδι
Με την ορχήστρα ποικίλης μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Ένα ταξίδι στο ελληνικό τραγούδι θα είναι η συναυλία μας.
Μια αξιόλογη δουλειά από τους μαθητές και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης υπό τη διεύθυνση του
αρχιμουσικού και διευθυντή Βασιλείου Μπουλούση.

10 μ.μ Dilek Koc
από την Τουρκία
Γεννήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Έκανε τις σπουδές της στη Βυζαντινή Μουσική. Συνεργάζεται δισκογραφικά σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από το χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Γιώργος Καζαντζής και άλλοι.
Συμμετείχε σε συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε διάφορες εκδηλώσεις με τους Βασίλη Λέκκα, Παντελή Θαλασσινό, Ανδρέα Καρακότα. Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά περιέχει παραδοσιακά τραγούδια από την κοινή παράδοση Ελλήνων και Τούρκων.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΑΜΦΙΠΟΛΗ - ΤΕΡΠΝΗ : ΒΙΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ



Η ανάγκη και η δυνατότητα ανάδειξης
του αρχαιολογικού χώρου Τερπνής.


Κάθε καλοκαίρι έχω την ευλογία να παραβρεθώ, έστω για μία φορά, στο φεστιβάλ της Αμφίπολης. Για την Αμφίπολη δεν χρειάζονται πολλά λόγια, είναι γεγονός ότι πρόκειται για τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού μας. Για το φεστιβάλ που διοργανώνεται εκεί όμως, σηκώνει πολλή κουβέντα.
Τον Δήμαρχο της Αμφίπολης δεν τον γνωρίζω. Οι συμπολίτες του βέβαια τον επανεκλέγουν τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένοι. Για μας, τους παρεπιδημούντες στην Αμφίπολη, μας φτάνει το ότι κατάφερε ο κ. Πετρίδης και το επιτελείο του να δημιουργήσουν ένα φεστιβάλ από τα καλύτερα στην Ελλάδα, με σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που διαρκούν σχεδόν όλο το καλοκαίρι και με χιλιάδες επισκέπτες. Είναι ο αρχαιολογικός χώρος που έδωσε το έρεισμα για την ανάπτυξη του φεστιβάλ; Είναι η ικανότητα και η σκληρή δουλειά; Εμείς μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τους καλύτερους;
Πόσους αρχαιολογικούς χώρους έχει να επιδείξει ο νομός Σερρών; Πόσους η επαρχία Βισαλτίας; Μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού. Ο αρχαιολογικός χώρος Τερπνής δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός, τόσο ώστε να μας δώσει το έναυσμα για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κι εδώ κάτι – τηρουμένων των αναλογιών – αντίστοιχο ποιοτικά; Η πορεία του φεστιβάλ της Αμφίπολης είναι αύξουσα, ενώ η πορεία των Γερακινείων φθίνουσα. Και μόνο η εικόνα μιας Νιγρίτας πλημμυρισμένης από κόσμο στη δεκαετία του ’80 – έντονα αντίθετη με τα σημερινά πλαστικά καρεκλάκια ημικυκλικά ταιριασμένα στο δρόμο - σε θλίβει.
Είμαστε στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής. Ο Θεός να τον κάνει. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν ότι είναι ελάσσονος σημασίας. Τι θα πει αυτό; Με ποια κριτήρια είναι δυνατό να ζυγίζουμε την Ιστορία; Για μας είναι σημαντικότατος. Είναι η ζωντανή απόδειξη της συνέχειας και την ύπαρξης του τόπου. Είναι η αίσθηση ότι σε αυτά τα χώματα ανέπνεαν, περπάτησαν, δημιούργησαν, φίλιωσαν και μάλωσαν άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν. Σε όλον τον κόσμο, αν βρουν κάνα δυο πέτρες τη μία πάνω στην άλλη, καυχώνται, τις προσέχουν και τις αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, φυλώντας τες σαν κόρη οφθαλμού. Στην Ελλάδα, όπου κι αν σκάψεις θα βρεις αρχαιολογικά ευρήματα, και τα υποτιμούμε – δεν τα θέλουμε. Τι συμβαίνει;
Μήπως ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης; Εμείς δηλαδή που τα έχουμε πολλά, φροντίζουμε ιδιαίτερα τα πιο «σημαντικά» και τα υπόλοιπα (την πλειοψηφία) τα θεωρούμε ευτελή; Και δεν δίνουμε δεκάρα τσακιστή να τα ανασκάψουμε και να τα αναδείξουμε. Ούτε καν να δώσουμε μια σοβαρή εξήγηση για την ολιγωρία μας.
Η αξία των αρχαίων δεν αποτιμάται μόνο σε χρήματα. Εντάξει, είναι πιθανό, ακόμα κι αν αναδειχτεί ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής, να μην έχουμε τα πολυπόθητα έσοδα από τουρισμό. Ε και; Η αξία είναι ακόμα αισθητική, ιστορική εθνική, είναι αξία αυτογνωσίας. Ας μη νομίσουμε ότι, επειδή ο πληθυσμός της περιοχής είναι κατά βάση αγροτικός, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιληφθεί τη σημασία τους και να τα περιφρονήσει. Ο αγράμματος στρατηγός του 1821 Μακρυγιάννης είπε την περίφημη φράση για τα αρχαία απομεινάρια: «Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια - φαίνονταν οι φλέβες, τόσην εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα είχαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ' Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων. Χίλια τάλαρα γύρευαν. [...] Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι' αυτά πολεμήσαμε»
Αυτά οι αγράμματοι. Οι γραμματιζούμενοι των Υπουργείων όμως, άλλα λένε και πράττουν. Χωρίς τσίπα ομολογούν ότι εφόσον δεν θα αποφέρει κέρδος, δεν αξίζει να ανασκαφεί και να ευτρεπιστεί ο τόπος. «Ελάσσονος σημασίας» ο τόπος, ελάσσονος σημασίας και οι άνθρωποι. Δεύτερης κατηγορίας. «Αδύναμη κοινωνική παρουσία»! Και για τους μπλε και για τους πράσινους. Η πολιτική ακαμψία και η γραφειοκρατία στο φόρτε τους. Και μάλιστα οι δε, απλά αντέγραψαν την υβριστική απάντηση των μεν, όταν φορείς και πολιτικοί του τόπου τους ξαναενόχλησαν! Και διαβάζω στον πολύ δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνής, ότι η κ. Περιστέρη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών τους έστησε και δεν εμφανίστηκε σε εκδήλωση που την περίμεναν. Ίσως για να μην εκτεθεί ξανά, μετά το κάζο της ημερίδας…
Το φεστιβάλ της Αμφίπολης, μη φανταστείτε ότι διεξάγεται σε αρχαίο θέατρο. Ο κ. Πετρίδης στον χαιρετισμό του που ανοίγει το έντυπο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ εύχεται να ανασκαφεί κάποτε και το αρχαίο θέατρο για να γίνονται οι παραστάσεις στον φυσικό τους χώρο. Οι άνθρωποι για την ώρα απλώνουν πλαστικές καρέκλες σε ένα υψωματάκι πίσω από τα αρχαία τείχη, σε έναν υποτυπωδώς περιφραγμένο χώρο, το αρχαιολογικό πάρκο. Έχουν δημιουργήσει βέβαια την υποδομή για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένας θίασος (σκηνή, καμαρίνια κλπ). Όμως, μιας και οι παραστάσεις γίνονται νύχτα, αν δεν ξέρεις, δεν έχεις καμία επαφή με αρχαιολογικό χώρο. Δηλαδή, δεν είναι η θέα, το οπτικό πεδίο, αλλά η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν τέτοιο χώρο.
Αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργηθεί και στην Τερπνή. Ο χώρος υπάρχει και υπολείπεται μόνο η θέληση των πάσης φύσεως αρμοδίων για να μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα από τα λίγα πράγματα σε αυτόν τον τόπο που μπορούν να μας κάνουν περήφανους. Να εντάξουμε αυτόν τον χώρο στη ζωή μας, στην ψυχαγωγία μας. Να μπει σαν στόχος η ανάδειξη του τόπου, να υπάρξει τέλος πάντων ένα όραμα. Ιδού λοιπόν πρόταση πολιτιστική, αλλά και με πιθανά οικονομικά οφέλη: σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με τις εκδηλώσεις του τόπου και – γιατί όχι; - και με την εκπαίδευση. Τα σχολεία, οι μαθητές μπορούν να αναδείξουν έναν τόπο, αλλά πρωτίστως να τον γνωρίσουν καλά οι ίδιοι. Όχι να χρειάζεται να ενηλικιωθούμε για να μάθουμε ότι η Τερπνή έχει αρχαία.

Καθόλου εύκολο όμως, το εγχείρημα. Ζήτησε προ καιρού ο Πολιτιστικός της Τερπνής να διεξαγάγει μια εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο. Να χορέψουν τα παιδιά. Ποια καλύτερη μορφή σύνδεσης του παρόντος με το παρελθόν! Το παρελθόν προσφέρει τον χώρο, την ατμόσφαιρα, την αίσθηση ότι στα ίδια χώματα έδρασαν άνθρωποι σαν κι εμάς. Το παρόν θα δώσει αυτό το στοιχείο που λείπει: τον ζωντανό άνθρωπο και τα ήθη κι έθιμα που επιβιώνουν. Και είμαι σίγουρος, ότι αν έβλεπα τα σημερινά παιδιά να χορεύουν στο αρχαίο δάπεδο, είμαι σίγουρος ότι και πριν χιλιάδες χρόνια τα παιδιά με τα χαραγμένα στις πλάκες ονόματα θα χόρευαν τον ίδιο χορό…

Αναδημοσίευση από "ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ" http://proskynhths.blogspot.com/tezjorge@yahoo.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010. "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι" του Σαίξπηρ


Η "Στρίγγλα που έγινε αρνάκι" μία από τις πρώτες κωμωδίες του Σαίξπηρ, μία από τις δημοφιλέστερες όλων των εποχών. Έχει ανέβει χιλιάδες φορές στο θέατρο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έχει γίνει ταινίες για τον κινηματογράφο. Αυτό το καλοκαίρι θα ζωντανέψει πάλι στη σκηνή σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, με τον ίδιο στο ρόλο του Πετρούκιου, και τη Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατερίνας.
Όσες φορές κι αν ανεβεί "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι", αυτό το αριστούργημα με την πολύ ξεχωριστή πλοκή, η ευφυία και η ευαισθησία του κειμένου, ο "πόλεμος" δύο αληθινά ερωτευμένων ανθρώπων, κλέβει και τις καρδιές των θεατών.
ένα έργο με μεγάλη δημοτικότητα θα ζωντανέψει στη σκηνή από το ζευγάρι των πιο δημοφιλών ηθοποιών, σε μία ξεχωριστή, αστεία, κωμική και συγκινητική παράσταση.
Μετάφραση : Μαριαλένα Κωτσάκη
Σηνοθεσία : Θοδωρής Αθερίδης
Σκηνικά - Κοστούμια : Μανώλης Παντελιδάκης
Χορωγραφίες : Μαρία Μανιώτη
Πρωταγωνιστούν : Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Νάστια Βραχάτη, Νίκη Γαβριηλίδου, Στέλιος Γούτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Χρύσανθος Καγιάς, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Πατρίκιος Κωστής, Χρήστος Πλαϊνης, Δημήτρης Τσέλιος, Ηλίας Τσιάρας, Σόλωνας Τσούνης.
Έναρξη παράστασης : 9.00 μ.μ
Ανοιχτό Θέατρο Τ.Ε.Ι Σερρών, Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Τιμή εισητηρίου 24 ευρώ, Φοιτιτικό 17 ευρώ, Παιδικό 12 ευρώ
ισχύουν εισητήρια Ο.Γ.Α.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

8η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

Για 8η συνεχή χρονιά η "Φλογα της Αγάπης" περιδιαβαίνει ολόκληρη τη χώρα, μεταλαμπαδεύοντας σε κάθε γωνιά το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, την αγάπη για το συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Οι Σύλλογοι μέλη μας σε όλη την Ελλάδα ενεργοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση της σημαντικότερης δράσης που δύναται να επικοινωνήσει το μήνυμά μας σε ακόμα περισσότερο κόσμο με στόχο την προσέλκυση περισσότερων εθελοντών Αιμοδοτών.

Όλη η Ελλάδα αυτόν τον καιρό μετατρέπεται σε ένα στίβο όπου τα μέλη μας και οι λαμπαδηδρόμοι δίνουν έναν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους συνανθρώπους μας για την ανάγκη να γίνουν και αυτοί εθελοντές αιμοδότες.

Και τα σημάδια είναι ελπιδοφόρα! Η συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη ημέρα της Λαμπαδηδρομίας και στην τελετή έναρξης ήταν σημαντική και σημαδιακή. Ο κόσμος αγάπησε και αγκάλιασε το θεσμό, φώναξε δυνατά την πίστη του στο μήνυμα που φέρει και ο απόηχος αυτής της τελετής θα διαρκέσει για πολύ ακόμα!

Αφετηρία ήταν ο Ιερός Ναός της Αγ. Τριάδας στην οδό Πειραιώς στο Γκάζι, το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010, όπου άναψε η “Φλόγα της Αγάπης” για να την παραλάβει ως πρώτος Λαμπαδηδρόμος ο διεθνής καλαθοσφαιριστής και αθλητικογράφος, Γιώργος Λιμνιάτης. Κατόπιν τη μετέφερε με συνοδεία Ναυτοπροσκόπων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, για να ανάψει το βωμό σε μια συγκινητική εκδήλωση με συμμετοχή εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Θαλασσαιμικών Ελλάδος και Κύπρου, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Δ.Σ. της Τεχνόπολις, εκπροσώπων Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών από όλη την Ελλάδα και άλλων τοπικών παραγόντων.

Ο σκοπός της Λαμπαδηδρομίας ως θεσμού εξ αρχής ήταν να συμπαρασύρει όσο περισσότερο κόσμο βρει στο διάβα της και να στρέψει το ενδιαφέρον του κοινού στην Εθελοντική Αιμοδοσία.

Ανυπολόγιστη σε αυτόν τον σκοπό ήταν η συμβολή των περίπου 60 μοτοσικλετιστών της λέσχης www.hayabusa.gr, οι οποίοι παρέλαβαν σε εορταστικό κλίμα την φλόγα με το πέρας της τελετής και την περιέφεραν στο κέντρο της Αθήνας. Κατόπιν την οδήγησαν στην Κόρινθο για να την παραδώσουν σε μοτοσικλετιστές του Ξυλοκάστρου, που θα την οδηγούσαν πίσω στην ιστορική αφετηρία του θεσμού. Ο ήχος από τις δεκάδες μοτοσικλέτες, ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων και των παρευρισκόμενων και η ενθουσιώδης υποδοχή του κοινού έδωσαν το στίγμα για τη συνέχεια της Λαμπαδηδρομίας τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και για τη συνέχεια της Λαμπαδηδρομίας ως θεσμού τα επόμενα χρόνια.

Αγαπητοί φίλοι,

Η σημασία της Λαμπαδηδρομίας είναι δεδομένη, καθώς είναι ένας θεσμός που δύναται να φέρει το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας σε ένα ευρύτερο κοινό. Άλλο ένα δεδομένο είναι πως τα αποτελέσματα της Λαμπαδηδρομίας αναφορικά με το εθελοντικά προσφερόμενο Αίμα θα είναι πάντα αντάξια και ανάλογα της σημασίας και της σοβαρότητας με την οποία την αντιμετωπίζουμε, ο καθένας στο τόπο του και όλοι μαζί συνολικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΑ πιστεύει βαθύτατα στη συμβολή αυτού του θεσμού στην εξάπλωση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και προσβλέπει στην ανεκτίμητη συνεργασία των ΣΕΑ όλης της χώρας.

Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την πολύτιμη συμβολή των χορηγών μας, της ΟΠΑΠ ΑΕ, της ATTICAGroupκαι της NISSANΜπάσδελης.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τους Χορηγούς Επικοινωνίας, την ΕΡΤ και τον ROCKHARadio και τα επαρχιακά ΜΜΕ για την προβολή της Λαμπαδηδρομίας μας καθώς και τους Υποστηρικτές όλης αυτής της προσπάθειας, την εταιρεία ΒΙΚΟΣ, την Ελληνική Αστυνομία, το Ε.Κ.Α.Β., την οδική βοήθεια της Interamericanκαι την Μοτολέσχη Hayabusa.

Ας εκμεταλλευτούμε όλοι αυτή τη μεγάλη ευκαιρία για να διαδώσουμε το μήνυμα μας και να κάνουμε γνωστά τα θέματα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Σας παραδίδουμε τη φλόγα και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Η ελπίδα μπορεί να υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν εσάς!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΑ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας Στυλιανός Αθ. Νικόπουλος

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010. Ομήρου Οδύσεια


Ομήρου Οδύσεια Το παραμύθι των παραμυθιών Κάρμεν Ρουγγέρη

Η εταιρεία παραγωγής Culture Factory παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2010 το έργο "Ομήρου Οδύσεια - το παραμύθι των παραμυθιών". Η αγαπημένη των παιδιών Κάρμεν Ρουγγέρη, διασκευάζει και σκηνοθετεί ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα όλων των εποχών, με σεβασμό τόσο στο λόγο του Ομήρου, όσο και στους λιλιπουτειους φίλους της.
Οι περιπέτειες και οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα, θα ζωντανέψουν πάνω στη σκηνή σε μια παραγωγή διεθνών προδιαγραφών, με πλούσια σηνικά, εκπληκτικά κουστούμια σχεδιασμένα από την Χριστίνα Κουλουμπή, με την εξαιρετική μουσική του Γιάννη Μακρίδη, και με τις ευφάνταστες χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια και τους εμπνευσμένους στίχους του Ανδρέα Κουλουμπή. Την παράσταση υπογράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη, με το μοναδικό της ταλέντο να εμπνέει στα παιδιά κάθε ηλικίας την αγάπη για το θέατρο. Συγχρόνως με αυτό το έργο δίνει την ευκαρία στα παιδιά να εμπεδώσουν την πλούσια κληρονομιά της ιστορίας και της μυθολογίας μας.
Παίζουν οι ηθοποιοί :
Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Πέτρος Κιοσσές, Βασιλική Νικηφορίδου, Τζωρζίνα Παλαιοθεοδώρου, Τάσος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Ελένη Ρουσσινού, Παύλος Σαπχεκίδης, Γρηγόρης Τσουμασάτος, Στέλιος Τράκας, Θανάσης Τσιμίδης, Άγγελος Χατζάς.

Έναρξη παράστασης 9.00 μ.μ Ανοιχτό Θέατρο Τ.Ε.Ι Σερρών Τιμή εισιτηρίου 13 ευρώ

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ

Πιστό στη βασική του αρχή, που είναι η συνεργασία νέων ανθρώπων από όλον τον κόσμο μέσα από τη μουσική, συνεχίζει την πορεία του με μία ακόμα σπουδαία διοργάνωση, φιλοδοξώντας να ανέβει ακόμα ψηλότερα στο διεθνές καλλιτεχνικό καλεντάρι.

Μετά από σπουδαίες κριτικές με ιδιαίτερες αναφορές τόσο από τον τύπο όσο και από διεθνή δίκτυα όπως η IFEA (Παγκόσμιο Δίκτυο Φεστιβάλ) και η WASBE (Παγκόσμια Ένωση Αρχιμουσικών), το φετινό ΦΕΣΤΙΒΑΛ γίνεται ακόμα μεγαλύτερο


Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 6 χώρες και τιμούν με τη συμμετοχή τους 700 μουσικοί:


· Ορχήστρα Πνευστών Μουσικού Ινστιτούτου Canoviano , ΙΤΑΛΙΑ


· Ορχήστρα πνευστών Δήμου De Lleida , ΙΣΠΑΝΙΑ


· Νεανική Ορχήστρα πνευστών Lovech, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


· Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα πνευστών Totkomlos, ΟΥΓΓΑΡΙΑ


· Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Σουκόβολα, ΠΟΛΩΝΙΑ


· Ορχήστρα Magic Brass ( Λαμία ) ΕΛΛΑΔΑ


· Ορχήστρα Νέων Σίνδου, ΕΛΛΑΔΑ


· Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΔΑ


· Φιλαρμονική Δήμου Βέροιας, ΕΛΛΑΔΑ


· Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμων Καλαμαριάς – Αμπελοκήπων, ΕΛΛΑΔΑ


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φιλοδοξούμε οι τελετές έναρξης και λήξης με τον φαντασμαγορικό χαρακτήρα τους και τη μαζική συμμετοχή των σχημάτων αλλά και του κόσμου, να αποτελέσουν πόλο έλξης και σημείο αναφοράς αυτού του τόσο σπουδαίου καλλιτεχνικού γεγονότος.


Φέτος το ΦΕΣΤΙΒΑΛ συνδέεται με θέματα που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, εκφράζονται με τον τρόπο αυτόν τη σύνδεση της τέχνης με κοινωνικά ζητήματα, αλλά και την ανάγκη για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δράση.


Το 13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ συνδέεται με το περιβάλλον τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και την αντίθεση μας στα μεταλλαγμένα προϊόντα. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, με ενημερωτικό υλικό, με παράλληλες ενέργειες στο χώρο των εκδηλώσεων φιλοδοξούμε και φέτος να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, να ενημερώσουμε για ενέργειες, να συμβάλλουμε σε λύσεις.


Βοηθός και συνεργάτης στην προσπάθεια αυτή σε όλη τη διάρκεια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ θα είναι η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση GREENPEACE


Η έναρξη των εκδηλώσεων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010 και ώρα 21.00 στο αύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Σίνδου, με την καθιερωμένη φαντασμαγορική τελετή έναρξης σε σκηνοθεσία Ρίτας Πουταχίδου και η τελετή λήξης θα γίνει στον ίδιο χώρο στις 29 Αυγούστου 2010 και ώρα 21.00. Την Κυριακή 29 Αυγούστου και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Στάδιο της Σίνδου με παρέλαση των μουσικών τμημάτων σε πρωτότυπους σχηματισμούς.


Επίσης το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Αυγούστου σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διευθυντών Αρχιμουσικών Υπαρχιμουσικών Φιλαρμονικών Ορχηστρών – ΟΤΑ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου με τις εξής θεματικές:


- Συνθέσεις για ορχήστρα πνευστών & είδη εμβατηρίων


- Η αναπνοή στους μουσικούς πνευστών


Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ πραγματοποιείτε με την υποστήριξη της ΕΤΒΑ ΒΙ. ΠΕ., της ΕΥΑΘ, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης και με τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας του Δήμου Εχεδώρου, που χρόνια τώρα στέκεται αρωγός σε αυτήν την τόσο μεγάλη προσπάθεια.


Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


Πληροφορίες: www. youthbandfestival.gr

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ. Παρουσίαση βιβλίου




Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναστήλωσης του κωδωνοστασίου της ενορίας Αγίου Δημητρίου Τερπνής. Εργασίες που κάθε μέρα αποκαλύπτουν νέα στοιχεία και φέρνουν στο φως ένα κομμάτι της ιστορίας της Τερπνής.

Σύμφωνα με τους εκ Χαλκιδικής Ναοδόμους Νικόλαο και Δημήτριο Λυρτζή πρόκειται για την αποκάλυψη ενός Μνημείου τεράστιας ιστορικής σημασίας, ενός Μνημείου ασύλληπτης αισθητικής και τεχνικής.

Ήδη αποκαλύφθηκε η χρονολογία κτίσης του κωδωνοστασίου (Φεβρουάριος 1904), και δύο μαρμάρινες πλάκες που αναφέρονται μάλλον σε τεχνίτες που δούλεψαν κατά την ανέγερση του κωδωνοστασίου και απεβίωσαν, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έμπειρου ναοδόμου Νικολάου Λυρτζή.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

9η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΕΡΠΝΙΩΤΩΝ

Με μία ολιγοήμερη απουσία λόγω εκδηλώσεων και ... καύσωνα επανερχόμαστε.
Πραγματοποιήθηκε και φέτος για 9η συνεχόμενη χρονιά η συνάντηση των απανταχού Τερπνιωτών με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Μανδηλίου, που φέτος ήταν αφιερωμένη στα 30 χρόνια δράσης , κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς του Συλλόγου μας.
Η προσέλευση του κόσμου, ιδιαίτερα ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μανδηλίου, ήταν σαφώς μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές για πολλούς και διαφόρους λόγους (ημερομηνία, καύσωνας που οδήγησε πολλούς στις κοντινές παραλίες, πένθος και βέβαια η υπάρχουσα οικονομική κρίση έγινε αισθητή).
Παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που προγραμμάτισε ο Σύλλογος.
Την παραμονή 15 Αυγούστου τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σερρών & Νιγρίτης κ.κ Θεολόγου. Στην συνέχεια χόρεψε παραδοσιακούς χορούς το υπέροχο , πολυπληθές, χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικόκλειας το οποίοο απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παραβρισκομένων και τα θετικότατα σχόλιά τους. Παράλληλα προβαλλόταν βίντεο DVD με την 30χρονη πορεία του Συλλόγου μας. Ακολούθησε γλέντι για όλο τον κόσμο με τα παραδοσιακά Νταούλια και ζουρνάδες.
Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μανδηλίου, μετά την Θεία Λειτουργία, έγινε ομιλία - ενημέρωση για τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής από τον αρχαιοφύλακα κ. Λιούμπα Γιάννη ο οποίος αντικατέστησε την αρχαιολόγο κ. Περιστέρη που για .... υπηρεσιακούς λόγους δεν μπορούσε να παραστεί, καθώς επίσης και από την Δήμαρχο Νιγρίτας κα Αγγελική Μήκα σχετικά με την πορεία των απαλωτριώσεων. Στη συνέχεια χόρεψε το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου μας και ακολούθησε γλέντι με την παραδοσιακή λαϊκή ορχήστρα " Αρμονία των αντιθέτων " του συγχωριανού μας Παναγιώτη Κεραμυδά. Παράλληλα λειτούργησε υπαίθριο εργαστήριο ζωγραφικής όπου τα παιδιά "ζωγράφισαν το χωριό μας" με υπεύθυνη την συγχωριανή μας δασκάλα Λίνα Κ. Σπυρούδη. Επίσης και τις δύο μέρες λειτούργησε Εκθεση φωτογραφίας για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου.
Τις εκδηλώσεις έκλεισαν όπως πάντα οι αγώνες σκοποβολής με νικητές 1) Σκοπευτής από τα Καλά Δένδρα 2) Καραγιάννης από την Νιγρίτα, 3) Κουβαλάκης από τη Νιγρίτα, 4) Παπίκας Βάιος από το χωριό μας, 5) Βλαχοδήμος Κων/νος από το χωριό μας.
Στους 3 πρώτους ο Σύλλογος πρόσφερε κύπελα και στους 10 πρώτους μετάλια και διπλώματα.



























Σχετικά video μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ και εδώ και εδώ

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010


Δευτέρα 9 Αυγούστου 21.30, ΤΕΙ Σερρών

"Μαλλιά - κουβάρια"

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας
Σηνοθεσία : Θανάσης Θεολόγης
Κουστούμια : Πέννυ Αμπλά
Σκηνικά : Ακης Χειρδάρης

Παίζουν οι ηθοποιοί : Γιώργος Παρτσαλάκης, Ελένη Καστάνη,Κώστας Φλωκατούρας, Μαίρη Σαουσοπούλου, Ιωάννα Δελάκου, Παναγιώτης Τσίτσας, Παναγιώτης Παναγόπουλος

Γενική είσοδος 15 ευρώ (ισχύουν ΟΓΑ)